Reklama

Reklama

Burt Lancaster znovu spojil síly s režisérem Johnem Frankenheimerem a zahrál si hlavní postavu v autentickém příběhu vězně Roberta E. Strouda. V roce 1909 byl Robert Stroud odsouzen k deseti letům vězení za zabití člověka. Později ztrácí veškeré naděje na propuštění, protože bodne jiného vězně. Uvězněný v Leavenworthu, zpečetí svůj osud zabitím vězeňského strážce, když jeho matce (Thelma Ritterová) není dovolena návštěva. Tehdy je odsouzen k smrti. Jeho matka prosí manželku Woodrowa Wilsona o přímluvu a prezident nakonec zmírní Stroudův trest na doživotí v izolaci. Bezútěšné přežívání mu ztrpčuje krutý dozorce Harvey Shoemaker (Karl Malden). Jednoho dne se však cosi změní, Stroud najde na vězeňském dvoře poraněného vrabce, ošetří ho a pečuje o něj dokud se neuzdraví, dokonce vrabčáka naučí i pár veselých kousků. S odchodem Shoemakera, je Stroudovi dovoleno mít v cele více ptáků a tak začne studovat jejich chování. Jak míjí roky, stává se expertem na chov ptáků v zajetí, nakonec napíše knihu o nemocech, ke kterým jsou náchylní. Poté co získá cenu v časopisecké soutěži, ho návštěví nadšená ornitoložka Stella Johnsonová (Betty Fieldová), která mu navrhne rozjet společné podnikání a vyrábět léky pro ptáky. Skvěle obsazené drama, ve kterém Burt Lancaster podává jeden ze svých nejlepších výkonů, je příběhem člověka, který díky pevné vůli a intelektuálním schopnostem znovu nachází smysl života a fascinující svět i v prostoru malé cely. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (67)

dobytek 

všechny recenze uživatele

Mam rád filmy z prostředí vězení a taky už pěknejch pár let pěstuju okrasný ptáky, takže na tenhle film jsem byl hodně zvědavej. Navíc Robert Franklin Stroud mě svym osudem doslova fascinuje. O svejch oblíbenejch zebřičkách a chůvičkách jsem nastudoval všechno možný i nemožný a stejně jsou pro mě ty ptáčci naprosto záhadný a nevypočitatelný. Kdybych si o Stroudovi něco nepřečet, asi bych si myslel, že ten film je pohádka z vězení ve stylu třeba Zelený míle, kde měl vězeň ochočenou myš. Sice to bylo asi poněkud idealizovaný, ale v jádru pravdivej příběh. Takže jsem se dozvěděl něco o velice zajímavym člověku (aspoň teda pro mě), viděl jsem v akci ochočený kanárky a vrabce, což mě velice překvapilo, že se takový malý ptáci daj takhle vycvičit a ještě jsem viděl Kojaka se zbytkama vlasů :-) 85% ()

majo25 

všechny recenze uživatele

Väzenská dráma z obdobia, keď sa ešte bachari správali k väzňom slušne, aj väzni navzájom. Žiadny 'Kriminál' či 'Shawshanks' sa nekoná. Napriek tomu ide o zaujímavý film o chlapíkovi, jeho vtákoch a chápaní slobody. Vraj podľa skutočného príbehu, čo sa až ťažko verí, keď sa v príbehu dozvieme, že z necitlivého a problémového chlapíka sa stane vtáčkar, ktorý vo väzení študuje a sám publikuje štúdie odbornosťou predvyšujúce fundovaných expertov "na slobode". Každopádne na filme cítiť kvalitnú Frankenheimerovú réžiu, cit pre detaily i správne uchopenie látky, tempo by však mohlo byť o čosi svižnejšie. Charizmatický Lancaster je výborný filmový ťahúň a plne to dokazuje aj v tomto snímku. Savallas, ako jeho spoluväzeň, je tiež nepriehĺadnuteľný. Škoda tej brutálnej stopáže, zostrihanie o polhodinu by filmu len prospelo. ()

