Reklama

Reklama

Tulák z širých plání

  • Česko Tulák z horských plání (více)
Trailer

Obsahy(1)

Neznají jeho jméno ani tvář, ale navždy si zapamatují den, kdy přijel do města... Tajuplný cizinec (C. Eastwood) se znenadání objeví v zapadlém městečku a je místními najat, aby je chránil před nájezdy pistolníků. Lidé však netuší, že tulák skrývá překvapivější tajemství, než by se mohlo na první pohled zdát, a když vezme spravedlnost do svých rukou, začnou se dít nečekané věci! (Hollywood Classic Entertainment (H.C.E.))

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (227)

B!shop 

všechny recenze uživatele

Hodne zajimavej western, cekal jsem klasiku o velkym panu pistolnikovi chranicim mestecko, ale tady je vsechno trochu jinak. Clint tu je zase za drsnaka, ale zaroven i trochu zmetka, kterej kazdyho v mestecku vyuziva, prudi a nema problem ani nekoho znasilnit. I kdyz je fakt, ze osazenstvo mestecka jsou pekny vylupci a spousta si to zaslouzi, navic do jednoho priserny srabove. Film se sice trochu tahne, ale zaroven je zajimavej a Clint je skvelej, takze nudit nezacne. Akorat to "sokujici" zaverecny odhaleni mi bylo jasny nekdy od pulky filmu a zhruba od ty doby jsem si musel furt dokola rikat, ze vsichni lidi tam snad maj sklerozu. ()

-bad-mad-wolf- 

všechny recenze uživatele

Westerny moc nevyhledávám, ale tohle se mi líbilo moc. Clint Eastwood je charismatickej bastard jako nikdo jinej, atmosféra mixuje klasickou "divocezápadovskou" drsnost se záhadnem okolo titulní postavy, hudba hezky hraje, závěr je ďábelsky mrazivej a samotná pointa trošku očekávatelná, ale dodává filmu definitivní punc tvrďácký báchorky pro velký kluky. Scénář možná neoslní ve svým celku, ale v jednotlivých scénách, kdy drsnej cizinec mění městečko ve svůj pekelnej palác, ani chvíli nenudí a vyrovnaně šlape. Dobrý, Clinte. 9/10 ()

Reklama

Orlau32 

všechny recenze uživatele

Western trochu na jinou notu. Od počátku filmu je jasné, že jede do městečka mstitel. Klobouk hluboko do čela, na nikoho nekouká s nikým nemluví. Noční můra Clint Eastwooda nám napoví, co se vlastně stalo. Neřeší ovšem proč se tak stalo, před jak drahnou dobou se to stalo (protože ho nikdo nepoznal !!) což je jediná absurdita toho filmu. Jelikož si dovolil zneuctit první ženu, která si o to v podstatě řekla, domnívám se, že věděl, že je to "rajda" a že si to může dovolit. Tudíž to nemohlo být více jak 10 let co v městečku pobýval. Za deset let se člověk nezmění "k nepoznání". To je tedy jediný zápor filmu. Jinak zajímavě řešena msta, tohle ještě v žádném westernu nebylo a myslím, že i režijně to bylo dobře uděláno. Snad jen na závěr filmu ( scéna u náhrobku) bych na otázku malého mužíka: "Kdo jsi ? Neznám tvé jméno." Clint odpoví : "Ale znáš...." Já bych tam dodala :.... "máš ho před nosem." Aby to bylo jasné všem, kteří zapochybovali. ()

Wysch 

všechny recenze uživatele

Druhý režijní počin Eastwoodův se nevyvaroval některých drobností. Filmu by rozhodně slušelo svižnější tempo, kamera a koneckonců i nějaký ten dialog, který by vedl sám "bezejmenný" tulák. Nebo to není tulák? Podívejte se až do konce, dá se to vydržet, a snímek vás překvapí celkem mrazivou pointou s jemnou dávkou ironie. Nebo ne? ()

Rob Roy 

všechny recenze uživatele

Western s pointou, která z něj zpětně dělá lepší film. Když si po skončení filmu pustíte některé scény znovu, zjistíte, že se zde objevují rafinované jemné náznaky ( moc chytře odrežírované ) které malinko napovídají, ale jsou opravdu tak subtilní, že si troufám vsadit, že pointu nikdo z vás před koncem neodhadne. A že je docela mrazivá! Jinak se ovšem jedná spíše o rutinní záležitost ( scénář ). Eastwood zde ještě využívá svého leonovského období, některé hlášky jsou solidní, jiné ne a film má moc pomalé tempo. Nebýt toho pěkného závěru, bylo by to určitě za 3* a i takhle to je spíše 70%. Taky je to teprve druhý Eastwoodův režijní počin. ()

Galerie (98)

Zajímavosti (20)

  • Universal Pictures chtělo, aby se film natáčel ve studiu. Místo toho nechal Clint Eastwood (Cizinec) postavit celé město v poušti poblíž jezera Mono v kalifornských Sierras. Mnoho budov bylo kompletních a trojrozměrných, takže interiéry bylo možné natáčet přímo na místě. (Marek06)
  • Clint Eastwood (Cizinec) sám prozkoumával místa, když řídil pick-up po Oregonu, Nevadě a Kalifornii. Vybral si břehy jezera Mono, protože oblast považoval za vysoce fotogenickou. Další scény byly natočeny v Renu a v kalifornském Inyo National Forest. (Marek06)
  • Po uvedení filmu psal Clint Eastwood slavnému Johnovi Wayneovi, že by s ním rád natočil western. Ten mu však odepsal, že je jeho film brutální a hyzdí obraz Starého západu. Eastwood s Waynem skutečně nikdy nespolupracoval. (-bad-mad-wolf-)

Související novinky

Arnolda nám seslalo nebe. Doslova.

Arnolda nám seslalo nebe. Doslova.

02.01.2012

Je zpátky. První teaser na The Expendables 2 nám dokázal, že se mu tentokrát bude kouřit nejen z cigára, ale i z bouchačky. A jen tak se vůně střelného prachu kolem něj nerozplyne. Už od října natáčí… (více)

Arnie a Sly dál nekompromisně akční

Arnie a Sly dál nekompromisně akční

31.10.2011

Nedávno se potkali na placu The Expendables 2 (naštěstí se jim nehoda, během které zahynul bulharský kaskadér, vyhnula). V akci budou pokračovat i poté. Arnold si ještě letos zahraje pohraničního… (více)

Reklama

Reklama

Časové pásmo bylo změněno