Reklama

Reklama

VOD (1)

Biografické drama HBO vypráví o pozoruhodné ženě, u níž byl v dětství diagnostikován autismus. Temple Grandinová však dokázala překonat osudové překážky a stala se z ní vědkyně, spisovatelka, ochránkyně zvířat a průkopnice vzdělávání autistů. V hlavní roli Claire Danes.  „Nejsem jako jiní lidé. Já myslím v obrazech.“ To jsou slova Temple Grandinové, jejímuž osudu je věnováno biografické drama z produkce HBO, které režíroval Mick Jackson. Tato pozoruhodná žena, u níž byl v dětství diagnostikován autismus, dokázala s pomocí své matky, tety a učitele překonat všechny osudové překážky a proměnit svůj zvláštní dar v jedinečnou dráhu vědkyně, spisovatelky, ochránkyně zvířat a průkopnice vzdělávání lidí, kteří též trpí autismem. (HBO Europe)

(více)

Recenze (167)

Khalesi 

všechny recenze uživatele

No, tak dlho som premýšľala za ktorý koniec mám tento počin uchopiť. Na koniec som sa rozhodla, že budem hodnotiť podľa obsahu a výsledného efektu zarputilej snahy hlavnej hrdinky. Dokážem si predstaviť, koľko odhodlania, driny a prekonávania vlastných medzí ju muselo stáť jej úsilie o zlepšenie zaobchádzania s jatočnými zvieratami. Taktiež si vážim, že svoj ďalší život zasvätila pomoci nemým tváram a verím tomu, že nemenej odhodlane v tom pokračovala čo jej sily stačili. Bitúnky neschvaľujem a som aj proti veľkochovom. Musím však oceniť každú ľudskú snahu o aspoň čiastočné zlepšenie mizernej situácie každého živého tvora. ()

Marze 

všechny recenze uživatele

Film se jednoduse pta , jak se divame na lidi s autismem a funguje to. Je to sladky film o zivote Grandin a smrti krav, vyborne zahrany. Claire Danes tehdy bylo 30 let a mela karieru pred sebou. Je to vyborna pripominka lidi s poruchou autistickeho spektra. Co je na filmu napadne je absence sentimentality a sirupove hudby se sacharidovou atmosferou. Je zde jen pohled do vzacne mysli. Film je pozitivni bez nasili a sexu. ()

Reklama

Mahalik 

všechny recenze uživatele

Hnula mnou! Temple, myslím. Mluvila o dveřích. Že jsou to vchody do jiných světů. "... a kam odcházejí?" Do nebe. Nezvykle pojatý film o ženě, která viděla svět v osách, procentech a pravítkách. Líbilo se mi to načasování, drajf, úcta a pocit, že jsem jen já a Temple. Temple a já. Krom Danesové, která předvedla neskutečný výkon plný bolesti, mě zaujal mentor (D. Strathairn), který dovedl Temple k uvažování, navedl ji na cestu a ponechal osudu. Samotnou. A její řeč pronášená při závěrečném sprintu mezi obdivem a lítostí, mě zanechala v mlčení, s mrazením v zádech. A tak si to taky chci uchovat v paměti. Ohromná věc! ()

djfun 

všechny recenze uživatele

Kdyby šlo dát 6 hvězd, neváhám! Tolik bezobsažných sraček co jde na filmové plátno a takhle silný příběh jen jako TV film? Velká škoda! I když je fakt, že nevim, kdo z týhle popcornový civilizace by na takovej biják přišel do kina... Autisté mají problém s vyjádřením emocí, takže je docela paradoxní, jak neuvěřitelně je tento snímek emotivní! A pokud vám ještě i dnes říká něco slovo empatie, zaručuju vám, že Temple vás pustí do nejhlubších zákoutí její a možná i vaší duše. ()

Matty 

všechny recenze uživatele

Dívka, která si hrála s krávami (a kopala do těch, kdo ji naštvali). Mohla si vybrat, k čemu svůj dar (a prokletí v jednom) využije. Zvolila dobytek. Němé tváře, které ji neznervózňují a které chápe mnohem lépe než lidské bytosti okolo sebe. Prapodivný námět není věrohodný jen tím, že vychází ze skutečných událostí, ale také díky snaze tvůrců a Claire Denis pochopit svět Temple Grandinové (Denisová její trvalou nedospělost vystihla bravurně). Pro lepší představu vidíme lidi a věci jejíma očima. Nápady i emoce, s jejichž vyjadřováním má Temple problém, jsou převáděny do obrazů. Orbis pictus. Filmovější námět aby jeden pohledal. Hrdinčina nelehká cesta za jejím životním snem je zbavena patetických okamžiků a filmu škodí pouze doslovnost při vysvětlování, co autismus obnáší. Kromě hrdinčiny diagnóny je zohledněno i prostředí amerického jihozápadu 60. let, ovládaného výlučně muži – tím víc nás může fascinovat odhodlání jedné drobné dívky, potažmo ženy. 75% ()

Galerie (25)

Zajímavosti (14)

  • Scény, ve kterých se zdá, že se krávy topí nebo jsou jinak v nebezpečí, nebyly natočeny se živým dobytkem, ale místo toho s podrobnými modelovými kravami zvanými „stuffies“ nebo animatronickou krávou. (Nathaniell)
  • Věta Temple (Claire Danes) o tom, že chce, aby její život měl smysl a nechce, aby její myšlenky zemřely s ní, je přesně to, co řekla neurologovi Oliveru Sacksovi, který o ní v The New Yorker napsal článek nazvaný „Antropolog na Marsu“. (Nathaniell)
  • Templina matka při projednávání přijetí na speciální střední školu říká, že Temple (Claire Danes) se pro uklidnění zavírá do přístroje. Ta však přístroj sestrojí až při pobytu na farmě v létě před univerzitou. (verrien)

Reklama

Reklama