Reklama

Reklama

Nedodržený slib

Trailer
Drama / Válečný / Sportovní / Životopisný
Slovensko / Česko / USA, 2009, 129 min

Scénář:

Jan Novák

Kamera:

Ján Ďuriš

Hrají:

Samuel Spišák, Peter Oszlík, Ondřej Vetchý, Ina Gogálová, Ľubomír Bukový, Norman Šáro, Daniel Fischer, Dávid Hartl, Jakub Spišák, Zuzana Porubjaková (více)
(další profese)

Obsahy(1)

Drama skutečného osudu slovenského Žida Martina Friedmanna za druhé světové války. Talentovaný fotbalista z rozvětvené rodiny si zpočátku neuvědomuje blížící se nacistické nebezpečí a dobrovolně se vydává do pracovního tábora v Seredi, kde mu kamarád Fred zařídil místo ve fotbalovém týmu. Další cesta zavede Martina také do plicního sanatoria, do kláštera i k partyzánům, své židovství na mnoha z těchto míst musí zapírat. Snímek předkládá příběh mladého muže, který unikl smrti ne díky svému hrdinství, ale díky štěstí a fotbalovému talentu. Epizodická struktura filmu zachycuje všechny významné mezníky Martinova válečného období a soustředí se zejména na základní linii jeho touhy po přežití. (MFF KV) (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (210)

T2 

všechny recenze uživatele

Rozpočet $-miliónovTržby Celosvetovo $138,000║ Nadmieru vydarená dráma, a pre mňa nečakané prekvapenie, slušné herecké výkony, dobrá réžia, celkové spracovanie vrátane príbehu je na dosť dobrej úrovni, pútavo natočené, nemá to výraznejšie slabšie chvíľky, nadpriemer. /70%/ ()

Gwaihir 

všechny recenze uživatele

Je vidět, že utrpení prožitá za Druhé Světové Války, zejména pokud jde o židovský národ, je pro filmaře stále velmi vděčným tématem, i když diváky asi již tolik nepřitahuje. Pohled na osud, který lidský fanatismus přinesl mladému nadanému fotbalistovi, je celkem dobrou sondou do nitra společnosti Slovenského Štátu, kde byla situace velice odlišná od situace v tehdejším Protektorátu Čechy a Morava, a zároveň poodhaluje skutečnost, že protižidovská nenávist existovala, i ve východních zemích, dávno před nástupem nacismu. Jak už někdo, velmi trefně, poznamenal, slovenský film snad konečně opravdu ožívá. 75% ()

Reklama

starbrejkr 

všechny recenze uživatele

Je to zajímavé sledovat filmy v centru hlavního města a přitom osamocen, s pouhými třemi lidmi ve velkém sále....na jednu stranu obrovská škoda, že tenhle tak zajímavý film lidi netáhne, na stranu druhou mi to dost přidalo na atmosféře a člověk aspoň nebyl ničím rušen...Ale k samotnému filmu, přečtení samotného příběhu tady v obsahu vás k tomu asi nenaláká, protože takových filmů už tu bylo...Nedodržený slib je ale spíše o detailech a především o velmi střízlivém a upřímném pohledu. Detaily myslím chvilky jako právě onen "slib" anebo některé vypjaté osudové chvilky, kdy život hlavního hrdiny visel na vlásku. A ona střízlivost a upřímnost? Tenhle film je totiž tak trochu ranou do zad především pro starší a národohrdé Slováky oslavující jejich slavné SNP, kdy se celá země spojila proti nacismu. Film totiž ukazuje smutnou, přesto už pár let známou pravdu a to, že ono nadšení pro povstání mělo značně omezené měřítko. Proto můžeme vidět, jak si partyzání (stejně tak veškerá idealizace jich samotných je pryč, viz všeříkající chování k Židům) někdy museli pomoc vynutit takřka násilím....Těžko kritizovat něco na filmu podle skutečné události a budu věřit, že se tvůrci drželi opravdu přesně - zvlášť, když je Martin Friedmann stále naživu. Přesto bych asi některé scény zkrátil nebo i vypustil, film mi totiž přišel chvilkami trochu zdlouhavý. Bezpochyby ale ve slovensko/české spolupráci vzniklo nesmírně povedené dílo, které si nezadá se zahraničními výtvory s židovskou tématikou. Ostatně kde by Spielberg nebo Polanski sebral tak krásné záběry jako z hřebene Nízkých Tater?:-)) ()

MikO_NR_1909 

všechny recenze uživatele

Takto po rokoch, keď už reflektujem na Chlumského film, prvé čo ma napadne je to, že film strašne zostarol. Jeho koncept je priveľmi stroho a priamočiaro zosnovaný. Navyše, tematika odsunu židov je tak často rozoberaná a zo všetkých uhlov už pokrytá a odprezentovaná, že nejaké invencie a nápady a iné pohľady na túto katastrofickú udalosť v nej nenájdem. Keď ho však vezmem ako ojedinelý výpravný a profesionálnejšie dotovaný projekt, tak už ako ojedinelý možno vyznie. Je dobré, že prvopočiatočné zámerné členenie postáv nahradí v druhej polovici trošku nepredvídateľnejší ruch. Predsa len, film naberie grády, zvyšujúci sa pátos nie je tak účelne zavádzajúci a hrajúci na istotu a historickú zrozumiteľnosť. Práve také prístupy históriu i umenie dokáže konieckoncov najviac devalvovať. ()

Arius 

všechny recenze uživatele

Tak konečne som sa prepracoval k dlho očakávanému Nedodržanému sľubu a musím povedať, že v podstate splnilo očakávania. Tá snaha vytvoriť velkofilm, majestátne dielo tam bola evidentná. Dopomáhala k tomu premakaná výprava ale aj silný námet ktorý predpokladám že prešiel menšími korekciami, aby boli niektoré scény divácky zaujímavejšie. V podstate to spracovanie chválim, rovnako ako väčšinu hercov, trochu som sa obával Spišáka kvôli jeho detskému looku no napokon som mohol byť spokojný, ako sa s tým popasoval. Taktiež Luknár v nacistickej uniforme, hoci bol trochu odveci bol geniálny. Zato Kerekeš či Kříž boli zlé voľby, no bolo to zanedbatelné. Kvalitný štvorhviezdičkový prožidovský film ktorý v svojej druhej polovici nastavoval zrkadlo SNP a hrdinstvu partizánov. Celkovo si však myslím že každý môže byť spokojný a na stredoeurópske pomery je to skvelé. ()

Galerie (50)

Zajímavosti (24)

  • Přibližně 90% událostí ve filmu opravdu zažil a vyprávěl sám Petrášek. (c.tucker)
  • Ve filmu účinkuje 94 herců (slovenských, českých, polských, ruských, anglických) a více než 1 000 komparsistů. (Taninaca)
  • Scéna vlakového transportu do koncentračného tábora sa odohráva vo filme na stanici v Bánovciach nad Bebravou. V skutočnosti ale bola nakrúcaná na vlakovej stanici v mestečku Lednice na Južnej Morave. (BathoryMan)

Reklama

Reklama