Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Seržant Thomas Highway, veterán z války v Koreji, kde získal řadu vysokých vyznamenání, je sice tělem i duší voják, ale měl problémy s pitím a následnými rvačkami, takže je nakonec potrestán a převelen. Vrací se do školy, kde má cvičit nováčky námořní pěchoty. V jednotce, kterou dostane na starost, vládne totální chaos. Všichni by to vzdali. Ne tak seržant Highway. Pěstí a upřímným chlapským slovem žene rozmazlené rekruty na cvičák, a zanedlouho udělá průzkumáka dokonce i z černocha Stitcha Jonese, který byl v civilu něčím tak opovrženíhodným, jako je rockový zpěvák. Píše se rok 1983 a cepovaní vojáci se nekompromisnímu postoji a tvrdosti svého seržanta pošklebují jen do okamžiku, kdy dostanou rozkaz k bojovému nasazení na Grenadě. (TV Nova)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (253)

Douglas 

všechny recenze uživatele

Je úžasný, že někoho napadne natočit válečný film jako sportovní film (de facto je to příběh starýho a zatrpklýho trenéra, který dostane úplně neschopný tým, z něhož během filmu udělá supertřídu ;), do toho zapojit téma krize středního věku, nějaké ty manželské problémy a hlavně notnou dávku sebeironického humoru. A když to navíc ještě podrtrhne příšerný dabing v režii Zdeňka Trošky, je to skutečně zážitek. ()

eraserhead666 

všechny recenze uživatele

První půlka je naprosto výbornou eastwoodovskou komedií, které bych dal i 4*, když se to ale někde za půlkou přeloupne v klasicky kýčovitý a trapný americký hurá vojenský film, plný klišé, skřípal jsem zubama a chtělo se mi zvracet. Řekl bych, že tenhle film americká armáda používá k náborově propagandistickým účelům. ()

Reklama

Zeck 

všechny recenze uživatele

"Já jsem jebal když byl Kristus ještě ucho, a to vám řeknu, že nejlepší kurvy, který jsem kdy měl, byly v Danangu. Až potom nějakej kokot napsal domů, že si ve Vietnamu smočil knot a ... no a hovno spadlo na větráku." Dokonalý hláškovitý rozjezd, který ještě Eastwood později okořenil o pár "hoven, kurev a do prdelí" a tím veškerá zábava skončila. Znázornění výcviku nebylo kdovíjak drsné, pokud někdo viděl např. Olověnou vestu, pak mu zde znázorněný výcvik přijde jako rozcvička před tělocvikem. Charaktery vojáků jsou čistě komediální, takové suché varianty Policejní akademie, která mě svojí trapností rozčiluje ještě dnes. Závěrečná válečná akce ani nevypadá, že by jí točil Eastwood, ale nějaký nezkušený ocas, co měl do teď na kontě jen reklamy na zubní pastu. Nepovedený film s 20 minut sarkastickým Eastwoodem, který se v průběhu děje nesmyslně změní v chápajícího lidumila bez šťavy a koulí. 40% ()

mat.ilda 

všechny recenze uživatele

Clint Eastwood♥ je zřejmě jediným chlapem na světě, kterého bych po večeru plném jedovatostí, vulgarit a sexistických narážek označila za výborného společníka... a ač se k jeho Heartbreak Ridge až tak bezvýhradně nestavím, svoje jsem si, obzvlášť v první půli, rozhodně užila a v té druhé se určitě neurazila. ()

MrPierc 

všechny recenze uživatele

Nejlepší jsou drsné hlášky drcené mezi dásněmi válečného veterána. I žulová kostka je proti Eastwoodovi jen měkota. Zábavné i vážné. Vojenská akademie se starým vlkem v čele. Konec je sice trochu k smíchu, ale možná ten amatérismus je více reálný, než si myslíme. Po všech těch super akčních scénách z jiných filmů, se tohle blížilo více realitě. ()

Galerie (68)

Zajímavosti (11)

  • Před začátkem natáčení neuměl Mario Van Peebles (desátník Stitch Jones) hrát na kytaru. Absolvoval několik rychlých lekcí, aby přesvědčil Clinta Eastwooda (seržant Thomas Highway), že by mohl hrát roli rockové hvězdy. (Marek06)
  • Když je ve 35. minutě nastoupena četa před Highwayem (Clint Eastwood), tak k ní přichází voják s ručníkem kolem pasu. Kolem čety ale projde o mnoho později, než by ve skutečnosti měl. (Duoscop)
  • Závěrečná sekvence o invazi na Grenadě vzbudila spoustu protestů, především scéna, kdy Highway (Clint Eastwood) střílí do zad zraněného nepřítele. Vedení sboru námořní pěchoty byla zakázána další spolupráce s filmovým štábem a dostalo příkaz se od filmařů distancovat. Podle Clinta Eastwooda vedení armády vůbec nepochopilo jeho ironické pojetí postavy Highwaye. (ClintEastwood)

Reklama

Reklama