Reklama

Reklama

VOD (1)

Rok 117 našeho letopočtu. Římské impérium se rozprostírá od Egypta k Španělsku, na východě sahá až k Černému moři. Jen v severní Británii se nedaří dobýt území obývané divokým a krutým kmenem Piktů, bojujících proti organizovaným římským jednotkám partyzánskými metodami. Quintus (Michael Fassbender), který jako jediný přežil piktský útok na římskou pevnost, táhne spolu s legendární Devátou Legií pod vedením generála Virila (Dominic West) na sever, aby splnili jasně znějící rozkaz – sprovodit Pikty ze světa a zničit jejich vůdce Gorlacona. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (3)

Trailer 2

Recenze (859)

Slasher 

všechny recenze uživatele

Fassbender jako syn gladiátora, který spolu s hrstkou dalších přeživších římských vojáku běhá sem tam severskou divočinou, a je pronásledován nepřátelským kmenem Piktů, respektive jejich drsnou stopařkou, čarodějkou a 'vlčicí' v jedné osobě. Kdo čekal z VALHALLA RISING něco akčnějšího a méně artového, tady se dočká. Není to ale žádná kdovíjaká sranda, ani znamenitou atmosférou oplývající podívaná. Většinu času se jednoduše zdrhá a pronásleduje hezkou přírodou, sekání a píchání (krve) není zase tolik. Tak tak že to není nuda. CENTURION se prostě měl víc hnát kupředu, víc bavit / víc ničit a zabíjet, anebo přidat po dějové stránce. [HD] ()

Traffic 

všechny recenze uživatele

Poctivá řežba, která si sice během inscenace jednotlivých scén okatě bere z Gladiátora nebo Pána Prstenů, ale sama o sobě jako celek dokáže obstát. Přestože sledujeme příběh optikou rozprášené Deváté legie, nelze film nařknout z jednostrannosti a ve svém vyznění je i protiválečný. Olince Kurylenko nakázal Marshall bobříka mlčení a ono to tak (nepřekvapivě) funguje lépe a s tažením Piktů motivovaným pomstou je možné do určité míry i sympatizovat. Nakonec se nedá přehlédnout ani očividná paralela s dnešním stavem USA, které jsou, jakožto impérium v úpadkové fázi, často přirovnávány právě ke starověkému Římu. Nákladné válečné avantýry, kde velkomocenské jednotky narážejí na úsporný, guerillový styl boje primitivnějších nepřátel, je možné spojit nejen s tehdejší situací v severní Británii, ale také s permanentní, nevydařenou okupací současného Iráku/Afghánistánu. ()

Reklama

J*A*S*M 

všechny recenze uživatele

Je mi to líto, ale za sebe musím říct, že tohle je pro mě nejnudnější Marshall. Kdybych se chtěl pokoušet o nějaké objektivnější zhodnocení, dostal bych se nejspíš někam k sedmi bodům z deseti ... no s mým nepěkným vztahem k historickým filmům (historicky přesným i nepřesným) se přes 50 % nepřehoupnu. Centurion je podobně nablblý jako Doomsday, k jeho vlastní smůle se však bere citelně vážněji. Akční scény opět spíše nepřehledné, složené z mnoha detailních záběrů na odsekávané / letící / dopadající části lidského těla, celkový pohled na "bitevní pole" absentuje. Z té letošní nadílky drsných historických filmů vyhrává Valhalla Rising naprosto bezkonkurenčně ()

Arachneuss 

všechny recenze uživatele

Po odpadovém Soudném dni jsem od Marshalla už raději nic neočekával. Centurion je tak díky tomu, minimálně pro mne, velkým překvapením. Krev tady cáká po litrech, všechno je správně špinavé a vůbec má celý film, už jen díky divoké krajině severní Anglie, ten správný dobový feeling. Jen škoda, že vše viditelně kazí malinkatý rozpočet, kvůli kterému si nemůže režisér dovolit ani jednu pořádnou válečnou bitvu ála Gladiátor. Posledních patnáct minut děje, kde ultimátní bad-ass baba chcípne během sekundy, u Hadriánova valu jsou narychlo odkráglování rovnou dva hrdinové a vše zakončuje dojemný polibek, zatímco na scénu romanticky sněží, to už zazdilo. A sexuální scéna nebo alespoň nahatá Olga nikde? Hanba ti, Neile. ()

