Reklama

Reklama

Černý den v Black Rock

  • USA Bad Day at Black Rock (více)
Trailer

VOD (1)

Jeden proti všem! Spencer Tracy pátrá po otci muže, který mu zachránil život. Do ospalého, zapadlého městečka Black Rock na konci roku 1945 nečekaně přijíždí muž, který se představí jako John Macreedy. Čtyři roky se tu vlak nezastavil, již svou přítomností tu proto vzbudí pořádný rozruch. John Macreedy (kterého nezapomenutelným způsobem hraje Spencer Tracy) má jednu ruku částečně nehybnou následkem válečného zranění a hledá tu muže jménem Komako. Jméno tohoto japonského farmáře však mezi obyvateli městečka vyvolává podivnou hysterii, jejímiž projevy jsou ztráta paměti a neochota nějak pomoci. Osamělý Macreedy je přesto odhodlán zjistit, co se tu stalo. Také rychle pochopí, že samozvaný vládce městečka Reno Smith rozhodně nemiluje cizí čmuchaly... Jeden z nejlepších westernově laděných příběhů, do nějž jsou působivě vloženy prvky thrilleru, natočil známý hollywoodský režisér John Sturges. Podobně jako ve svých slavných filmech Sedm statečných, Výstřely v O. K. Corralu a Poslední vlak z Gun Hillu také tentokrát efektně a sugestivně dokázal využít své mimořádné inscenační schopnosti. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (106)

Martin741 

všechny recenze uživatele

Reziser John Sturges /The Great Escape, Escape from Fort Bravo/ natocil vskutku uchvatny film. Sice postrada dejovu liniu, ale o to vycibrenejsie su dialogy, napatie rastie kazdou jednou scenkou. Film sa odohrava len na malom priestore, ale o to viac je divak vtiahnuty do deja - najma hodne do seba malo pustne mestecko obklopene nehostinnymi skalami. A vyborne sa do toho opreli najma herci ako Spencer Tracy /Norimbersky Proces, Hadej kdo prijde na veceri, State of the Union/, rolu dobre zahral aj Robert Ryan /Peckinpahov Wild Bunch, Dirty Dozen/ a Anne Francis /serial Matlock/. Vsimol som a si aj Lee Marvina, ktory konecne opustil dementalne blbowoodske kraviny a la Caine Mutiny. Reziserky je to natocene majstrovsky a kulisy su na urovni. 77 % ()

sud 

všechny recenze uživatele

John Sturges vytvořil na malém prostoru a s malými prostředky takřka dokonalý nervák, kde napětí s každou minutou nabývá na intenzitě. Divák není nikterak napřed a děsivé tajemství městečka odkrývá zároveň s hrdinou. Dokonalá atmosféra bezmoci obyvatel před nelítostným gaunerem a odhodlání samotáře bránit se přesile. Výtečně napsané a prokreslené postavy. Spencer Tracy jak jinak než výborný a Robert Ryan snad nebyl nikde lepší. Filmový klenot. 100%. ()

Reklama

Mariin 

všechny recenze uživatele

Typický Sturges! Spravedlnost proti přesile svévolníků musí zvítězit. Stejný tah na branku jako u Posledního vlaku z Gun Hillu. Natočeno podle románu Howarda Breslina "Bad Day at Hondo", thriller kombinující prvky westernu a filmu noir. Tohle Američané (a nejen oni) potřebovali stále vidět. Neustupovat zlu a bezpráví. Tehdy ještě šlo o základní lidské hodnoty. Film nebyl jenom pro zábavu, ale měl vychovávat, dávat dobrý příklad. Formální stránce nemám co vytknout ani v tomto, v podstatě také westernu, situovaném do roku 1945. Sturges byl pan režisér! ()

Han22 

všechny recenze uživatele

Spencer Tracy jako záhadný cizinec přijíždí do totálního zapadákova, aby zjistil, co se stalo s jeho japonským kamarádem. A mě to moc nechytlo. Nevím jestli je to těma podivnýma kulisama, kde stačí vyměnit auťáky za koně a máte Divoký západ. Nebo tím, že všichni hlavní postavu nesnáší, chtějí ho zabít, ale prakticky celý film nic neudělají a hlavní postavě jde o kejhák, ale chová se jakobynic. Ale přišlo mi to celý jak pohádka... městečko o 4 domech a 8 lidech, šerif, který si nechá vzít hvězdu a i ty změny stran na konci. Nebýt těch skvělých herců, dám ještě míň. ()

MrCreosote 

všechny recenze uživatele

Co se vlastně stalo v městečku Black Rock - v místě plném podivných individuí od primitivního násilníka až po slabošského a vysmívaného šerifa? To se společně se Spencerem Tracym dozvídáme postupně, bystřejším divákům ovšem nebude dělat rozluštění oné záhady moc velký problém. Ten bych ovšem viděl v absenci postupně gradovaného napětí - první polovina filmu se nese v příjemně zneklidňujícím duchu "co se tady hergot děje?", ovšem v momentě, kdy má hlavní hrdina na kahánku, zůstává atmosféra stále stejná, namísto definitivního a zoufalého "teď už je to definitivně v loji". Další chybu bych pak viděl v několika zdánlivých maličkostech, například co dělali zbývající obyvatelé města celý den? Vyjeli si k horám na piknik? Nenechte se ale zmást, i přes tyhle výhrady je Černý den v Black Rock slušným thrillerem s bezchybným hereckým obsazením a zajímavým námětem. ()

Galerie (73)

Zajímavosti (10)

  • Rovnako ako dej filmu, aj jeho natáčanie prebiehalo predovšetkým v americkom štáte Kalifornia. Natáčalo sa aj v štúdiách MGM. (Real Tom Hardy)
  • Oblek, ktorý po celý čas na sebe nosí John, ktorého stvárnil Spencer Tracy, si Tracy v skutočnosti kúpil sám z druhej ruky. (Real Tom Hardy)
  • Film se měl původně jmenovat stejně jako literární předloha "Bad Day at Hondo" (Špatný den v Hondu), ale nakonec byl změněn, protože již roku 1953 byl natočen western s Johnem Waynem s názvem Hondo. (Mariin)

Reklama

Reklama