Reklama

Reklama

Dluh

  • USA The Debt (více)
Trailer 1

V roce 1965 trojice agentů z Mossadu, Rachel, David a Stephan, má ve východním Berlíně splnit obtížný úkol. Je třeba postavit před soud nacistického zločince přezdívaného Chirurg z Birkenau. Nebezpečná akce zdánlivě končí ve chvíli, kdy je válečný zločinec při svém pokusu o útěk zastřelen. Rachel, David a Stephan jsou poté oslavováni jako hrdinové. Veřejnost však nezná celou pravdu. Ta se začíná ozývat o třicet let později, kdy vysloužilí agenti stále trpí pod tíhou dávného tajemství. Zavázali se nikdy neprozradit, co se tehdy v Berlíně odehrálo. Stále mají status národních ikon, Rachelina dcera dokonce o jejich misi napsala knihu. Jednoho dne přichází muž, který o sobě tvrdí, že on je tím, po kom kdysi pátrali. (TV Nova)

(více)

Videa (16)

Trailer 1

Recenze (414)

Sarkastic 

všechny recenze uživatele

Drama se solidní ponorkou, atmosférou nejistoty, strachu, občasným napětím (výborná pasáž s převozem!) a milostným trojúhelníkem. Čímž i zdůrazňuju, že se mi linie z minulosti líbila mnohem víc než ta současná. A dokládá to i konec, možná nečekaný, ale naprosto nezvládnutý a pro mě osobně nepřijatelný (blbost se zraněnou rukou či nanejvýš debilní rozhodnutí hlavní hrdinky). Ve výsledku slabší 4*. ()

POMO 

všechny recenze uživatele

Veľmi slušné. Ako psychologická dráma, aj ako napínavý thriller. Ale lepšie by bolo pritlačiť a koncentrovať sa viacej na jednu, či druhú stranu. Film by si potom v kinematografii našiel výraznejšie miesto, napr. po boku dramatického Mníchova, či thrillerovej Valkýry, popri ktorých je takto ľahšie zapadateľný prachom. John Madden sa za každú cenu snaží aj strhnúť amerického diváka, aj myšlienkovo naplniť toho európskeho, a tesne míňa trefu do čierneho. Záver ignorujte, ten je vyslovene nevhodný a spochybňuje aj moje štvorhviezdičkové hodnotenie. ()

Reklama

nascendi 

všechny recenze uživatele

Je pravda, že by som sa mal najprv zoznámiť s originálom a až v prípade záujmu siahnuť po remaku. Ale ja som náhodne narazil na remake a už ma originál nezaujíma. Námet je celkom zaujímavý, úroveň hereckých výkonov kolíše od Jespera Christensena, cez obe ženské predstaviteľky k ostatným menej výrazným predstaviteľom. Film je síce napínavý, má množstvo dejových zvratov, ale je lepšie nezaoberať sa myšlienkami, či takto nejako to mohlo vyzerať pri obdobných akciách. Neľutujem, že som si ho pozrel, ale odporúčať ho nikomu nebudem. ()

Fiftis 

všechny recenze uživatele

Režisér John Madden sa rozhodol film nakrútiť vzápätí po tom, čo mu producent Matthew Vaughn doniesol scenár. Málokedy dostanete do rúk tak prepracovaný a chytrý príbeh, ktorý navyše pracuje s nesmierne širokou škálou emócií. Maddenovi sa zapáčila aj hra s divákmi, ktorá môže celý film držať v neistote. Pre snímku kombinujúcu emocionálne vypäté scény s čistou akčnou jazdou, ktorého hrdinovia v príbehu vystupujú v dvoch rôznych časových rovinách, potreboval Madden výnimočných hercov. A tých sa mu nakoniec podarilo získať. Mladšiu verziu trojlístka agentov si zahrali Jessica Chastain, Sam Worthington a Marton Csokas, ich staršie egá potom oscarová Helen Mirren, na tú istú cenu nominovaný Tom Wilkinson a Ciarán Hinds. ()

Kryšpín 

všechny recenze uživatele

Je těžké se dívat na americkou verzi izraelského filmu The Debt. Jedná se o dobře pojatý remake, ale každý má své klady a zápory (upřímně u tohoto filmu váhám mezi 3 až 4 hvězdami). Zatímco izraelský "Dluh" je postaven hlavně na psychologii postav, tak americký si hraje hodně s napětím (vyníkající scéna z vlakového nástupiště, které v původním filmu zcela chybí), ale postrádá zase nějakou souvislou střihovou skladbu. Americký "Dluh" si mě získal první polovinou filmu, zatímco druhá už se vleče nepříjemným tempem. Rozhodně musím říct, že doporučuji obě verze filmu. ()

Galerie (84)

Zajímavosti (10)

  • Přestože se děj filmu odehrává v roce 1965, žlutá tramvaj ve druhé polovině je ČKD T6A2, která byla vyráběna až po roce 1985 v Praze a poté dodávána do Drážďan a Budapešti. (Malaga)
  • V jedné ze scén používá Vogel (Jesper Christensen) latexové rukavice. Ty se však začaly v lékařské praxi objevovat až okolo roku 1980, tedy celých 15 let poté, co se děj snímku odehrává. (pan Hnědý)
  • Remake měl mít v USA premiéru v prosinci roku 2010, ale díky rozepři mezi měnícími se majiteli distribuční společnosti Miramax byl termín posunut, díky čemuž film vypadl z klání o nominaci na Oscara, které v tomto období ve Spojených státech začíná. (272827)

Související novinky

Zemřel herec Tom Wilkinson

Zemřel herec Tom Wilkinson

30.12.2023

V posledních hodinách roku 2023 bohužel přichází smutné zprávy z Velké Británie. V sobotu 30. prosince totiž filmový svět ve věku pětasedmdesáti let náhle opustil anglický herec nominovaný na dvě… (více)

Muž s obrovskou budoucností...

Muž s obrovskou budoucností...

18.11.2008

...pronásleduje muže s temnou minulostí. Ale pěkně po pořádku. Dvě slova: Sam Worthington. Ještě před několika měsíci to jméno nikdo neznal. Dnes jde o zřejmě nejžádanějšího herce v Hollywoodu. Pokud… (více)

Reklama

Reklama

Časové pásmo bylo změněno