Reklama

Reklama

Letiště

Trailer 1
USA, 1970, 137 min

Předloha:

Arthur Hailey (kniha)

Scénář:

George Seaton

Kamera:

Ernest Laszlo

Hudba:

Alfred Newman

Hrají:

Burt Lancaster, Dean Martin, Jean Seberg, Jacqueline Bisset, George Kennedy, Helen Hayes, Van Heflin, Maureen Stapleton, Barry Nelson, Dana Wynter (více)
(další profese)

Obsahy(1)

Burt Lancaster a Dean Martin stojí v čele hvězdně obsazeného katastrofického filmu producenta Rosse Huntera, za který Helen Hayes dostala svého druhého Oscara®. Řídící letového provozu Mel Bakersfeld (Lancaster) ze Země řeší nejen problémy se svojí milenkou (Jean Seberg) a manželkou (Dana Wynter), ale hlavně s právě zuřící sněhovou bouří na letišti s jejímiž následky mu vydatně pomáhá svérazný mechanik (George Kennedy). Ve vzduchu musí kapitán Vern Demerest (Martin) společně se svojí přítelkyní, těhotnou letuškou (Jacqueline Bisset), udržet kontrolu nad svým boeingem 707, protože má na palubě černou pasažérku (Hayes) a maniaka vyhrožujícího odpálením bomby (Van Heflin). Často napodobovaný, ale stále nedostižitelný film. (Magic Box)

(více)

Videa (1)

Trailer 1

Recenze (173)

cheyene 

všechny recenze uživatele

Úvodní hodinka je poněkud pomalejší a nudnější, avšak slouží k nastínění celé situace, jež sehraje klíčovou roli v druhé polovině filmu. Ukazuje situaci na letišti, cestující a vztahy mezi hlavními hrdiny - zaměstnanci letiště, ale také piloty a letuškami. S blížícím se koncem je snímek napínavý a poutavý, byť konec lze předvídat. Potěší herci a celková atmosféra snímku. ()

Han22 

všechny recenze uživatele

Poslední půlhodina má naprosto neskutečnou, dechberoucí, pětihvězdičkovou gradaci. Nebudu prozrazovat detaily, ale natočené to bylo mistrovsky. Ovšem film má přes dvě hodiny a to celé dění předtím je prostě příšerná nuda. Ano jsou tu slavní herci i herečky včetně zaslouženě oskarové Hayesové, ale film řeší milion nezajímavých věcí. Vedoucí letiště se rozvádí, má milenku, bojuje s inspektory, na dráze má letadlo, pilot podvádí manželku s letuškou, která je těhotná, letiště řeší co s chronickou černou pasažérkou, probíhá odhalování potencionálního psychopata. Vše velice pomalu, popisně, telenovelně a člověk čeká kdy už se něco začne dít. Tady se tvořili klišé všech katastrofáků 70. let včetně 2-3 pokračování a vznikal žánr, který mě narozdíl od bráchy nikdy moc nebavil. Z úcty k originalitě a vzhledem k poslední půlhodině se zavřenýma očima 4*, ale musím přiznat, že béčkovější pokračování mě bavily více. ()

Reklama

Autogram 

všechny recenze uživatele

Film je o letisku, ale rozoberá skôr medziľudské vzťahy zo všemožných strán od pracovných cez lásku až po srandovnú čiernu pasažierku, ktorá je najzábavnejšou figúrkou, a jej pekný vzťah s personálom. Keď sa situácia začne komplikovať, začne to byť naozaj napínavé. Pristátie som vo filme videl už aj zaujímavejšie, ale to, čo mu predchádza, nemalo chybu, škoda, že som si to dosť presne pamätal ešte z dávnych čias. –––– Tohle letadlo je postavený tak, že vydrží všechno na světě kromě špatnýho pilota. –––– Je dobrá, ta babka si nastoupí do letadla jako do výtahu. ()

Mirokukii 

všechny recenze uživatele

Solidní drama se spoustou zajímavých postav, kterých tu je nemálo. Malá stařenka je naprosto perfektní a za dvě hodiny filmu se připlete snad ke všemu jen trochu podstatnému. Létat dnes, tak jak cestuje v tomto filmu, by pro ni bylo patřičnou výzvou, s kterou by se jistě popasovala. Trochu vleklé, místy postrádající napětí a to hlavně v první půli. ()

filipvrbik 

všechny recenze uživatele

Natolik legendární film, že na něj byla natočena dokonce skvělá parodie připoutejte se prosím...Bohužel dnes je ta zápletka už sama o sobě parodií - opatření na letištích se natolik zpřísnila, že jak známo se kontroluje vše a vždy a nesmí se s sebou na palubu brát ani pití, natož pak tajemný kufřík, kouřit během letu, být černým pasažérem a pod. Film má ale i po těch padesáti letech celkem působivou atmosféru a dobré herecké výkony, snad jen, že je příliš dlouhý...70% ()

Galerie (89)

Zajímavosti (27)

  • Ředitel letiště Mel Bakersfeld (Burt Lancaster) má jako služební vůz, ve kterém se pohybuje po letištní ploše, kombík Ford Country Sedan z roku 1969. (J.F.B.)
  • Film mal premiéru 29. mája 1970 v newyorskej Radio City Music Hall, kde ho vysielali celých 12 týždňov. (Arsenal83)
  • Skutečná hvězda tohoto snímku, letadlo Boeing 707, bylo pro záběry exteriérů zapůjčeno společností Flying Tiger Line (nyní sloučenou s Fedex). Po dokončení filmu byl stroj vrácen Flying Tigers a později byl prodán a prošel rukama několika majitelů. Skončil tragicky, nehodou během přistávání 21. března 1989 v brazilském Sao Paulu. (džanik)

Reklama

Reklama