Reklama

Reklama

VOD (1)

Biografické drama HBO vypráví o pozoruhodné ženě, u níž byl v dětství diagnostikován autismus. Temple Grandinová však dokázala překonat osudové překážky a stala se z ní vědkyně, spisovatelka, ochránkyně zvířat a průkopnice vzdělávání autistů. V hlavní roli Claire Danes.  „Nejsem jako jiní lidé. Já myslím v obrazech.“ To jsou slova Temple Grandinové, jejímuž osudu je věnováno biografické drama z produkce HBO, které režíroval Mick Jackson. Tato pozoruhodná žena, u níž byl v dětství diagnostikován autismus, dokázala s pomocí své matky, tety a učitele překonat všechny osudové překážky a proměnit svůj zvláštní dar v jedinečnou dráhu vědkyně, spisovatelky, ochránkyně zvířat a průkopnice vzdělávání lidí, kteří též trpí autismem. (HBO Europe)

(více)

Recenze (165)

Autenticita 

všechny recenze uživatele

Film měl našlápnuto na víc, protože v sobě nese hezké poselství a obsahuje nejméně 2 dobré postřehy o působení na chování savců, tedy nejen dobytka, ale i lidí, obecně. Bohužel však film pracuje s divákem jako s primitivem, kterému je třeba všechno stokrát vysvětlit a dvěstěkrát názorně ukázat. Celé to nakonec shodí patetický závěr s účastí hlavní hrdinky na konferenci, který má na svědomí sešup z původně zamýšlených 4 hvězdiček na 3. Já fakt nevím, proč musí každý druhý druhý americký film končit veřejnými projevy. ()

Dzeyna 

všechny recenze uživatele

Vážně povedené. Temple je sympatická, ale až moc svá. Ostatně jako každý jiný autista. Nicméně se mi líbí, jak jí hrozně baví věda a to její vstupování do dveří. Tak jednoduché a přece účinné. Jediné, co mi vadí je "humánní" zabíjení krav, ale co už, hodí se to tam a celé prostředí farem a jatek se k její osobnosti více než hodí. ()

Reklama

Movie Gourmet 

všechny recenze uživatele

Biografické drama o Temple Grandinové ve kterém podává Claire Danes svůj životní herecký výkon (doposud), kterým mile překvapila a potěšila. Snímek nechává s použitím vizuálních efektů jedinečným způsobem nahlédnout do života autistické hlavní hrdinky, jejíž herecké ztvárnění může být směle a bez nadsázky srovnáno s hereckým výkonem Dustina Hoffmana ve filmu Rainman. Zasloužených 5* ()

Boogeyman 

všechny recenze uživatele

Ze začátku jsem měl velký problém si zvyknout na výkon Claire Danes. Už mi poslední dobou leze krkem, jak si každý herec musí alespoň jednou za život zahrát autistu či jiného mentála. Ale po půlhodině už jsem na Danes ani nepomyslel, prostě tam pobíhala hodně svérázná Temple. Film je podobně prvoplánově líbivý jako Forrest Gump, ale jak naznačuje moje topka, kde se na úplném vrcholu hřeje právě alabamský běžec následovaný Amélií z Montmártru a z nevelké vzdálenosti pozorovaný nejrychlejším Indiánem, já na takové podbízení slyším. A Temple jako taková je v tomto ohledu po pomalejším rozjezdu kus vskutku ideální. ()

nascendi 

všechny recenze uživatele

Zatiaľ veľmi silné štyri hviezdičky, uvidím, čo bude neskôr. Bol to úžasný film a najlepšie na ňom bolo, že som to nečakal. Mám osobnú skúsenosť s autizmom ľahšieho typu a bol som mimoriadne zvedavý, čo nové mi zo sveta autistov táto životopisná snímka prinesie. Nebolo toho málo. A všetko bolo také prirodzené, uveriteľné. Doteraz som si myslel, že Hoffmannov Rain Man je neprekonateľný, ale Claire Danes túto moju predstavu vážne spochybnila. Aj keď som si všímal detaily, možno inými divákmi nepostrehnuteľné, bola jednoducho dokonalá. A o takýchto vydarených životopisných filmoch o ľuďoch, ktorí sa vymykajú našim obvyklým šablónam platí, že vypovedajú nielen o nich, ale veľa aj o nás. ()

Galerie (25)

Zajímavosti (14)

  • Templina matka při projednávání přijetí na speciální střední školu říká, že Temple (Claire Danes) se pro uklidnění zavírá do přístroje. Ta však přístroj sestrojí až při pobytu na farmě v létě před univerzitou. (verrien)
  • Ve scéně, kdy lékař informuje Eustacii (Julia Ormond), že je Temple (Claire Danes) autistka, doktor přichází s myšlenkou, že autismus je způsoben chladem matek k jejich dětem; nechvalně proslulá teorie chladné matky, kterou vytvořil Bruno Bettelheim. V závěrečné scéně filmu je krátce zmíněn Dr. Bernard Rimland; byl to muž, který vyvrátil teorii chladné matky. (Nathaniell)
  • Věta Temple (Claire Danes) o tom, že chce, aby její život měl smysl a nechce, aby její myšlenky zemřely s ní, je přesně to, co řekla neurologovi Oliveru Sacksovi, který o ní v The New Yorker napsal článek nazvaný „Antropolog na Marsu“. (Nathaniell)

Reklama

Reklama