Reklama

Reklama

Přijel, aby pomohl. Clint Eastwood jako tajemný mstitel v americkém westernu... Eastwoodův snímek Bledý jezdec (1985) celkem věrně kopíruje jeden ze základních syžetů westernové mytologie. Osamělý jezdec, který nemá jméno, zato se může pochlubit záhadnou minulostí, přijíždí do zlatokopecké osady v horách a stává se mluvčím zastrašovaných usedlíků proti mocnému a bezohlednému podnikateli. Dodá malomyslným zlatokopům potřebnou odvahu, ovšem ten nejtěžší boj s úplatným marshalem a jeho pomocníky za ně musí vybojovat sám. Předurčuje ho k tomu pistolnická minulost i nevyrovnané účty, po nichž na jeho zádech zbyly pouze jizvy od kulek. Když je zlo poraženo, nasedne na koně a beze slova odjíždí pryč, protože někde určitě leží další osada, kde je potřeba se postavit útisku a bezpráví. Eastwoodův hrdina získává až biblické rozměry (i díky tomu, že když sundá cestovní oděv, spatříme ho v kněžském kolárku)... V polovině 80. let, kdy Bledý jezdec vznikl, měl už Eastwood dostatek režijní praxe a také zkušené spolupracovníky, na něž si zvykl (kameraman Bruce Surtees, skladatel Lennie Niehaus, střihač Joel Cox). Mezi dalšími herci zaujmou Michael Moriarty (zlatokop Hull Barret), Carrie Snodgressová (Sarah Wheelerová) a tehdy začínající Christopher Penn v záporné roli Joshe LaHooda. Exteriéry filmu se natáčely v Idahu a v Kalifornii, kde se snímek odehrává. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (190)

triatlet 

všechny recenze uživatele

Westernová pohádka, v níž dobro (Kazatel= Otec=CE) přestřílí/pobije neskutečné množství padouchů. Scéna bitky s kusem "dobrého ořechového dřeva" je skoro jako z Mrazíka. Patrná snaha o řemeslně efektní podívanou (příroda, hudební podkres) u mě postrádá efektivitu. Jediný mrtvý ze skupiny trýzněných si za svou smrt může sám (alkohol, vychloubačnost). Sydney Penny si podobnou roli dospívající dívky (také Megan/Meggie) obdivující dospělého muže zahrála už v sáze Ptáci v trní. ()

lioncel

všechny recenze uživatele

v době svého vzniku určitě zajímavý a poutavý filmový příběh rozšiřující naše povědomí o osídlování divokého západu, který však během let značně utrpěl a odhalil všechny své slabiny .. na rozdíl od rolí ve westernech klasika tohoto žánru = Sergio Leone .. tahle díla Clinta nás dnes už asi tolik nepobaví a hlavně ani moc nenadchnou … ()

Reklama

sir-dave 

všechny recenze uživatele

Takové vyčpělé téma, kde se jeden hrdina (zde farář Eastwood) snaží zachránit místní utlačovanou skupinku lidi, by potřebovalo vykompenzovat solidním záporákem, suchými hláškami nebo případně svižnou akcí. Já tu nic moc z toho nenašel. Finální přestřelka má větší grády než samotné vypořádaní v závěru. Stojí to a padá na Eastwoodovi. Jakmile zmizne ze záběru, není to nijak výjimečné. Takhle to je jen lehce podprůměrný western, který má aspoň trochu spád. ()

otík 

všechny recenze uživatele

Naprostá Eastwoodova westernová klasika. Osamocený střelec (tentokrát i pastor) přijíždí na místo obyčejných zlatokopů, kteří jsou utlačování bohatým obchodníkem, který těží průmyslově (přičemž zcela ničí krajinu) a drobní zlatokopové mu zavazí v dalším posunu. Pastor se samozřejmě postaví na stranu dobra a když se ve vrcholné scéně setká se svou minulostí, je jasné, že to bude boj na život a na smrt. Film má „westernové“ tempo, občas si divák zdřímne, ale určitě film stojí za vidění. Hudba: Lennie Niehaus ()

Ruut 

všechny recenze uživatele

No Bledý jezdec je mistr průměrnosti. Jo jo Clint je dostatečně chrabrý, tajemný a chladnokrevný. Přesně jak jej mám rád. Bohužel všechno ostatní stojí za starou bačkoru. Záporák nemá charisma ani co by se za nehet vešlo. Banditi jsou spíš trapáci permanentně se chovající jako banda lemplů. A celé je to navíc hrozně roztahané a povrchní. Ještě že se Clint s rolí pistolníka rozloučil o pár let později o poznání lépe. ()

Galerie (63)

Zajímavosti (14)

  • Ve filmu používal hlavní hrdina perkusní revolver Remington-Beals 1858. (cmenda)
  • Hull Barret (Michael Moriarty) ve scéně na začátku filmu, kdy opouští město po bitce před koloniálem, si kloboukem špatně zakrývá levou ruku, kterou má v sádře. Ve scénách před a po už sádru nemá. (chyska)
  • Počátky snímku sahají do konce sedmdesátých let, kdy si Clint Eastwood domluvil schůzku se scénáristy Shryackem a Butlerem, kteří už s ním dříve spolupracovali na filmu Železný stisk (1977). (ClintEastwood)

Reklama

Reklama

Časové pásmo bylo změněno