Reklama

Reklama

Dluh

  • USA The Debt (více)
Trailer 1

V roce 1965 trojice agentů z Mossadu, Rachel, David a Stephan, má ve východním Berlíně splnit obtížný úkol. Je třeba postavit před soud nacistického zločince přezdívaného Chirurg z Birkenau. Nebezpečná akce zdánlivě končí ve chvíli, kdy je válečný zločinec při svém pokusu o útěk zastřelen. Rachel, David a Stephan jsou poté oslavováni jako hrdinové. Veřejnost však nezná celou pravdu. Ta se začíná ozývat o třicet let později, kdy vysloužilí agenti stále trpí pod tíhou dávného tajemství. Zavázali se nikdy neprozradit, co se tehdy v Berlíně odehrálo. Stále mají status národních ikon, Rachelina dcera dokonce o jejich misi napsala knihu. Jednoho dne přichází muž, který o sobě tvrdí, že on je tím, po kom kdysi pátrali. (TV Nova)

(více)

Videa (16)

Trailer 1

Recenze (414)

Rocky62 

všechny recenze uživatele

Atraktivní námět byl bohužel důkladně pohřben stylem vyprávění, neboť neustálé přeskakování z minulosti do současnosti a zpět mě extrémně nebavilo, což je velká škoda, protože téma "vyhledávání nacistických zločinců" není nijak často zfilmováno. Jinak mezi klady lze rozhodně počítat slušnou hereckou plejádu, včetně Jessicy Chastain, mírně démonického Jespera Christensena a Martona Csokase, kterému ale přeci jen seknou více záporné role. 50% ()

mzss1 

všechny recenze uživatele

Tak docela překvapení ! Čekal jsem dobrý film, ale ne až tak dobrý. Velice zajímavá atmosféra. Přítomnost a flashbacky se prolínaly neustále. Nešlo ani o akci, spíš o strhující příběh. Zapůsobilo to na mě jako velmi psychologický thriller/drama. Takže u mě na hraně mezi 4 a 5*. Celkové hodnocení je : 89% = **** ()

Reklama

mat.ilda 

všechny recenze uživatele

Přesto, že jsem filmu příliš nevěřila, ženské postavy jsem si opravdu užívala - sledovat Helen Mirren kombinovanou Jessicou Chastain byla radost, i když ani muži v mladším vydání nijak nezaostávali. Snímek sám tak trochu zaváněl televizní produkcí a myslím, že bylo chybou ukázat téměř na začátku vyústění tehdejší mise, jako bych se dozvěděla konec knihy a neměla důvod v četbě pokračovat, i když jsem se překvapení dočkala, nebylo už zdaleka tak působivé. Nejvíce zpackaný a nejméně uvěřitelný se mi jevil konečný překombinovaný slepenec zoufalých pokusů o zadostiučinění, vyzdvihnout bych naopak chtěla snahu zprostředkovat, jak hluboce byly zakořeněny myšlenky zla ve vymytých germánských mozcích, dobře fungovaly i vztahy Rachel & David = vzájemná přitažlivost, oproti Rachel & Stephan = viditelný nesoulad. Celek však vidím jako mix slabších i výborných momentů, které se nebyly schopné sloučit v jeden velmi dobrý film, který jsem ovšem ochotná vidět opakovaně, už pro dvě ženské hvězdy, zmiňované na začátku. ()

Hild 

všechny recenze uživatele

Celkem povedený thriller. Námět je hodně dobrý a zajímavý. Celá první polovina je vážně výborná, skvěle natočená, napsaná a nechybí zde ani pořádné napětí a parádní atmosféra. Jenže ta druhá půlka už mi přišla místy zbytečně moc natahována a všechno to, co se mi tak líbilo na první půlce, už tady chybí. Herecké výkony jsou dobré. Mladší herce sice jasně převálcovala starší generace, ale to nic nemění na tom, že Jessicu Chastain stejně považuji za jednu z nejzajímavějších hereček poslední doby. Dluh je dobrý film, který můžu doporučit, něco tam však chybělo k tomu, aby to bylo výborné, přitom potenciál k tomu film měl a nebýt závěrečných asi 10 minut, které do tohoto filmu nějak nezapadly, tak ty 4* dám. Takhle tedy lepší 3*. ()

Šakal 

všechny recenze uživatele

Vím, že hořekovat nad rozlitým mlékem, má asi takový smysl, jako se snažit přivést Miloše Zemana k sebereflexi a pokoře resp. zdravé stravě a minerálce bez becherovky, pardon bublinek, ale.... vypustit příběh PO (není důvod nevěřit fyzickým resp. střeleckým dovednostem agentce Mossadu, zvlášť, když J. Madden postrádá jasnou představu, potřebné koule? pro rozehrání plnohodnotného, věrohodného útěku z východního Berlína), soustředit se pouze na jednu linii (žánr) a věnovat se podrobněji sympatickému gynekologovi resp. psychologovi-samoukovi z Birkenau, jak si pohrává se svými samozvanými hostiteli, jak s laboratorními krysami, užil by si divák (pravda, nešťastná to asociace) snímek o poznání více. Tenhle film měl potenciál zařadit se (v rámci žánru) mezi ty zapamatování si hodné, leč to se vytratilo někde mezi osvětovými přednáškami z historie a závěrečným soubojem generací, pod názvem „kámen-nůžky-papír“, kde kámen (ať už z čistě materiálních či humánních důvodů) supluje injekční stříkačka. J. Chastain již tradičně přesvědčivá, J. Christensen, coby přizpůsobivý chameleon tvrdící muziku, vynáší snímek na(d) lehký průměr, ostatní nutná popř. nudná stafáž. 60% ()

Galerie (84)

Zajímavosti (10)

  • Velká část filmu byla natočena v Budapešti. (Malaga)
  • Přestože se děj filmu odehrává v roce 1965, žlutá tramvaj ve druhé polovině je ČKD T6A2, která byla vyráběna až po roce 1985 v Praze a poté dodávána do Drážďan a Budapešti. (Malaga)
  • Ve scéně, kdy agenti odvážejí chirurga z Birkenau v poštovním voze směrem na nádraží, minou tramvaj Tatra T5C5 československé výroby. Ta se ale začala vyrábět až v roce 1978. (spiritus)

Související novinky

Zemřel herec Tom Wilkinson

Zemřel herec Tom Wilkinson

30.12.2023

V posledních hodinách roku 2023 bohužel přichází smutné zprávy z Velké Británie. V sobotu 30. prosince totiž filmový svět ve věku pětasedmdesáti let náhle opustil anglický herec nominovaný na dvě… (více)

Muž s obrovskou budoucností...

Muž s obrovskou budoucností...

18.11.2008

...pronásleduje muže s temnou minulostí. Ale pěkně po pořádku. Dvě slova: Sam Worthington. Ještě před několika měsíci to jméno nikdo neznal. Dnes jde o zřejmě nejžádanějšího herce v Hollywoodu. Pokud… (více)

Reklama

Reklama