Reklama

Reklama

VOD (1)

Biografické drama HBO vypráví o pozoruhodné ženě, u níž byl v dětství diagnostikován autismus. Temple Grandinová však dokázala překonat osudové překážky a stala se z ní vědkyně, spisovatelka, ochránkyně zvířat a průkopnice vzdělávání autistů. V hlavní roli Claire Danes.  „Nejsem jako jiní lidé. Já myslím v obrazech.“ To jsou slova Temple Grandinové, jejímuž osudu je věnováno biografické drama z produkce HBO, které režíroval Mick Jackson. Tato pozoruhodná žena, u níž byl v dětství diagnostikován autismus, dokázala s pomocí své matky, tety a učitele překonat všechny osudové překážky a proměnit svůj zvláštní dar v jedinečnou dráhu vědkyně, spisovatelky, ochránkyně zvířat a průkopnice vzdělávání lidí, kteří též trpí autismem. (HBO Europe)

(více)

Recenze (166)

Necrotongue 

všechny recenze uživatele

Úplnou náhodou jsem se dostal k tomuto filmu (nebo on ke mně?) a nic velkého jsem si od něj nesliboval; o to víc jsem byl nakonec příjemně překvapen. Claire Danes ty všemožně psychicky narušené ženy opravdu jdou, tady navíc výborně fungoval i scénář, a tak na mě celý film zapůsobil krajně příznivě. Bonusem, za který uděluji snímku zcela bezvýznamné plus (pro mě ale význam má), bylo zjištění, že titulní postava nebojovala za vyhubení nás masožravců, ale prosazovala myšlenku, s níž se dokážu plně ztotožnit. 4*+ ()

Matty 

všechny recenze uživatele

Dívka, která si hrála s krávami (a kopala do těch, kdo ji naštvali). Mohla si vybrat, k čemu svůj dar (a prokletí v jednom) využije. Zvolila dobytek. Němé tváře, které ji neznervózňují a které chápe mnohem lépe než lidské bytosti okolo sebe. Prapodivný námět není věrohodný jen tím, že vychází ze skutečných událostí, ale také díky snaze tvůrců a Claire Denis pochopit svět Temple Grandinové (Denisová její trvalou nedospělost vystihla bravurně). Pro lepší představu vidíme lidi a věci jejíma očima. Nápady i emoce, s jejichž vyjadřováním má Temple problém, jsou převáděny do obrazů. Orbis pictus. Filmovější námět aby jeden pohledal. Hrdinčina nelehká cesta za jejím životním snem je zbavena patetických okamžiků a filmu škodí pouze doslovnost při vysvětlování, co autismus obnáší. Kromě hrdinčiny diagnóny je zohledněno i prostředí amerického jihozápadu 60. let, ovládaného výlučně muži – tím víc nás může fascinovat odhodlání jedné drobné dívky, potažmo ženy. 75% ()

Reklama

venison 

všechny recenze uživatele

Naprosto skvělé zpracování "true story" z produkce HBO !!! :-) Člověk si řekne, další chudák autista, co zase ke splnění amerického snu přišel, ale tohle je jiné.. Není to zachycení toho, jak na autisty pohlíží okolí, ale toho, jak okolí vnímá autista.. Navíc geniální autista.. Moc se mi líbilo zachycení Templiných vizí.. Perfektní výkon Claire Danes, životní role Catherine O'Hara a standardně skvělá Julia Ormond.. Ps: nenechte se odradit "dobytčím" tématem filmu !!! ()

Lenka_J 

všechny recenze uživatele

Mám ráda kvalitní životopisné filmy a to hlavně proto, že ukazují všem lidem, čeho všeho jsou schopní lidé, kteří to mají v životě daleko těžší. Musí se vyrovnat s věcmi, které nám přijdou naprosto normální, které ani nevnímáme. A taky je pro mě osobně neuvěřitelné, jakou představivost Temple Grandin má, jak každý předmět vnímá jinak. A Claire Danes se této role obdivuhodné ženy zhostila na výbornou. ()

Avalon820 

všechny recenze uživatele

Byla jednou jedna Temple Grandinová... A já se vás ptám - víte, kdo to byl? Ne? Nejste sami, také jsem nevěděl. Naštěstí tu ale je právě tento film, abychom byli náležitě poučeni. Ve výsledku tu máme typické americké drama s líbivou hudbou a patřičnou dávkou sentimentu, které ale není vtíravé a příjemně se sleduje. Co je na něm ale tolik odlišného? Dvě zásadní věci. Za prvé jde o snímek televizní produkce - s klidem ovšem mohu říci, že tento film by mohl být promítán v kinech a šlo by o rovnocennou podívanou. Za druhé tu je Claire Danes, která je tak skvělá, že na to ani slova nestačí - zahrát jakkoliv postiženou osobu je vždy těžké a Claire se toho zhostila výborně. Co považuji za hříšné je pak ale srovnávat Temple Grandinovou s Rain Manem jen proto, že hlavními hrdiny jsou autisté. Nezapomínejme, že Temple je skutečná, takže výpovědní hodnota filmu je na zcela jiné úrovni než u Raymonda, který je čirou fikcí. ()

Galerie (25)

Zajímavosti (14)

  • Ve scéně blízko konce filmu Temple (Claire Danes) drží hlavu první krávy, která má být poražena, a zmiňuje to, že si díky ní uvědomila, jak drahocenný byl život, a díky ní se cítila blízko k Bohu. Tato scéna byla založena na události v její autobiografii „Thinking In Pictures“, kterou popisuje jako svou první zkušenost s intenzivním náboženským cítěním. (Nathaniell)
  • Věta Temple (Claire Danes) o tom, že chce, aby její život měl smysl a nechce, aby její myšlenky zemřely s ní, je přesně to, co řekla neurologovi Oliveru Sacksovi, který o ní v The New Yorker napsal článek nazvaný „Antropolog na Marsu“. (Nathaniell)
  • V původním návrhu scénáře byla romantická zápletka, ale sama Temple byla neústupně proti tomu, protože romantiku nikdy nezažila. (Nathaniell)

Reklama

Reklama