Reklama

Reklama

Leningrad

  • Rusko Leningrad (více)

Píše se rok 1941 a 2. světová válka stále zuří. Nacistům se podařilo ovládnout přes polovinu Evropy a část Ruska. Postupovali rychlo, dokud se ovšem nedostali k Leningradu. Hitler v roce 1941 nedokázal Leningrad obsadit ani po tříměsíční ofenzívě, a pochopil, že město nemůže dobýt silou. Rozhodl se tedy město obklíčit a nechat tři miliony lidí k smrti vyhladovět. Uprostřed tohoto strašlivého obležení se ocitá i mladá anglická novinářka Kate Davisová, která se ve zbídačelém a hladovějícím městě snaží přežít. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (103)

Jossie 

všechny recenze uživatele

Vcelku nudně natočený snímek, připomínající spíš romantický film, než válečný a to je při tak silném tématu, jako je blokáda Leningradu, velká škoda. A dost mě fascinují filmy, kde si někdo ani nepohraje s castingem - protože na to, aby někdo zahrál Hitlera, přece stačí nalepit mu knírek a učesat patku. ()

Aluska88 

všechny recenze uživatele

Ideální doba, kdy zhlédnout tento film je, za mrazivého či sněžného večera. Silně to umocňuje zážitek:) Když jsem se na Leningrad dívala, venku byla značná zima. Při pohledu na opuštěné, pachem rozkladu a nemoci prosyceného zbídačeného a umrzajícího města a lidí v něm, mi začala být také zima. A při představě, že bych v takových podmínkách musela přežívat já, jsem skoro začala umrzat také. (Zvrhlí) diváci očekávající kanibalské "stolování" se patrně nedočkají. Téma kanibalismu zde není ukazováno v té míře, jíž jistě spousta z Vás očekávala. V celkovém výsledku jde však i tak o mrazivě (doslova) atmosférický a vizuálně vydařený snímek. ()

Reklama

drankeryth 

všechny recenze uživatele

Pozeratelna drama, kde islo o prezitie v Leningrade. Uvod filmu bol podareny, kde bojovali Nemci s Rusmi. Potom sa dej preniesol na jednu Anglicanku, ktora zila na pokraji biedy medzi ruskymi detmi a jednou zenou z milicie. Sem tam sa aj objavil nejaky nalet od nemeckych stihacov, ale tie niektore vybuchy bomb mi pripadali nejake umele a nie moc doveryhodne. Vo filme sa vystriedali az tri jazyky. Pri nemeckom jazyku som nemal ziadnu sancu o com hovoria a absencia tituliek mi dost vadila. ()

pakobylka 

všechny recenze uživatele

----- "Nikdo se odtud nedostane. Ty ani já. Ta blokáda nikdy neskončí." ----- Trochu nesoustředěný a tudíž i nespolehlivý - nebo spíš nedostatečně motivovaný ... či prostě jen neschopný příběh. V úvodu se zdá, že zamýšlí obsáhnout úporný hlad stejně jako ubíjející bombardování, neúprosný mráz a pohasínající jiskřičky naděje - snad i jakousi zatrpklou, byť nelidskými podmínkami otupělou a skutky jednotlivců nahlodávanou zatvrzelost celého města ... ale vzápětí jakoby začal o sobě pochybovat - jakoby se zalekl svého smělého cíle a spokojil se "jen" s dramatickým osudem jedné ženy a jejího blízkého okolí ... ve spojení s drobnými epizodami z každodenního života obléhaného Leningradu. Bohužel i tady částečně selhává. Nedostal se mi pod kůži, abych ho mohla spolu s jeho hrdiny PROŽÍT. ()

Una111 

všechny recenze uživatele

Přestože některé scény se mi nezdály dost věrohodné a jiné bych ve filmu klidně mohla postrádat, film splnil moje očekávání, řekl, co říci chtěl a měl, a tak s trochu přimhouřeným okem mu dávám 4 *. K té čtvrté mu mírně dopomohla i skutečnost, že se dnes o těchto kapitolách historie málo mluví a mladá generace o nich neví vůbec nic. ()

Galerie (15)

Zajímavosti (5)

  • Blokáda Leningradu trvala od 8. září 1941 do 27. ledna 1944. Během ní ve městě zemřelo hlady přes milion obyvatel. (Petulka88)
  • Blokáda, jež trvala 872 dní a měla za následek smrt kolem 1,2 milionů lidí, se postupně vytrácí z paměti, a to nejen na Západě. Z tisíce ruských dětí, které se zúčastnily konkurzu na roli v tomto projektu, dokázala pouze polovina z nich něco říci o blokádě. (Aelita)
  • Během blokády zemřelo dle různých zdrojů od 300 tisíc do 1,5 milionu lidí. Například v Norimberském procesu se uváděl počet mrtvých 632 tisíc lidí. Pouze 3 % z nich zemřelo na následky bombardování a dělostřelecké střelby, ostatních 97 % zemřelo hlady. Reálný počet obětí přibližuje fakt, že ze všech městských hřbitovů jen na Piskarevkém bylo během blokády pohřbeno na 657 tisíc lidí. Celkově během bojů o Leningrad zemřelo více lidí než ztratily dohromady Anglie a USA za celou válku. (Aelita)

Reklama

Reklama