Reklama

Reklama

VOD (1)

Rok 117 našeho letopočtu. Římské impérium se rozprostírá od Egypta k Španělsku, na východě sahá až k Černému moři. Jen v severní Británii se nedaří dobýt území obývané divokým a krutým kmenem Piktů, bojujících proti organizovaným římským jednotkám partyzánskými metodami. Quintus (Michael Fassbender), který jako jediný přežil piktský útok na římskou pevnost, táhne spolu s legendární Devátou Legií pod vedením generála Virila (Dominic West) na sever, aby splnili jasně znějící rozkaz – sprovodit Pikty ze světa a zničit jejich vůdce Gorlacona. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (3)

Trailer 2

Recenze (859)

D.Moore 

všechny recenze uživatele

Já bych chtěl dát čtyři hvězdy, vážně bych chtěl. Za to, jaký je Centurion nadupaný film, za to, jak se v něm (skoro) pořád něco děje, za to, že (skoro) nenudí a má plno sympatických postav, za to, jak nekompromisně se v něm seká, kuchá, řeže, krájí a bůhvíco dalšího, za Marshallovu divokou režii, za Eshkeriho hudbu, za (pro mě) překvapivou Olgu Kurylenko.... Jenže kvůli odbyté finální konfrontaci, čarodějce a kvůli víceméně hloupému závěru nemůžu. Škoda. A velká. Dávám tedy lepší tři hvězdy s tím, že mi nebude dělat problém se na Centuriona někdy podívat znovu, což je určitě taky plusový bod. ()

-bad-mad-wolf- 

všechny recenze uživatele

Neil Marshall je řízek, přesto mě tentokrát spíše zklamal. Centurion má energickou a krvavou akci, našlapaný úvod a dostatečně vysoký testosteronový index, aby pány bavil, jenže mu to není nic platné, když se prostřední pasáž zoufale plácá od ničeho k ničemu. Olga Kurylenko jako starověký terminátor překvapivě není na škodu, její pohnutky mi ale byly ukradené a zbrklý závěr v pevnosti poněkud přistřihl velkolepé revenge jízdě křídla. Potěší vtipné narážky na jiné filmy ("Leonidas?" "Jo, mám předky z Řecka.") a kupodivu i vkusně podaná linka se zavrženou čarodějkou. Kdo by jí odolal, když si očividně odskakuje k vizážistovi do jednadvacátého století, že... ()

Reklama

flanker.27 

všechny recenze uživatele

Příjemně svižná, přiměřeně britsky špinavá a krvavá záležitost. To jest dost aby to bylo drsné, ne tolik, aby to bylo úchylné. Důkaz, že něco jako historický dobrodružný film může pořád vzniknout i v dnešní době. Málo velkohubých keců, hodně běhání, sekání, potu a krve. Nějakou velkou hloubku a oduševnělost jsem od toho opravdu nečekal, a i když je pravda, že logika tu a tam trochu hapruje, v rámci žánru nejde o nic, co by jakkoli vyvádělo z míry. Hrdinům jsem držel palce, charisma jim nechybí, pomalovaná domina to schytala, no a trochu tý romantiky nakonec proč ne. Snad jen že tam byly nějak moc čistý pipky - ehm, totiž co to zase řikám, chci říct Piktky. Plně podepisuju salahadinův komentář. ()

Cervenak 

všechny recenze uživatele

Esenciálny Marshall. Scenár je v podstate zbierka blbostí, klišé, z prsta vycucaných zvratov a fakt ťažkotonážnych logických failov. Lenže čo s tým, keď je to tak nadšenecky natočené, divožienky sú rozkošné, chlapi drsne hláškujú, tempo je ostré a z plátna/obrazovky sa valí majestátna lavína čriev, mozgov a odseknutých kotŕb a hnátov? Skrátka ďalšia marshallovsky neodolateľná mäsnatá zábava. Škoda veľmi slabej záverečnej bitky a málo šťavnatej Olinkinej smrti. P.S.: Milovníci realistických historických filmov si samozrejme už po niekoľkých minútach vypichnú oči vidličkou. ()

Traffic 

všechny recenze uživatele

Poctivá řežba, která si sice během inscenace jednotlivých scén okatě bere z Gladiátora nebo Pána Prstenů, ale sama o sobě jako celek dokáže obstát. Přestože sledujeme příběh optikou rozprášené Deváté legie, nelze film nařknout z jednostrannosti a ve svém vyznění je i protiválečný. Olince Kurylenko nakázal Marshall bobříka mlčení a ono to tak (nepřekvapivě) funguje lépe a s tažením Piktů motivovaným pomstou je možné do určité míry i sympatizovat. Nakonec se nedá přehlédnout ani očividná paralela s dnešním stavem USA, které jsou, jakožto impérium v úpadkové fázi, často přirovnávány právě ke starověkému Římu. Nákladné válečné avantýry, kde velkomocenské jednotky narážejí na úsporný, guerillový styl boje primitivnějších nepřátel, je možné spojit nejen s tehdejší situací v severní Británii, ale také s permanentní, nevydařenou okupací současného Iráku/Afghánistánu. ()

Galerie (58)

Zajímavosti (20)

  • Zobrazení vlci jsou aljašského nebo kanadského původu a nikoli evropského. (Hal_Moore)
  • Po pozření muchomůrky zelené dojde k prvním příznakům otravy po 8 až 48 hodinách. Smrt během několika minut je tudíž nesmyslem. (Hal_Moore)
  • Technickými modifikacemi musely projít i zapůjčené sněžné skútry norských armádních jednotek. Důvodem bylo přemístění filmového štábů do odlehlejších lokací skotské pahorkatiny s ležící pokrývkou sněhu. (Conspi)

Související novinky

Neil Marshall a další bitva o Západozemí

Neil Marshall a další bitva o Západozemí

09.07.2013

Pokud nás tvůrci čím dál sledovanější Hry o trůny něčím rozčilují, určitě je to vyhýbání se velkým bitevním scénám. Když už ale náhodou k nějaké akci dojde, stojí to za to. I proto byla epizoda… (více)

Neil Marshall vypluje s Bayovými piráty

Neil Marshall vypluje s Bayovými piráty

04.09.2012

Tvůrce Pádu do tmy, Soudného dne či Centuriona si loni odskočil do televize a bitevní epizodou Blackwater si vystřihl zdaleka nejlepší hodinku druhé série Hry o trůny. Není divu, že o jeho služby v… (více)

Neil Marshall: Profesionálové nebo emzáci?

Neil Marshall: Profesionálové nebo emzáci?

30.03.2011

Skotský béčkař, od něhož jsme naposledy viděli (pseudo)historickou řezničinu Centurion, dlouho snil o celovečerním remaku kultovního seriálu Profesionálové. To už neplatí. Film se pořád připravuje,… (více)

Jana Eyrová jako gotický horor

Jana Eyrová jako gotický horor

23.11.2009

Ano, všechno teď bude goth a emo. 260 miliónů za první víkend je 260 miliónů za první víkend (vy víte, o kterém filmu je řeč). Dokonce i klasika Charlotte Brontëové bude v nové filmové adaptaci… (více)

Reklama

Reklama