BadoXXII 

všechny recenze uživatele

Takmer identický film ako http://www.csfd.cz/film/256731-orel-devate-legie/. Centurion tu bol však o niečo skôr a je podstatne krvavejší, ale aj hlúpejší ako jeho kolega. Neil Marshall je packal. Mám s jeho filmami jednoducho problém. Netočí tie svoje filmy úplne zle, ale točí ich podla hrozných scenárov (hlavne tie konania postáv, dejové zvraty atď.), má hrozne chaotický strih a prepojenie scén v jeho filmoch škrípe. Centurion bavil prvú hodinku, ale potom to už začalo byť dosť blbé a často som sa sám seba pýtal - čo to má znamenať? Takých scén je viac ( napríklad - scéna pri vode, keď sa hlavný hrdina baví poriadne nahlas s tou blonďatou dobráčkou a predtým sa stále bál ešte aj prdnúť v lese, následne prichádzajú tí zlí a nič nepočuli, nič si v dome veľká stopárka nevšimla, hlavne že stopovala lepšie ako komisár Rex alebo celý film tí dobre vycvicení 7 vojaci len utekajú, ale hlavne že pri sebe majú zbrane a nechcú sa pustiť do boja s necelým tuctom prenasledovateľov, ale na konci, keď ich už ostane len minimum už toho utekania majú dosť...ach jaaaj, no proste kraviny). Raz sa to ale pozrieť dalo. ()

Galerie (58)

Zajímavosti (20)

  • Herec Dimitri Leonidas má priezvisko totožné s menom svojej postavy, Grékom Leonidasom. Je to tiež meno slávneho spartského kráľa, ktorý padol v bitke pri Thermopylách proti perzskej presile, a ktorého si vo filme 300 (2006) zahral Gerard Butler. (BlackTom)
  • Fráze „uběhnout maraton“ se poprvé použila až v roce 1896 během prvních olympijských her. (Hal_Moore)
  • Natáčení filmu probíhalo ve Skotsku a v Anglii. Také v studiích Shepperton a Pinewood. (topr harley)

Související novinky

Neil Marshall a další bitva o Západozemí

Neil Marshall a další bitva o Západozemí

09.07.2013

Pokud nás tvůrci čím dál sledovanější Hry o trůny něčím rozčilují, určitě je to vyhýbání se velkým bitevním scénám. Když už ale náhodou k nějaké akci dojde, stojí to za to. I proto byla epizoda… (více)

Neil Marshall vypluje s Bayovými piráty

Neil Marshall vypluje s Bayovými piráty

04.09.2012

Tvůrce Pádu do tmy, Soudného dne či Centuriona si loni odskočil do televize a bitevní epizodou Blackwater si vystřihl zdaleka nejlepší hodinku druhé série Hry o trůny. Není divu, že o jeho služby v… (více)

Neil Marshall: Profesionálové nebo emzáci?

Neil Marshall: Profesionálové nebo emzáci?

30.03.2011

Skotský béčkař, od něhož jsme naposledy viděli (pseudo)historickou řezničinu Centurion, dlouho snil o celovečerním remaku kultovního seriálu Profesionálové. To už neplatí. Film se pořád připravuje,… (více)

Jana Eyrová jako gotický horor

Jana Eyrová jako gotický horor

23.11.2009

Ano, všechno teď bude goth a emo. 260 miliónů za první víkend je 260 miliónů za první víkend (vy víte, o kterém filmu je řeč). Dokonce i klasika Charlotte Brontëové bude v nové filmové adaptaci… (více)

Reklama

Reklama

Časové pásmo bylo změněno