Reklama

Reklama

Vražda

(seriál)
  • Česko Zločin (více)
TV spot 7
Krimi / Drama / Mysteriózní / Thriller
Dánsko / Norsko / Švédsko / Německo, (2007–2012), 38 h 5 min (Minutáž: 54–58 min)

Tvůrci:

Søren Sveistrup

Hudba:

Frans Bak

Hrají:

Sofie Gråbøl, Lars Mikkelsen, Bjarne Henriksen, Ann Eleonora Jørgensen, Marie Askehave, Michael Moritzen, Søren Malling, Nicolaj Kopernikus, Bent Mejding (více)
(další profese)

Série(3) / Epizody(40)

Obsahy(1)

Seriál se zabývá jediným případem vraždy. Dvacet dílů je rozloženo do dvaceti dnů vyšetřování. Studentka Nanna Birk Larsen je nalezena mrtvá v autě na dně řeky. Soudní pitva prokáže, že dívka byla před smrtí mučena a znásilněna. Vyšetřování se ujímá komisařka Sarah Lund. Měl to být její poslední den v kodaňské mordpartě. Má se stěhovat za přítelem do Švédska. Na oddělení je už její nástupce Jan Meyer. Lund však obětuje své soukromí, je odhodlána najít vraha. Pátrání přivádí vzájemnou antipatií trpící dvojici Lund-Meyer mimo jiné na kodaňskou radnici, kde je v plném proudu volební boj o post primátora. Protože podezření padá i na politiky z radnice, získává případ politickou dimenzi. Dalším okruhem podezřelých je rodina mrtvé dívky a zaměstnanci špeditérské firmy jejího otce. Vrah může být i mezi spolužáky a učiteli. (wero1000)

(více)

Videa (9)

TV spot 7

Recenze (152)

Vyhy 

všechny recenze uživatele

1. série - 70% Seveřené to prostě umějí. Trochu mě nejdříve odrazovala délka první série, přeci jen 20 dílů je hodně. Nakonec to uteklo rychleji, než bych čekal. Pomalé tempo, hodně zvratů a sympatické postavy (za mě nejoblíbenější - Meyer a Hartmann). Jen to finále mi přišlo trochu nedotažené a ve vzduchu zůstalo viset spousta otázek. Kvůli tomu nižší hodnocení, než by si seriál zasloužil. 2. série - 80% Ze začátku jsem se bál, protože téma teroristů mi moc nesedlo, ale nakonec se v tom ukázalo něco víc. Opět pomalé tempo, gradující napětí a ke konci fakt netušíte, jak to dopadne. Vraha jsem si tipl pár dílů před koncem a i když to vypadalo, že jsem se mýlil, naštěstí jsem měl pravdu. To potěšilo. ()

ti88na 

všechny recenze uživatele

Skrátiť na polovicu, by tomu len prospelo. Bolo tam toľko podozrivých a dejových zvratov, že nakoniec mi bolo srdečne jedno, kto ten páchateľ nakoniec bude. Okrem toho ma tam celý čas neskutočne iritovalo správanie väčšiny postáv, miestami som mala chuť kričať, to vážne, lebo to ich konanie iba zbytočne naťahovalo dej a úplne nasilu a zbytočne. Do poslednej chvíle som čakala na nejaké prekvapivé rozuzlenie, ktoré však neprišlo, a tak mi nezostáva nič iné len zhodnotiť tento seriál ako priemerný ()

Reklama

Mr.KarlAdler 

všechny recenze uživatele

V Dánsku se vraždy řeší výhradně za deště, mraků, pološera nebo tmy. A jenom to domalovává ponurou, vlezlou atmosféru Forbrydelsen, za kterou jsem strašně vděčný. Zavražděná Nanna je vlastně takovou Laurou Palmer, čímž taky podobnost s Twin Peaks končí a opravdu to nemá s douglasovými jedlemi nic společného - ta úvodní linka mi když už připomíná spíš Eastwoodovu Mystic River. Nicméně mě to vcuclo jako Sára jednu z těch svých nekonečných pastilek proti kašli. A nic na tom nemění ani ta přehnaná zamotanost, kdy kodaňská policie postupně obviní a zase osvobodí půlku města. Lars Mikkelsen hraje jako o život a nekonvenční parťáctví Lundové s Mayerem mě baví stejně jako psychologický ponor do většiny charakterů, a že jich není málo. Jejich tragické příběhy vtáhnou po pár dílech natolik, že budete chtít dokoukat. ()

Chrysopras 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Opět musim konstatovat, že Skandinávci opravdu umí! Po delší době zas koukám na nějakej seriál, kde se nemůžu dočkat dalšího dílu :-). Výživná krimi-politická zápletka, velesympatická vyšetřovatelka, novej kolega, velkej prostor pro pozůstalé a zajímavá atmosféra. Vlastně ( evidentně ne náhodou ) naposledy mě takhle bavil Wallender, ikdyž ten koncept je trochu jinej. Jsem rád, že tohle vidim dřív než americkou kopii ( která je tu příznačně lépe hodnocena ). Po třech dílech dávám ****, ale jestli to udrží "drajv" a konec nebude úplně pitomej, bude to na max. .... Tak konec úplně pitomej nebyl ( ikdyž jsem čekal víc ) a protože cca 3, 4 díly před tim poslednim byly doost dobrý, zvedám skutečně na slabších *****. ()

Dellamorte 

všechny recenze uživatele

V anglickej slovenčine " THE KILLING ". Úvodnej 13 dielnej sérii som odhryzla naviják a už sa veziem na škandinávskych saniach do neznáma. Vydarený kúsok , ktorý pozorného diváka nenechá na pochybách , že Twin P. môže obsahovať aj severný vietor. Skoro až noir seriálové spracovanie , ktoré zvýrazňuje úlohu Sarah pri identifikovaní bezduchej Rosie do filmového bezvedomia . Spomalené spracovanie nemá na celkový filmovo výživný účinok žiaden vplyv.Pre Mňa YO serial choice ! ()

Galerie (251)

Zajímavosti (7)

  • Seriál pojednává o jednom případu v průběhu celé série, protože tvůrci se rozhodli natočit kriminální seriál více podobný situaci v Dánsku, na rozdíl od americké koncepce, kde připadne jeden případ na jeden díl. Tolik vražd by totiž dánské publikum nepřijalo jako uvěřitelné, protože Dánsko je jedna ze zemí s nejnižší kriminalitou. (luciasce)
  • Novelizace založená na první sérii s názvem „The Killing: Book One“ byla vydána Macmillanem v roce 2012. Knihu napsal britský spisovatel David Hewson. Následovaly „The Killing: Book Two“ v lednu 2013 a „The Killing: Book Three“ v únoru 2014. (Trajektt)

Související novinky

NEJ roku dle TOP uživatelů a adminů ČSFD

NEJ roku dle TOP uživatelů a adminů ČSFD

31.12.2021

Přichází den, kdy se každoročně obracíme na nejoblíbenější uživatele, aby se nám svěřili se svými topkami 3 filmů (a případně 3 seriálů) uplynulého roku. Od loňska je navíc doplňují i vybraní… (více)

Reklama

Reklama