Reklama

Lacike 

všechny recenze uživatele

Ten typ filmu, ktorý vás po piatich minútach napriek pomalému tempu buď strhne a bude si priať, aby trval minimálne dvakrát toľko, alebo ho znudený hneď vypnete. Mňa príbeh hlavného hrdinu hneď zaujal a bolo fascinujúce sledovať jeho zážitky a postupný prerod od odporného divokého vraha k niečomu užitočnému. Najviac ma bavila prvá polovica, ktorá sa odohráva v Leavenworthe, kde na samotke sa Stroud z nudy postupne začne zaujímať o vtákov a stane sa na nich špičkovým expertom. No a popri tom sa trochu ukľudní  a začne byť prístupnejší aj k ľudom. Okrem famózneho Lancastera v hlavnej úlohe, tu vynikne ešte vlasatý Telly Savalas ako  väzeň z vedľajšej cely, ktorý tiež prepadne vtákom. No a treťou výraznou postavou je Karl Malden ako prísny a nepríjemný riaditeľ väznice. Ale našťastie to tiež nie je čiernobiela postava a bolo zaujímavé sledovať jeho vzájomný vzťah so Stroudom. Rovnako zaujme Stroudov zvláštny vzťah s matkou. Po presune deja do Alcatrazu ale príbeh začne prešľapovať na mieste a už sa nikam poriadne nevyvíja. Mohli niečo vyťažiť z tej Stroudovej ďalšej knihy v ktorej kritizoval väzenský systém alebo mohli viac vyhrotiť jeho vzťah s riaditeľom. Proste čokoľvek. Ale nakoniec aj tá epizódka so vzburou pôsobí len tuctovo. No a definitívne vyvrcholenie je také vlažné. Prakticky bez pointy. Veľká škoda. Prvá polovica je za 5* a druhá za 3*, takže celkovo je to za kvalitné 4*, ale finále proste sklame, čo je horšie ako keby mal film len slabší rozbeh. Možno stačilo počkať ten 1 rok kým skutočný Stroud zomrel a potom by to mohlo mať výraznejšiu pointu o premrhanom talente kvôli svojej blbosti z mladosti a následne systému, ktorý radšej nečakane objavený potenciál umlčí akokeby ho nejak podporil. 8/10. ()

Martin741 

všechny recenze uživatele

Nadherny artovy film, ktory sa vyhayba strhujucej dejovej lini - ale aj ta tu je, a priamociaremu deju. Hlavnou hviezdou je Burt Lancaster /Vlak 1964/ v roli vazna, ktory v chladku zacal chovat vrabce. Lebo normalne by zhnil od nudy a zrejme by mu zacalo aj prepinat z toho. Nechapem akurat jedno, o com toci uzivatel LiVentura ked napisal, ze Burt Lancaster "nikdy nesesel z cesty sve svobody". Co tym uzivatel myslel, neviem a obavam, sa, ze to netusi ani samotny Liventura! Tie jeho komentare to je teda masaker, niekedy. No nic, s5 k filmu. Dialogy su vyborne, zo zivota, na prvy pohlad neriesia nic dolezite, ale potom vysvitne ze predsa len jo - aspon teda sa mi hrozne pacila scena, ked Lancaster zachranil zivot mladatu vrabca. A potom ho uzil zrat, spravil mu hniezdo ... Trochu mi vadil Telly Savalas, nemam toho herca rad. Vseobecne vsak nadherny film a opat nieco pre mna, obstarozneho mentalneho invalida a artoveho cinefila : 98 % ()

MissJ 

všechny recenze uživatele

"Vycvičil v samovazbě vrabce." Celý příběh "Ptačího doktora" je tak originální, že téměř nemůžu uvěřit, že se opravdu stal. Samouk, který se s pouze základním vzděláním stal expertem v několika vědních disciplínách, autor příručky o ptačích chorobách. Robert Stroud rozhodně musel být inteligentní a zajímavý člověk. Stopáž je předlouhá, ale já se nenudila ani vteřinu, Burt Lancaster zahrál na jedničku. ()

Galerie (19)

Reklama

Reklama