Reklama

Reklama

Prezidentka Sally Sheridan je zastrelená behom slávnostného prehlásenia v Deň nezávislosti. Toho pred voľbami využíva k nárastu vlastných preferencií jej brat senátor. O tri mesiace neskôr objaví postarší pár na strome zraneného muža s padákom. Mladík si ale vôbec nič nepamätá a jedinou stopou je tak tetovanie na jeho krku - "XIII". Postupne sa rozpamätáva na tajnú operáciu, ktorej úlohou malo byť zvrhnutie vlády v USA. Objavujú sa aj ďalší agenti s vytetovanými číslami. Kto má záujem zvrhnúť vládu a kto má na krku vytetovanou rímsku jednotku? (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (102)

neoBlast 

všechny recenze uživatele

Už samotný původní francouzsko-belgický komiks, a stejně tak i hra z roku 2003 (čerstvě mnou znovu dohraná před shlédnutím), se hodně inspirují u Ludlumova Bournea a tato minisérie si od něj bere hodně (stejně tak nehorázně vykrádá i Powellův soundtrack z filmové trilogie). V první řadě bych chtěl pochválit formát. XIII by ve filmovém zpracování mohl být zbytečně nahuštěn do 90 minut (nebo ještě hůře rozsekán na pokračování), v seriálovém provedení (Prison Break Vás napadne během sledování několikrát) by se stal děj rozvleklou fraškou. Proto je minisérie nejvhodnější a je vynikajícím kompromisem mezi původním obsahem a zkráceným zpracováním. Režisér Duane Clark je zdatný, a navzdory béčkové zápletce, naivitě a přílišné vážnosti, se na obrazovce něco děje neustále po celé 3 hodiny. I přes pouhé televizní zpracování se Dorff snaží vypadat zmateně v rámci role, zato Kilmer se naprosto minul a Mongoose je v jeho podání hodně nevýrazná postava. Celkem jsem spokojen, protože to celé mohlo dopadnout mnohem hůře - i když nevím, jestli je toto zrovna klad. 60 % [P.S. Kdy už někoho napadne zfilmovat FPS No One Lives Forever - Cate Archer mi hodně chybí] ()

Campbell 

všechny recenze uživatele

Výborný kriminální thriller. Hru jsem hrál, komiks četl a film i přes mírné nedostatky bavil. Jen škoda že ze Sheridana udělaly ženskou, byl jsem zvyklý na chlapa. Nicméně Film nepostrádá napětí(a že na začátku jsem byl solidně napjatej), tak i přes to všechno každej kdo komiks četl nebo hrál hru, nemohlo prakticky moc překvapit. Přišlo mi že tvůrci se snažily dát do filmu něco co překvapí i člověka který už s XIII má něco společného. A to bohužel moc nefunguje, pár změn fakt filmu moc neprospělo. Dále tu máme herce, Dorff je skvěle zvolená volba a je to sympaťák. Režisér film zvládl prakticky na výbornou, jen opravdu by pomohlo udělat víc změn než jen to že změní pohlaví prezidenta, či místo pláže udělá zasněžené údolí. Ale za mě dobrý. ()

Reklama

Barak 

všechny recenze uživatele

Pamatuju se, jak jsem před pár lety strávil několik hodin hraním právě této originální hry, u které jsem si užil mnohem více zábavy, než u jejího béčkového televizního zpracování. Tříhodinová délka je neúprosně dlouhá a vzhledem k tomu, jak okatě je příběh servírován, není nouze o předlouhé scény plné blbých dialogů a nudy. Stephen Dorff svou roli očividně nezvládá a je jen další postavičkou mezi ostatními s předem daným směrem, ke kterému se bude ubírat. Hlavní úlohu zde mají flashbacky, které zprostředkují souvislosti ohledně atentátu. Ty jsou pak čistě náhodné, stejně jako chvíle, ve kterou se objeví, postrádajíc jakýkoliv moment překvapení. Příběh se čím dál více zamotává, až se stane sám sobě obětí, kdy divák nemá potuchu, která bije, či která z postav se právě přichomítla do záběru. Netřeba se zmiňovat o špatných hereckých výkonech či nezvládnuté režii, která film posílá ještě více ke dnu. I vzhledem k otevřenému konci o pokračování ani trochu nestojím.... ()

PDcz 

všechny recenze uživatele

2** body A pak přišel ten, jenž spasil celý svět. Onen nebojácný rek, který neváhá položit svůj život za něco o čem ani neví proč to je. Je potřeba více takových hrdinů. [X] Minus 1* bod Původně jsem chtěl odebrat bod za nejasné zaostření kamery a barevnou possynchronizaci odrazových světel, ale protože nevím co to znamená, tak mi tam vadil ten děj. Bože, tohle je tak profláklé a neustále se dokola opakující... Amériká, amériká, svět kde nikdo není ten hodný nebo o tom neví. [X] Minus 2** body Za úžasné věcné kraviny. Vyjmenovat? Drahý čtenáři, musel bych obsáhnout 240 minut děje. Zítra už nebudu vědět o čem ten filmový seriál byl. Ale smál jsem se často :-) [X] Opět proti místnímu hodnocení. Po náročné debatě jsme se rozhodli, že udělílme 33,3%. Jinak by ještě mohli natočit jak postřelili prezidentovic psa a on za odměnu vyčmuchal atomovou bombu na WC bílého domu. ()

M.Macho 

všechny recenze uživatele

XIII se chtěla zařadit svým zpracováním mezi špionážní elitu. Věru si jí to nepovedlo. Pokud bych neznal komiks, který je ovšem druhou Odyseou, s naprosto komplexním politickým názorem, jasně stanoveným krtitickým pohledem na americkou společnost, administrativu a různé touhy a praktiky z minulosti (mccarthysmus, "výpomoc" CIA různým vojenským pučům v Jižní Americe, rasismus atd) a neuvěřitelně spletitým příběhem byl bych dal asi o hvězdu víc. Krom toho polde XIII vznikla i skvělá hra - což mohla být dobrá inspirace - bohužel. Ross Tanner je totiž jedna asi z deseti identit chudáka hrdiny - který vůbec není ve filmu vůbec sexy jak v komiksu... Moongoose je na prd a plukovník Amos ztratil veškerý šarm... Neslané, nemastné. Kdyby to bylo třebas jak Watchmeni...To by byla paráda... ()

Galerie (24)

Zajímavosti (5)

  • Snímek byl natočen na motivy stejnojmenné komiksové knižní série od Vana Hamma. (Terva)
  • V počítačové hře XIII je prezident Sheridan muž. (awful)

Reklama

Reklama