Reklama

Reklama

VOD (1)

Biografické drama HBO vypráví o pozoruhodné ženě, u níž byl v dětství diagnostikován autismus. Temple Grandinová však dokázala překonat osudové překážky a stala se z ní vědkyně, spisovatelka, ochránkyně zvířat a průkopnice vzdělávání autistů. V hlavní roli Claire Danes.  „Nejsem jako jiní lidé. Já myslím v obrazech.“ To jsou slova Temple Grandinové, jejímuž osudu je věnováno biografické drama z produkce HBO, které režíroval Mick Jackson. Tato pozoruhodná žena, u níž byl v dětství diagnostikován autismus, dokázala s pomocí své matky, tety a učitele překonat všechny osudové překážky a proměnit svůj zvláštní dar v jedinečnou dráhu vědkyně, spisovatelky, ochránkyně zvířat a průkopnice vzdělávání lidí, kteří též trpí autismem. (HBO Europe)

(více)

Recenze (165)

evapetra 

všechny recenze uživatele

Film, nad kterým je o čem přemýšlet. Poutavý příběh neobyčejné ženy, která navzdory svému tolik svazujícímu a omezujícímu handicapu úspěšně vybojovala boj se všemi překážkami, stojícími jí v cestě k úspěchu a ke spokojenému životu. Dokázala toho mnohem více, než většina těch "normálních", které na své cestě potkávala, a kteří jí její úděl ještě ztěžovali výsměchem a nepochopením. V jejím životě hrála velkou roli zvířata, do nich se totiž uměla vcítit lépe a porozumět jejich potřebám více než ostatní lidé. Proto se hodně zabývala otázkou etiky zacházení s chovnými zvířaty na farmách a to je další téma k úvahám, které tato biografie nabízí. ()

Vančura 

všechny recenze uživatele

Životopisné filmy nesnáším, ale tento mě dostal - mimořádným hereckým výkonem Claire Danes, jakož i velmi přesvědčivým filmařským vystižením toho, co obnáší diagnóza ústřední postavy. Působilo to na mě sice značně nízkorozpočtově, ale jinak mi to přišlo strašně dojemné, Temple jsem celou dobu fandil (byť jsem celou dobu věděl, jak to dopadne - holt úděl biografických filmů), líbila se mi tam hudba a také herectví Julie Ormond v roli Templiny matky (a zaujala mě tam ještě Catherine O'Hara, u které mi dlouho trvalo, než mi došlo, že to je Kevinova máma ze Sám doma). I když mi přijde hloupé tento film nějak srovnávat s Rain Manem, stejně jsem se neubránil myšlence, že Claire Danes strčí Dustina Hoffmana do kapsy. ()

Reklama

LuciusWlk 

všechny recenze uživatele

Nádherný snímek, ve kterém je třeba myslím v první řadě vyzdvihnout výkon Claire Danes!!! Autismus je zajímavé téma samo o sobě. Na jedné straně lidská porucha, která se ale mnohdy kompenzuje genialitou. Autisti mají svůj svět, který my nechápeme a označujeme je poruchou, oni zase nechápou svět náš, ale nezřídka mají, podle studie jedné americké univerzity, zabývající se autismem, až o 25% "výkonnější" mozkovou činnost než vysoce inteligentní lidé. A v tomto snímku je krásně zachycena jak genialita, tak útrapy, které autistům chystá sám život. Záleží jak se kdo dokáže vcítit do postavy Temple. A je zde samozřejmě i spouta myšlenek, se kterými si můžete po shlédnutí filmu pohrávat. Co když jsou prostě autisti o stupínek výš, ve schopnostech myšlení, představivosti, vjemů a inteligence, kterou "průměrný obyvatel planety" nechápe, a tak raději nalepí štítek porucha? Vždyť, nebývají geniální myslitelé většinou tak trochu blázni? :) A autistům pracuje mozek ještě o několik procent víc jak těmto lidem. O čem to vlastně celé je? ()

Abiosis 

všechny recenze uživatele

*AUTI* Dievčina Temple Grandin akoby Raymondovi Babbittovi z oka vypadla, len je trochu ukričanejšia, šialenejšia a úspešnejšia. Film z produkcie HBO o autistickej, avšak úspešnej žene, je výborný. Je to film, ktorý zaujme minimálne svojou témou, pretože autizmus nie je pre väčšinu z nás niečo, s čím sa denne stretávame. Navyše je natočený veľmi ľahko, je svižný a bez pomalých pasáží, nesústreďuje sa depresívnym spôsobom neustále len na samotné postihnutie a všetky problémy, ktorým hrdinka musí čeliť, ale najmä na jej optimistický prístup k životu, ktorý jej pomáha ísť za svojim cieľom. To, čo nakoniec dokáže a fakt, že dokáže fungovať v spoločnosti normálnych ľudí je dych berúci, pretože mnohým zdravým členom populácie sa to často nemusí podariť. Verdikt v 1 vete: O Rain Manovej mladšej sestre. 28.12.2010 ()

nascendi 

všechny recenze uživatele

Zatiaľ veľmi silné štyri hviezdičky, uvidím, čo bude neskôr. Bol to úžasný film a najlepšie na ňom bolo, že som to nečakal. Mám osobnú skúsenosť s autizmom ľahšieho typu a bol som mimoriadne zvedavý, čo nové mi zo sveta autistov táto životopisná snímka prinesie. Nebolo toho málo. A všetko bolo také prirodzené, uveriteľné. Doteraz som si myslel, že Hoffmannov Rain Man je neprekonateľný, ale Claire Danes túto moju predstavu vážne spochybnila. Aj keď som si všímal detaily, možno inými divákmi nepostrehnuteľné, bola jednoducho dokonalá. A o takýchto vydarených životopisných filmoch o ľuďoch, ktorí sa vymykajú našim obvyklým šablónam platí, že vypovedajú nielen o nich, ale veľa aj o nás. ()

Galerie (25)

Zajímavosti (14)

  • V době natáčení bylo Claire Danes 30 až 31 let. Hrála postavu Temple Grandin od 15 let (v roce 1962) do 34 let (v roce 1981). (Nathaniell)
  • Ve scéně blízko konce filmu Temple (Claire Danes) drží hlavu první krávy, která má být poražena, a zmiňuje to, že si díky ní uvědomila, jak drahocenný byl život, a díky ní se cítila blízko k Bohu. Tato scéna byla založena na události v její autobiografii „Thinking In Pictures“, kterou popisuje jako svou první zkušenost s intenzivním náboženským cítěním. (Nathaniell)
  • Scény, ve kterých se zdá, že se krávy topí nebo jsou jinak v nebezpečí, nebyly natočeny se živým dobytkem, ale místo toho s podrobnými modelovými kravami zvanými „stuffies“ nebo animatronickou krávou. (Nathaniell)

Reklama

Reklama