Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Dramatický portrét polistopadové doby, kdy totalitní praktiky mocných našly živnou půdu v organizovaném zločinu a kriminálním podsvětí. Není divu, že se brzy rozpoutal boj o moc a peníze, který zcela potlačil práva jednotlivců a nebral ohledy na nic a na nikoho. Prvním mužem odsouzeným za nájemnou vraždu se stal Jiří Kajínek, obviněný z vraždy podnikatele Pernera a jeho osobního strážce Klempára. O jeho vině však i po deseti letech stále přetrvávají pochyby. Poté, co se pokusil uprchnout z věznice na Borech, se jeho případu ujímá mladá advokátka Pokorová, která žije se svým šéfem, právníkem Dočekalem, jenž Kajínka sám neúspěšně obhajoval. Pokouší se ji odradit, ona je odhodlána najít důkazy, které by jí umožnily případ znovu otevřít. Jak postupně odhaluje prorůstání zločinu do státní správy, zdá se stále pravděpodobnější, že její šance dosáhnout obnovy procesu jsou marné. Potom se však Kajínkovi podaří uprchnout z Mírova, věci dostanou nečekaný spád a Pokorová se konečně dostane na stopu tomu, co se tehdy stalo a kdo stojí v pozadí Pernerovy vraždy. (TV Nova)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (1 168)

FlyBoy 

všechny recenze uživatele

Bulvárna bandáž s klamným podstrkovaním impresie o "preveľkej udalosti" špekulantsky fix(l)uje konzumnetov do obligátnej pozície vyčkávania, z ktorej by si neskôr (po obnažení "dôveryhodných" indicií) mali sadnúť na zadok. No možno áno, ale len za predpokladu, že by sa pán kaskadér+kolektív vyvarovali: 1) množstvu planých nedopatrení (boľavé postsynchróny, dobová neznalosť, nemiestna lyrickosť). 2) občasnému hraniu sa na Kobru 11. 3) aplikačnému trapasu z ktorého aspoň plynie ponaučenie-"nesnaž sa odkopírovať ošarpaný (zastaralý) lesk akčných klasík, ak na to zatiaľ nemáš a ušetri tým svoje ctené meno." 4) dramaturgickým lapsusom (rozpačité poskakovanie medzi exploatáciou a naivným patosom). Istú spádovosť to má, (okrem tých záškodníckych zoomov) srdnaté nájazdy kamier tiež a Konstantin celkom sedí, ale ako ďalšia skúška odvahy na báze "true stories" neobstojí "Kajínek" o týždeň, o mesiac, ani o rok. ()

Skejpr 

všechny recenze uživatele

V druhé polovině velmi solidní konspirační thriller. V té první jen vizuální onanie (navíc ne příliš účinná) a namachrovanost, kam se člověk podívá. Celým filmem se pak táhnou krajně nevyrovnané herecké výkony a odporné postrsynchrony. Za řeč stojí vlastně jen výborný (a kupodivu dobře nadabovaný) Lavroněnko a bratři Dlouzí. Dokonce i tam Vilhelmová je tu šílená... Díky tedy Bohu, že alespoň od útěku z Mírova chytne Kajínek trochu koule... ()

Reklama

Marigold 

všechny recenze uživatele

Film kontroverzní tím nejbanálnějším a nejbulvárnějším způsobem, jaký si dovedu představit. Film se solidní spádem, zároveň ale se závratně romantizujícím obrazem Kajínka jako českého Bonda. Skoro se nechce věřit, že by tenhle člověk byl členem českého podsvětí, spíše vyhlíží jako porevoluční Mirek Dušín. To shledávám jako jednoznačně sporným. Na nervy mi lezla i afektovaná snaha o lyrismus, ať už v přepjaté hudbě Václava Bárty nebo v tradičně opulentně prázdné kameře F. A. Brabce. Vrchol filmu? Famózní a bez debat strhující výkon Lavroněnka, který z Kajínka udělal postavu, s níž se divák bude velmi snadno identifikovat a bude ji litovat / obdivovat... Dobře? Pochybuji. ()

Kulmon 

všechny recenze uživatele

Fakt jsem překvapenej, co Jákl natočil. Na kaskadéra se jedná o velmi zručně zrobený film s opravdu americkým "lookem". ________ Nebudu snižovat hodnocení za to, s čím mám největší problém. Velmi mi vadí heroizování zločinců, zejména usvědčených vrahů. Vždyť režisér z něj dělá oběť systému, dokonce divákovi vnucuje myšlenku, aby mu fandil např. při útěku. Ať už je v případě Kajínek spoustu otazníků, pořád to je zmrd, na kterého ti, kterým ublížil nevzpomínají v dobrém. Bydlím pár kilometrů od Prachovic a spoustu mých známých ho pamatuje, jako sráče z největších. Je to vrah. A i kdyby nebyl, v každém civilizovaném státě by dostal doživotí i za ten zbytek co provedl. ()

Hitman_47 

všechny recenze uživatele

Film je po řemeslné stránce opravdu velmi dobrý... nicméně je opravdu vidět, že se jedná pouze o film INSPIROVANÝ příběhem o Kajínkovi. To říkám jen proto, že se po uvedení filmu do kin začalo objevovat milion pět skupin typu "Kajínek je woe newinnej, bo to tak bylo we filmku yakho a co je we filmu thak to je prawda, word babe, pudesh se mnou na rande? =D"... potom by se dalo o Jákolovi říct, že je to čeký Michael Moore. Ale ne, nic proti Jáklovi, naopak. Hodně dobrý český film, na kterém jde vidět inspirace Hollywoodem. ()

Galerie (21)

Zajímavosti (44)

  • Na Mírově se natáčely pouze exteriéry. Přesto byl kvůli filmu vyklizen jeden vězeňský blok. (blackrain)
  • Alici Bendovou (Křížková) měla dle smlouvy v erotické scéně zastoupit dublerka, ale podle režiséra Jákla byla málo žhavá a živočišná, takže do toho herečka nakonec skočila sama a nálada z natáčení jí prý vydržela až domů. (Karlos80)
  • Práva na vysílání hned ze začátku odkoupila a stále vlastní TV Nova. (rublik05)

Související novinky

Zemřel herec Norbert Lichý

Zemřel herec Norbert Lichý

18.01.2024

Ve věku pouhých 59 let dnes zemřel velký sympaťák, rodák z Ostravy, filmový a divadelní herec Norbert Lichý. Zprávu potvrdila jeho rodina i Divadlo Petra Bezruče, s nímž je herec celý život úzce… (více)

Lloyd Kaufman na Bloody Xmas Festu

Lloyd Kaufman na Bloody Xmas Festu

23.10.2010

Hororový guru, na kterém vyrostl Quentin Tarantino, přijíždí! Lloyd Kaufman hlavním hostem 2. ročníku Bloody Xmas festu. Lloyd Kaufman je hororová legenda. Quentin Taratino, který na Kaufmanově… (více)

Zemřel Vladimír Dlouhý

Zemřel Vladimír Dlouhý

20.06.2010

Už jako dítě se sice objevoval ve filmu a v televizi, ale po herecké profesi netoužil. Chtěl se stát stavebním inženýrem jako jeho otec. Po neúspěšném pokusu o přijetí na průmyslovku se šel učit… (více)

Reklama

Reklama