Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Kevin Costner v hlavní roli kriminálního thrilleru o nezvyklém přátelství prchajícího vězně a jeho malého rukojmí. Dvojití držitelé Oscarů Kevin Costner a Clint Eastwood stojí proti sobě na opačných stranách zákona v americkém netradičně pojatém thrilleru Dokonalý svět. Zločinec na útěku zajme malého chlapce jako rukojmí a spolu se řítí texaskými okresními silnicemi s policií a speciálně vyškolenou psycholožkou /Laura Dernová/ v patách. Mezi dvěma „samotáři“ dochází k pozoruhodnému sblížení. Oběma totiž v životě cosi chybělo a spolu se vydávají někam k Aljašce, kde snad naleznou „dokonalý svět“. Pro tvrdého zkušeného zločince je setkání s plachým nevinným dítětem přinejmenším příležitostí k zamyšlení, chlapec zase vidí ve svém společníkovi symbol vytouženého otce. Režisérem tohoto novodobého „road movie“ z roku 1993 je jeden z hlavních protagonistů Clint Eastwood. (Česká televize)

(více)

Recenze (447)

Lynn 

všechny recenze uživatele

Když se spojí vynikající režisér a herec Clint Eastwood s velmi dobrým hercem Kevinem Costnerem a mají k tomu takhle kvalitní scénář, nemůže vzniknout nic jiného než malý filmový zázrak. Nejkrásnější na něm je, že člověk od počátku fandí Butchovi (Costner) a přeje si, aby to dobře dopadlo a zárověň od počátku dobře ví, že tohle prostě nemůže skončit šťastně... ()

Xmilden 

všechny recenze uživatele

Nežijeme v Dokonalém světě. Clint upozadil své ego a v hlavní roli nechal vyniknout, v té době na vrcholu, skvělého Costnera. Špatná policejní práce je v přímém kontrastu s kriminálníkem, který jednomu malému chlapci dá spoustu cenných zkušeností. Zajímavý a ojedinělý kousek v Eastwoodově režisérské filmografii. 85% ()

Reklama

Chrustyn 

všechny recenze uživatele

Pomalu plynoucí ale skvěle natočený film, kde zaří Kevin Costner v jedné ze svých nejlepších rolí. Clint Eastwood se vydal do 60. let aby divákům představil jednoduchý ale silný příběh zločince a jeho rukojmí mezi kterými vznikne silné pouto přátelství a možná i lásky. Nejedná se však o muže a ženu ale o muže a malé díte. Díky Eastwoodově režii se však nemusíte obávat kýčovitého příběhu, kdy v sobě zločinec začne objevovat otcovské pudy, jelikož Costnerova postava je od začátku do konce stejná a rozhodně ve filmu neproběhne podobně náhlá změna jako v jeho novějším "Vodním světe". Největší problém filmu je v jeho délce, která plyne opravdu pomalu a převážně konec je až zbytečně natahovaný. A trochu mi také vadil fakt, že je zde minimální vývoj vztahu mezi Costnerem a jeho rukojmím, jelikož už od první chvíle, kdy se uvidí jsou kamarádi a chybí zde jakékoliv hledání cesty k sobě. I tak se však jedná o jeden z nejlepších Eastwoodových filmů. ()

genetique 

všechny recenze uživatele

Dokonalý svet. Ten je ukázaný divákom hneď v úvodnej scéne. Bezstarostný chlap v bielom tielku si spokojne leží na tráve a okolo neho poletujú doláre. Lenže nič nie je také ružové ako sa zdá. Perfektná citová viazačka zločinca na úteku s malým nevinným chlapcom. Zo začiatku sa síce prejavujú len čisto dokonalé thrillerové črty, perfektný útek, prestrelka, autonaháňačka, drsní, nekompromisní a miestami aj slušne hláškujúci strážcovia zákona, no postupom času a teda najmä posledné minúty dávajú veľký priestor citovej zložke a dokonalému záveru. Ale tak by som si dokonalý svet určite nepredstavoval. Skôr (takmer) dokonalý film. Asi najlepší Costner a ten chlapec tiež nemal najmenšiu chybičku. 95%. ()

B!shop 

všechny recenze uživatele

Naprosto paradni kriminalni drama, kde Clint vzal ohrany tema sblizovani se dospelyho s ditetem, zaobalil to do pribehu o uteku vezne a jeho chytani a to vse natocil bez nejakyho tahani slz z divaka a prehnany sentimentality a vzniklo naprosto perfektni drama, u kteryho je jedinej problem lehce prepalena stopaz a protahovanej zaver. Navic tu jsou jak spis vtipny sceny, tak sceny docela drsny, jako treba navsteva u cernosky rodinky. Navic tu neni nic cernobily. Kevin umi bejt peknej parchant, ale jindy zase stoprocentni sympatak, s kterym byste hned sli na pivo. Clint taky neni klasickej prototyp serifa a vicemene mu na tom dopadeni nijak nezalezi. Jinak Clint hraje perfektne, i kdyz je jeho postava dost v pozadi, Laura Dern spatne nehraje, ale celou dobu se desne kreni, Kevin byl v dobe natoceni filmu jeste v maximalni forme a malej kluk je fajn, coz me mile prekvapilo. Celkove lepsi 4*. ()

Galerie (67)

Zajímavosti (13)

  • V čase 1:30:19, kdy se „nalévá káva“, ve skutečnosti žádná káva z konvice do hrnku neteče. (Winster)
  • Dokonalý svět se natáčel v létě roku 1993 v centrálním Texasu, Jižní Karolíně a v Alabamě a opět se u něj sešli členové technického štábu Clinta Eastwooda, kteří chyběli při natáčení filmu S nasazením života (1993). (ClintEastwood)

Reklama

Reklama