Reklama

Reklama

Letiště

Trailer 1
USA, 1970, 137 min

Předloha:

Arthur Hailey (kniha)

Scénář:

George Seaton

Kamera:

Ernest Laszlo

Hudba:

Alfred Newman

Hrají:

Burt Lancaster, Dean Martin, Jean Seberg, Jacqueline Bisset, George Kennedy, Helen Hayes, Van Heflin, Maureen Stapleton, Barry Nelson, Dana Wynter (více)
(další profese)

Obsahy(1)

Burt Lancaster a Dean Martin stojí v čele hvězdně obsazeného katastrofického filmu producenta Rosse Huntera, za který Helen Hayes dostala svého druhého Oscara®. Řídící letového provozu Mel Bakersfeld (Lancaster) ze Země řeší nejen problémy se svojí milenkou (Jean Seberg) a manželkou (Dana Wynter), ale hlavně s právě zuřící sněhovou bouří na letišti s jejímiž následky mu vydatně pomáhá svérazný mechanik (George Kennedy). Ve vzduchu musí kapitán Vern Demerest (Martin) společně se svojí přítelkyní, těhotnou letuškou (Jacqueline Bisset), udržet kontrolu nad svým boeingem 707, protože má na palubě černou pasažérku (Hayes) a maniaka vyhrožujícího odpálením bomby (Van Heflin). Často napodobovaný, ale stále nedostižitelný film. (Magic Box)

(více)

Videa (1)

Trailer 1

Recenze (174)

Aluska88 

všechny recenze uživatele

Zhruba první hodinku se ocitáme v laciné telenovele, která na nás útočí svými propletenými vztahy, problémy a melodramatickými výlevy. Poté se konečně Letiště přehoupne do té dramatičtější poloviny a postupně se začne dít i něco katastrofického. Kromě krásy dam Jacquelline Bisset a Jean Seberg film nabízí i příjemný humor o který se stará Helen Hayes coby vychytralá "milá babička" podvodnice a její luxusní fígle s letenkami:) Kdyby film trochu ubral na oném "telenovelovém úvodu" a ponechal jen ty potřebné momenty k seznámení se s postavami a jejich vztahovými vazbami, jenom by mu to prospělo a první polovina děje by pak nepůsobila tolik zdlouhavě. Na dobu svého vzniku rozhodně vydařené. ()

dobytek 

všechny recenze uživatele

Film jsem už viděl několikrát, ale hodnotim až teď. V paměti mi to utkvělo jako taková ukecaná telenovela z prostředí letiště, ale vzhledem k hodnocení a oslavnejm komentářům, jsem si myslel, že si to prostě jenom blbě pamatuju. Dneska šel film v televizi a já jsem zjistil, že si to pamatuju velice dobře. Tam se opravdu celou dobu jenom kecá a kecá a kecá a nějaká ta katastrofická část se odehraje až někdy během posledních 30 minut. Jinak celou dobu sledujete, jak se tam snažej ručně vykopat nějaký zapadlý letadlo a do toho různý rozhovory typu: "Miláčku, kdy se vrátíš domu? - Asi se zdržim. Máme pohotovost. - Takže práce je ti milejší než já? Takhle se nedá žít, blablablabla..." Když se teda na konci děj konečně přesune na palubu letadla, tak se dá mluvit o nějakym napětí, ale to nevyváží předchozích cca 100 minut naprostý nudy. Tahle katastrofická "klasika" mě dost zklamala. ()

Reklama

FilmFan24 

všechny recenze uživatele

Výborný film podle neméně dobré knižní předlohy Arthura Haileyho, který odstartoval éru katastrofických spektáklů. Filmové zpracování se hodně věrně drží knižní předlohy v níž se autor zaměřuje na lidi pracující na jednom velikém letišti a kde každý má svoje místo. Autentická atmosféra podtržená účastí velkých hereckých osobností té doby kde nejvíc vyčnívá za vedlejší roli Oscarem odměněná Helen Hayes v roli prohnané černé pasažérky paní Quonsettové. P.S. V dnešní době, kde terorismus hrozí na každém kroku by samozřejmě podezřelý pasažér s kufříkem letištní kontrolou neprošel. ()

Wacoslav1 

všechny recenze uživatele

Nez zacnete cist upozornuji dopredu ze cely komentar je spoiler ale nevidim jiny zpusob jak upozornit tech par jedincu kterych asi moc nebude co tenhle velmi precenovany film jeste nevideli aby se mu vyhnuli avizovane strhujici napeti se totiz nekona je to jenom neco pres dve hodiny nekonecny nudy z toho hodinu a pul se resi problemy se zapadlymi ranvejemi a ze do letadla asi nastoupil magor z bombou ten ji pak opravdu odpali nacez zabije jenom sebe a udela pritom malou diru do letadla to pak bez problemu pristane a je konec nuda nuda a zase nuda no co se da delat tenhle film serii letist rozjel a je bezkonkurencne nejslabsi to se nebojim napsat na ten vysokej rating bacha ten muze zmast ale opravdu zabavny dily jsou az ty ostatni asi tu se mnou nebude nikdo souhlasit ale mne se to proste nelibilo ()

Goldbeater 

všechny recenze uživatele

Letiště je velmi solidní exhibice kvalitního ansámblového obsazení a zřejmě i zdařilá adaptace knihy, již jsem dosud nečetl, ale jako drama je ploché jak přistávací dráha a jako thriller z dnešního pohledu zcela neefektivní. Bez nostalgie k tomuto snímku za to málo, co se v něm stane, nejde přistupovat příliš vstřícně. ()

Galerie (89)

Zajímavosti (27)

  • Počítačový terminál používaný rezervačnými agentmi je IBM 2260 Display Station, jeden z prvých interaktívnych počítačových terminálov, predstavený ešte len v roku 1964. (Arsenal83)
  • Skutečná hvězda tohoto snímku, letadlo Boeing 707, bylo pro záběry exteriérů zapůjčeno společností Flying Tiger Line (nyní sloučenou s Fedex). Po dokončení filmu byl stroj vrácen Flying Tigers a později byl prodán a prošel rukama několika majitelů. Skončil tragicky, nehodou během přistávání 21. března 1989 v brazilském Sao Paulu. (džanik)
  • Hoci Dean Martin stvárňoval pilota, sám mal strach z lietania a na nakrúcanie do Minneapolisu pricestoval vlakom. (Arsenal83)

Reklama

Reklama