Reklama

Reklama

Dluh

  • USA The Debt (více)
Trailer 1

V roce 1965 trojice agentů z Mossadu, Rachel, David a Stephan, má ve východním Berlíně splnit obtížný úkol. Je třeba postavit před soud nacistického zločince přezdívaného Chirurg z Birkenau. Nebezpečná akce zdánlivě končí ve chvíli, kdy je válečný zločinec při svém pokusu o útěk zastřelen. Rachel, David a Stephan jsou poté oslavováni jako hrdinové. Veřejnost však nezná celou pravdu. Ta se začíná ozývat o třicet let později, kdy vysloužilí agenti stále trpí pod tíhou dávného tajemství. Zavázali se nikdy neprozradit, co se tehdy v Berlíně odehrálo. Stále mají status národních ikon, Rachelina dcera dokonce o jejich misi napsala knihu. Jednoho dne přichází muž, který o sobě tvrdí, že on je tím, po kom kdysi pátrali. (TV Nova)

(více)

Videa (16)

Trailer 1

Recenze (414)

gogo76 

všechny recenze uživatele

Nečakal som nič extra, no nakoniec ma film milo prekvapil. Z traileru sa mi až tak dobrý nezdal. Príbeh, ktorý sa často prelína medzi súčasnosťou a minulosťou som zožral aj s navijákom. H. Mirren i jej mladšia podoba v podaní J. Chastain má niečo do seba a herecky to stojí prevažne na tejto dvojici. "Avatar" Worthington dostal priestoru pomenej, no rovnako je na tom i nacistický "der doctor" z Birkenau, ktorý vytrieskal z minima maximum a jeho doktora si budem dlho pamätať. Záver a prenesenie deja na Ukrajinu urobilo film z môjho pohľadu ešte zaujímavejším a H. Mirrenovej tá šatka i ruština sekli. Privítal by som pár scén z doktorovej "ordinácie" v Birkenau( Brezinke), ale strach išiel už z jeho pohľadu, takže možno aj preto to tvorcovia nepokladali za nutné. Po scénach s gynekologickej prehliadky sa pravdepodobne mnoho žien bude na svojho doktora pozerať s určitými obavami...80%. ()

Kryšpín 

všechny recenze uživatele

Je těžké se dívat na americkou verzi izraelského filmu The Debt. Jedná se o dobře pojatý remake, ale každý má své klady a zápory (upřímně u tohoto filmu váhám mezi 3 až 4 hvězdami). Zatímco izraelský "Dluh" je postaven hlavně na psychologii postav, tak americký si hraje hodně s napětím (vyníkající scéna z vlakového nástupiště, které v původním filmu zcela chybí), ale postrádá zase nějakou souvislou střihovou skladbu. Americký "Dluh" si mě získal první polovinou filmu, zatímco druhá už se vleče nepříjemným tempem. Rozhodně musím říct, že doporučuji obě verze filmu. ()

Reklama

EvilPhoEniX 

všechny recenze uživatele

Film mě vůbec Nelákal! V jednom časopise jsem četl recenzi, která Zněla! The Debt! Pořádnéj Akční Nářez od začátku do Konce, který vás nenechá vydechnout! Tak já si RÁdoby ten film teda Pustil.. Akce jsem se Nedočkal! Dočkal jsem se psychologické Drámy, která asi 3x zapůsobila jako Napínavej Thriller! Špatný film to nebyl, ale není to nic pro mně! ()

rikitiki 

všechny recenze uživatele

Nemám ráda filmy, které na pozadí skutečných historických událostí popisují zcela smyšlený příběh. Takže to bylo mínus už do začátku. A ani historka o pozdě splaceném dluhu mě nijak nepřesvědčila, spíš otrávila nevěrohodností. Přece už v roce 65 nebyl v Berlíně takový chaos, aby KOUSEK DĚJE o nalezení zastřeleného muže nepsaly žádné noviny - tudíž Mossad by asi těžko uvěřil vyprávění trojice vyjukaných agentů, že ho teda, fakt jako, doopravdy, zastřelili, když o tom v německých novinách nevyšla ani řádka. Pseudomoralizující řeči o tom, že ti, kteří se mstí, jsou vlastně stejní jako jejich původní vrazi a mučitelé, už to jenom dorazily. ()

verbal 

všechny recenze uživatele

Chcete li chytit rybu, musíte jí předhodit návnadu. Chcete li chytit řezníka z Birkenau, který po úspěšné atestaci v lágru tají svou identitu jako východoberlinský vaginář, musíte mu předhodit rybu jako návnadu. A tady přichází chvíle pro perfektně vycvičenou, všehoschopnou agentku, která je ochotna jít s rybou na trh. Holka je to drsná, skvěle připravená, její Krav maga je lepší, než u ostatních krav, akorát asi zrovna ležela doma s příjicí, když instruktoři Mossadu na hodinách vysvětlovali, že by si raději neměla při akcích pouštět kundu na špacír! A tak se nevybouřená kikina nechá opylovat vším, co ji pípne na radaru a obřezaná část komanda má o zábavu postaráno! Ne jako divák, který pak musí půl filmu čumět na nehtykousající melodrámu. Klavírní sonáty pro čtyři ruce, smutné oči agenta, který je zrovna na střídačce a tklivé trampoty milostného trojúhelníku, u něhož si přepona není jistá, který z odvěsen má pravý úhel. Ach jo! A to je přitom ta druhá půlka filmu, kterou nenapsala Rosamunde Pilcherová, docela napínavá, až by jeden i přimhouřil oči nad tím, že když se rozdávala logika, stál zrovna scénárista frontu na Ramba a při psaní jej pak potkávalo chvilkové pominutí syslů. No, dva a půl, ať nežeru! ()

Galerie (84)

Zajímavosti (10)

  • V některých záběrech na berlínské ulice je vidět automobil Wartburg 353. Ten se ale začal vyrábět až v roce 1966, tedy rok poté, co se odehrává děj filmu. (p3tris)
  • Ve scéně, kdy agenti odvážejí chirurga z Birkenau v poštovním voze směrem na nádraží, minou tramvaj Tatra T5C5 československé výroby. Ta se ale začala vyrábět až v roce 1978. (spiritus)

Související novinky

Zemřel herec Tom Wilkinson

Zemřel herec Tom Wilkinson

30.12.2023

V posledních hodinách roku 2023 bohužel přichází smutné zprávy z Velké Británie. V sobotu 30. prosince totiž filmový svět ve věku pětasedmdesáti let náhle opustil anglický herec nominovaný na dvě… (více)

Muž s obrovskou budoucností...

Muž s obrovskou budoucností...

18.11.2008

...pronásleduje muže s temnou minulostí. Ale pěkně po pořádku. Dvě slova: Sam Worthington. Ještě před několika měsíci to jméno nikdo neznal. Dnes jde o zřejmě nejžádanějšího herce v Hollywoodu. Pokud… (více)

Reklama

Reklama