Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Seržant Thomas Highway, veterán z války v Koreji, kde získal řadu vysokých vyznamenání, je sice tělem i duší voják, ale měl problémy s pitím a následnými rvačkami, takže je nakonec potrestán a převelen. Vrací se do školy, kde má cvičit nováčky námořní pěchoty. V jednotce, kterou dostane na starost, vládne totální chaos. Všichni by to vzdali. Ne tak seržant Highway. Pěstí a upřímným chlapským slovem žene rozmazlené rekruty na cvičák, a zanedlouho udělá průzkumáka dokonce i z černocha Stitcha Jonese, který byl v civilu něčím tak opovrženíhodným, jako je rockový zpěvák. Píše se rok 1983 a cepovaní vojáci se nekompromisnímu postoji a tvrdosti svého seržanta pošklebují jen do okamžiku, kdy dostanou rozkaz k bojovému nasazení na Grenadě. (TV Nova)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (251)

dopitak 

všechny recenze uživatele

Kdepak, Clinta Eastwooda si musím pamatovat jedině jako poručíka Morris Schafferra z dokonalého Where Eagles Dare a nikoliv jako seržanta Toma Highwaye z tohohle (u mě) docela propadáku. Jako parodie je to místy dobrý, ale jestli to Clint coby režisér myslel vážně, tak potěš koště.___ Příběh muže, který prožívá svůj velký a nesnadný comeback? Proč ne, sice už to tu bylo mockrát (a ještě bude, vděčné to téma), ale tímhle způsobem ne! Zbrojní seržant Highway je válečný veterán - mariňák, a s tím v podstatě propluje celým filmem. Jeho současné hrdinství je maximálně tak rafinovaná volba triček na ranní rozcvičku s mužstvem. Místy jsou dialogy hodně stupidní, především celou postavu jeho exmanželky a části scénáře s tím související bych škrtnul. Scénář vůbec se mi moc nepozdává, připadá mi (v kontextu jiných filmů pana Eastwooda) poměrně hodně nezvládnutý a jaksi uměle natahovaný.___ Je pravda, že se ve filmu dočkáme mnoha vtipnějších hlášek, ale i na ty musí být vhodná nálada. Clint doby seržant si dělá legraci úplně ze všeho a nejvíc z homosexuálů, do kterých si všichni vytrvale navzájem nadávají. S trochou nadsázky by se film dal dokonce označit jako antiteploušský, protože chvílemi už to bylo s těmi vtipy na čtyřprocentní minoritu až moc přehnané. "Napijem se na Johnsona a na všechny kousky, co jsme z něho nenašli." ()

Reklama

Radko 

všechny recenze uživatele

Americká vlastenecká agitka obhajujúca veľmi rozporuplnú inváziu USA do Grenady (zjavné a viacnásobné porušenie medzinárodného práva). Potiaľto je to veľmi špinavý film. Druhou stránkou je príbeh starnúceho vojnového vyslúžilca v priamej konfrontácii s jeho blížiacim sa dôchodkom a rozvráteným manželstvom. Popri nezabúdaní na tvrdý výcvik morálne aj fyzicky pohodlnej skupiny drzých prieskumníkov a vyrovnávaní sa s podrazmi od zákerného veliteľa, chce mať mariňák aj akú-takú perspektívu do budúcna. Paradoxne najväčšou prekážkou získania istoty do budúcna je on sám a jeho nátura. Na cvičisku fajn, no v súkromí treba naštudovať nejaké tie ženské magazíny:) Do toho kadencia trefných a drsno humorných hrdinových hlášok, prednášaných typickýcm chraplákom s prižmúrenými očami. Odhliadnuc od nepriehliadnuteľne propagandistickej militaristickej stránky filmu ide o dobre šľapajúci a zábavný film z vojenského prostredia. ()

Xmilden 

všechny recenze uživatele

Clintův úvod jako z partesu, kdy sedí ve vězení a vypráví spoluvězňům své zážitky. "Šoustám už tolik let. Nejlíp jsem si zašukal v Da Nangu. Holky byly prohlížený denně. A my šukali bezpečně, spořádaně, profesionálně a po vojensku. Do tý doby, než nějakej pičus napsal domů mamince, že si v Jižním Vietnamu zavrzal. Pěkně to rozmázli. Výbor kongresmanů, jeden kripl vedle druhýho, který v životě nebyli v armádě, oznámili námořní pěchotě, že jim ruší opušťáky. A my na to zareagovali po našem. Zasalutovali jsme, udělali čelem vzad a poklusem jsme se vrátili do místního bordelu, kde jsme chytili kapavku a filcky... a nepěknej vztah k něžnýmu pohlaví." Hlášky 100%, akce 50%. ()

WoWoW 

všechny recenze uživatele

Clint Eastwood je boží. Bojové nasazení je krásná ukázka, jak z brakového námětu jde natočit bezva film. On totiž film o tom, jak udělat z bandy ignorantů nejlepší vojenskou jednotku, je fakt úplně obyčejnej. Ale co obyčejné není, je zbrojní seržant Thomas Highway. Celý film mi přišlo, že tahle postava musela Eastwooda neskutečně bavit. Ten jeho výkon je jako koukat na štiku ve vodě, koukáte, víte co se bude dít a přesto nemůžete odtrhnout oči a jít do pryč. Je jen škoda, že je to trochu zapomenutý klenot Eastwoodovi kariéry. Určitě stojí za shlednutí. ()

Galerie (68)

Zajímavosti (9)

  • Eastwood se rozhodl, že jeho bývalou manželku bude hrát žena přibližně stejného věku jako on, aby byl snímek divácky věrohodný. Obsazena byla Marsha Mason. (ClintEastwood)
  • Kubánské obrněné transportéry, které útočí na na četu americké pěchoty, jsou BRDM-2. (Horryx)
  • Závěrečná sekvence o invazi na Grenadě vzbudila spoustu protestů, především scéna, kdy Highway (Clint Eastwood) střílí do zad zraněného nepřítele. Vedení sboru námořní pěchoty byla zakázána další spolupráce s filmovým štábem a dostalo příkaz se od filmařů distancovat. Podle Clinta Eastwooda vedení armády vůbec nepochopilo jeho ironické pojetí postavy Highwaye. (ClintEastwood)

Reklama

Reklama