Reklama

Reklama

VOD (1)

Biografické drama HBO vypráví o pozoruhodné ženě, u níž byl v dětství diagnostikován autismus. Temple Grandinová však dokázala překonat osudové překážky a stala se z ní vědkyně, spisovatelka, ochránkyně zvířat a průkopnice vzdělávání autistů. V hlavní roli Claire Danes.  „Nejsem jako jiní lidé. Já myslím v obrazech.“ To jsou slova Temple Grandinové, jejímuž osudu je věnováno biografické drama z produkce HBO, které režíroval Mick Jackson. Tato pozoruhodná žena, u níž byl v dětství diagnostikován autismus, dokázala s pomocí své matky, tety a učitele překonat všechny osudové překážky a proměnit svůj zvláštní dar v jedinečnou dráhu vědkyně, spisovatelky, ochránkyně zvířat a průkopnice vzdělávání lidí, kteří též trpí autismem. (HBO Europe)

(více)

Recenze (166)

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Claire Danes si odniesla za tento film zaslúžený glóbus a už vieme prečo bola obsadená do Homelandu. Tá jej mimika, no to je na psychicky nevyrovnaného človeka neopakovateľné. Herecky super, ale to je tak všetko, pretože film o autistke, ktorá vymyslela, ako zmierniť bolesť kráv tesne pred ich porážkou. Hm, trocha divné. ()

ChArLeNe odpad!

všechny recenze uživatele

Využívanie svojho autizmu na manipulovanie ľudí, a ako veľmi jej záleží na zvieratách. Hnus! http://www.all-creatures.org/articles/ar-templegrandin.html, http://www.all-creatures.org/articles/ar-temple.html, http://annamannucci.blogspot.sk/2010/02/marc-bekoff-contro-temple-grandin.html Recept na úspech: tell people good things about their bad habits and they will love you. Novinka - nezáleží na tom, koľkými nálepkami sa oblepíš "humane", "ethical meat eater", "compassionate carnivore" úmyselné a zbytočné vraždenie a samotné vykorisťovanie nimi neospravedlníš. Tvrdiť o sebe, že máš rád zvieratá, pričom ich zabíjaš (či platiť druhým za ich zabitie) je rovnako padnuté na hlavu ako keby Hitler vyhlásil, že má rád židov. Jasné, že je lepšie netýrať zvieratá, než ich týrať. Ale čo tak vcítenie sa do ich kože? https://www.youtube.com/watch?v=S6Umh1BlHZs Žiadna žena by sa neuspokojila s tým, keby jej tyran povedal, že ju už mlátiť nebude, ale znásilňovať ju stále bude. Či je niečo humánne, sa najprv zamysli, či by sa ti páčilo, keby niekto na tebe robil tie veci. Skutočne rozumný človek so srdcom by nedokázal súcitiť so zvieratami a pritom ich zabíjať, jesť. ()

Reklama

Necrotongue 

všechny recenze uživatele

Úplnou náhodou jsem se dostal k tomuto filmu (nebo on ke mně?) a nic velkého jsem si od něj nesliboval; o to víc jsem byl nakonec příjemně překvapen. Claire Danes ty všemožně psychicky narušené ženy opravdu jdou, tady navíc výborně fungoval i scénář, a tak na mě celý film zapůsobil krajně příznivě. Bonusem, za který uděluji snímku zcela bezvýznamné plus (pro mě ale význam má), bylo zjištění, že titulní postava nebojovala za vyhubení nás masožravců, ale prosazovala myšlenku, s níž se dokážu plně ztotožnit. 4*+ ()

Vodnářka 

všechny recenze uživatele

Ach ne, další film, který si schválně pohrává s Vašimi city, každou minutou se snaží zapojit Vaše emoce a věří, že slzy diváků v poslední scéně mu přidají v ratinzích. A ono to sakra funguje, Vy se tomu příběhu prostě radostně oddáte, trpíte a skáčete radostí společně s Temple i jejími blízkými. Přitom na autismus už sázelo tolik snímků, nejen Rain Man a Forrest Gump. U pojetí Micka Jacksona oceňuji hlavně ten pohled na pocity rodiny postiženého člověka, na jejich zmatek, bezmeznou snahu pomoci, jež zůstává často bez odezvy, bez pochopení. Absolutně nezapomenutelné zůstanou i herecké výkony snad všech účinkujících i skvělé animace přibližující myšlenky Temple. Jen desetinu hvězdičky bych strhla za to, že se příběh zdaleka vyhýbá faktu, že většina autistických dětí bohužel takhle dobře nedopadá. Ovšem to už je třeba výzva pro jiný snímek... ()

djfun 

všechny recenze uživatele

Kdyby šlo dát 6 hvězd, neváhám! Tolik bezobsažných sraček co jde na filmové plátno a takhle silný příběh jen jako TV film? Velká škoda! I když je fakt, že nevim, kdo z týhle popcornový civilizace by na takovej biják přišel do kina... Autisté mají problém s vyjádřením emocí, takže je docela paradoxní, jak neuvěřitelně je tento snímek emotivní! A pokud vám ještě i dnes říká něco slovo empatie, zaručuju vám, že Temple vás pustí do nejhlubších zákoutí její a možná i vaší duše. ()

Galerie (25)

Zajímavosti (14)

  • V původním návrhu scénáře byla romantická zápletka, ale sama Temple byla neústupně proti tomu, protože romantiku nikdy nezažila. (Nathaniell)
  • Ve scéně, kdy lékař informuje Eustacii (Julia Ormond), že je Temple (Claire Danes) autistka, doktor přichází s myšlenkou, že autismus je způsoben chladem matek k jejich dětem; nechvalně proslulá teorie chladné matky, kterou vytvořil Bruno Bettelheim. V závěrečné scéně filmu je krátce zmíněn Dr. Bernard Rimland; byl to muž, který vyvrátil teorii chladné matky. (Nathaniell)
  • HBO koupilo stádo krav pro scény s dobytkem v tomto filmu. (Nathaniell)

Reklama

Reklama