Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Film Oko nad Prahou je osobním i politickým životopisem Chobotnice neboli projektu pražské Národní knihovny, ale také životopisem zejména posledních let života autora tohoto návrhu Jana Kaplického, který si ve svém deníku v roce 1998 mimo jiné poznamenal: vyhrát soutěž a mít jednu lásku. Tímto zápisem, přečteným v úvodu snímku Eliškou Kaplicky, jakoby český architekt světového formátu napsal nejen "scénář" svojí závěrečné životní dekády, ale také filmu, který sleduje dramatický společenský příběh tvůrčí imaginace a také intimního vztahu muže a ženy. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (128)

salalala 

všechny recenze uživatele

Zručně natočený dokument, kterému ale ubližuje producentský dohled manželky zesnulého architekta. Je bohužel až příliš znát, že chtěla, aby ten dokument vznikl a nebyl kontroverzní. Oko nad Prahou je hodně jednostranně zaměřený dokument, ve kterém se navíc nedozvíme nic, co bychom už nevěděli. Ani o tom architektovi se nic nedozvíme. Je to škoda, protože potenciál tu je. Bohužel ale jde dokument až příliš zbytečně na city, rádoby dojemné záběry a rodinná idylka. Škoda, že nemluví víc odpůrců knihovny, to by bylo zajímavější. Knížák je samozřejmě lehce zesměšněn, ale bohužel v jeho slovech se dá najít logika. Nakonec jediná věc, která tam je fakt dobrá, je schůzka s Bémem, to o něm hodně vypovídá. Škoda, že tam takových momentů neni víc. Takhle je to jen nemastný neslaný dokument. 60% ()

FlyBoy 

všechny recenze uživatele

"Oko nad Prahou" nechce legitímne vypovedať, ale cielene upozorňovať. Kaplický arcitektonickým vizionárom nepochybne bol ("chobotnička" by stáť mala, len nie "nad", ale niekedy "zarovno") a aj keď nejde o zrovna ambivalentnú dokumentáciu, jeho audiovizuálny pomník (mi) neškodí a mám preňho pochopenie. ()

Reklama

Vodnářka 

všechny recenze uživatele

Mám chuť křičet na Knižáka, Klause, Béma a celou ODS. Mám chuť se jít bít za knihovnu. Mám chuť jít vysvětlit všem, kteří chtějí pomoct v ČR něco zlepšit, udělat něco nového, zajímavého, posunout republiku dopředu, že je to jen strašná ztráta energie. Mám chuť jít zvracet nad českou společností, vládou, politikou, její neorganizovaností, neschopností a absurditou. ()

Šakal 

všechny recenze uživatele

Byl jednou jeden.....mladý narcis „GodComplex“, který zřejmě sežral veškerou moudrost světa a patent na rozum a zřejmě si o sobě naivně myslel, že je dobrý umělec, spisovatel, architekt.... Filmový vkus (to musím přiznat) má ale dobrý. Po Letné chodím téměř každý den a že by zrovna zde na mě dýchala odevšad gotická atmosféra, jsem si dodnes nepovšimnul. Že by z nedalekého novorenesančního zámečku, či letenského fotbalového „svatostánku“ popř. budovy ministerstva vnitra? Můj subjektivní názor naopak je, že zrovna na Letné by se tato bohulibá, nádherná a plně funkční budova náramně vyjímala. Na jednu stranu nezastírám, že Jana Kaplického si nesmírrně vážím jako člověka i jako architekta, který hodně dokázal, přesto zůstal „svůj“.(Vzdáleně se nabízí jistá paralela s dalším mým oblíbencem a to prosím nikým jiným, než-li Milošem Formanem). Na stranu druhou nemám nejmenší problém si přiznat, že tento dokument Olgy Špátové v dosti ohledech selhává. Největším nedostatkem (mnohokrát zde již zmiňovaným) je do očí bijící neobjektivnost a nevyváženost, což u tohoto typu dokumentu nelze opomenout a přejít bez povšimnutí. Trefně a výstižně to popsala uživ. Payushka. Přesto doufám, že definitivní tečkou za tímto dokumentem mající největší význam zcela jistě pro samotnou Elišku a za pár let (možná) i pro Johannku, bude „Chobotnice“ stojící na Letné. Vyserte se pls všichni politici a zainteresovaní lidé na svoje žabomyší války a „malé (velké) domů“ a udělejte jednou něco pozitivního pro nás „obyčejné občany“. Ostatně, my tu nejsme pro vás, ale vy pro nás. P.s. pane profesore Václave Klausi. Když už jste si nedavno tak obratně po „Houdiniovsku“ (já vím, každý nějak začínal a žadný učený z nebe nespadl) opatřil stylové pero, bylo by hezké, kdybyste si právě s ním v „Janově chobotnici“ pročítal bibli a zaškrtával nepokradeš. ()

kaylin 

všechny recenze uživatele

Jan Kaplický byl zajímavý člověk a jako architekt byl v České republice nedoceněn. V dokumentu je na něm strašně moc vidět, že by chtěl zanechat v České republice, ve své domovině, stopu, ale politikaření a možná i ona korupce, mu to prostě nedovolí. A ani sedm let po jeho smrti se neví, jestli některá z nádherných staveb bude u nás stát... ()

Galerie (19)

Související novinky

Vítejte v KLDR! Zdarma!

Vítejte v KLDR! Zdarma!

05.10.2010

Provozovatelé portálu pro online distribuci dokumentárních a experimentálních filmů Docalliancefilms.cz nabízí od pondělí 4. října do následujícího pondělí 11. října zdarma k vidění film Vítejte v… (více)

Reklama

Reklama