Reklama

Reklama

Černý den v Black Rock

  • USA Bad Day at Black Rock (více)
Trailer

VOD (1)

Jeden proti všem! Spencer Tracy pátrá po otci muže, který mu zachránil život. Do ospalého, zapadlého městečka Black Rock na konci roku 1945 nečekaně přijíždí muž, který se představí jako John Macreedy. Čtyři roky se tu vlak nezastavil, již svou přítomností tu proto vzbudí pořádný rozruch. John Macreedy (kterého nezapomenutelným způsobem hraje Spencer Tracy) má jednu ruku částečně nehybnou následkem válečného zranění a hledá tu muže jménem Komako. Jméno tohoto japonského farmáře však mezi obyvateli městečka vyvolává podivnou hysterii, jejímiž projevy jsou ztráta paměti a neochota nějak pomoci. Osamělý Macreedy je přesto odhodlán zjistit, co se tu stalo. Také rychle pochopí, že samozvaný vládce městečka Reno Smith rozhodně nemiluje cizí čmuchaly... Jeden z nejlepších westernově laděných příběhů, do nějž jsou působivě vloženy prvky thrilleru, natočil známý hollywoodský režisér John Sturges. Podobně jako ve svých slavných filmech Sedm statečných, Výstřely v O. K. Corralu a Poslední vlak z Gun Hillu také tentokrát efektně a sugestivně dokázal využít své mimořádné inscenační schopnosti. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (106)

Radek99 

všechny recenze uživatele

Moderní western bez kovbojů, indiánů a zlatokopů, zato s jednorukým válečným veteránem v hlavní roli (charismatický Spencer Tracy), který přijíždí do jedné zapomenuté osady na konci světa hledat japonského farmáře. Příběh celkem prostý, mající v sobě ale skryté tajemství a těžící především z izolovanosti scény a nemožnosti z daného místa svobodně odejít, což dává snímku až rozměr jakéhosi divadelního dramatu. ()

Han22 

všechny recenze uživatele

Spencer Tracy jako záhadný cizinec přijíždí do totálního zapadákova, aby zjistil, co se stalo s jeho japonským kamarádem. A mě to moc nechytlo. Nevím jestli je to těma podivnýma kulisama, kde stačí vyměnit auťáky za koně a máte Divoký západ. Nebo tím, že všichni hlavní postavu nesnáší, chtějí ho zabít, ale prakticky celý film nic neudělají a hlavní postavě jde o kejhák, ale chová se jakobynic. Ale přišlo mi to celý jak pohádka... městečko o 4 domech a 8 lidech, šerif, který si nechá vzít hvězdu a i ty změny stran na konci. Nebýt těch skvělých herců, dám ještě míň. ()

Reklama

radektejkal 

všechny recenze uživatele

Přestože je tomuhle westernu již přes šedesát let, je ho dlužno řadit k těm moderním, které klasické westernové schéma dodržují sice jen rámcově (koně a indiáni možná ani nejsou nutnou podmínkou), ale poskytují jasně vymezenou přídavnou hodnotu. Zde je jí napínavé pátrání o osudu otce amerického vojáka japonského původu, který zemřel v Itálii za 2. světové války. Zdánlivě neproniknutelná hradba "soudržná společným zlem" se začíná postupně drolit. Veterán Macreedy (výborný Spencer Tracy) z ní uvolňuje kámen po kameni (ne všichni jsou stejně vinni a ne všichni jsou stejně zatvrzelí), dokud nejsou síly natolik vyrovnány, aby nakonec mohl dotáhnout svou věc do konce sám. Jeho protihráč Smith (Robert Ryan) na vojně nebyl, a tak jeho šance (byť vyzbrojen) nejsou valné. ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Od moderného westernu si nedokážem želať viac. Klaustrofóbia mestečka, z ktorého niet návratu a postupne sa zužujúca slučka okolo krku....koho nakoniec? Lacný americký patriotizmus/nadradenosť tu dostáva jednu presne mierenú ranu jednou Traceyho rukou iba 10 rokov po vojne. Postupne stupňujúce napätie až do záveru, kde sa tvorcovia určite neriadili hollywoodskou korektnosťou a postupne odhaľované tajomstvá mestečka, v ktorom skapal pes, pretože je v ňom všetko morálne zhnité. Je otázne, či sa niekedy bude dať ešte na tomto morálnom pohrebisku niečo vybudovať. ()

kaylin 

všechny recenze uživatele

Miluju filmy, které jsou poměrně krátké, jsou přímočaré a soustředí se na postavy, které jsou výborně napsané i skvěle zahrané. To je přesně případ snímku "Černý den v Black Rock". Navíc je tu vážně skvělý scénář, který vás od začátku napíná a nenechá vás vydechnout až téměř do úplného závěru, kdy konečně dojdete rozhřešení, které ne vždy musí být tím nejlepším. ()

Galerie (73)

Zajímavosti (10)

  • Jedná sa o najviac premietaný film v Bielom dome. (Real Tom Hardy)
  • Takmer všetky scény vo filme boli natočené na max. dva pokusy. (Real Tom Hardy)
  • Rovnako ako dej filmu, aj jeho natáčanie prebiehalo predovšetkým v americkom štáte Kalifornia. Natáčalo sa aj v štúdiách MGM. (Real Tom Hardy)

Reklama

Reklama