Reklama

Reklama

Fish Tank

Trailer 2

Obsahy(1)

Patnáctiletá Mia (Katie Jarvis) žije se svou matkou a mladší sestrou obyčejný život, který se ale změní, když si její matka domů přivede nového přítele. Connor (Michael Fassbender) pracuje jako ochranka, je milý, sexy, štědrý, zábavný, zajímá se o Miu a její sestru. Díky tomu všemu se Mia "rozzáří" a bude jen otázkou času, jestli bude i něco víc. (j.o.j.o.)

(více)

Videa (2)

Trailer 2

Recenze (314)

Blizzard 

všechny recenze uživatele

Na Fish Tank jsem se docela těšil a to díky předchozímu krátkometrážnímu snímku Wasp, který mě celkem potěšil. Při sledování FT se však u mě dostavilo jen částečné uspokojení, jinak mě tato sociální sonda do mysli jedné zmatené britské rádoby tanečnice neohromila. Herecký premiérový výkon Katie Jarvis stojí jistě za uznání, ale díky tomu, že se její postava ve snímku plácala jako ryba na suchu a snažila se utíkat mimo realitu skrz hip-hop, u mě bohužel příliš nezabodovala. Co se týče hereckých výkonů obecně, můžu říct, že jsou na úrovni a to díky jejich naturalistickému podání. Ty hlavní mínusy vidím především v tom urbanistické, šedé a v tomto případě hlavně neatraktivní prostředí. Hudební doprovod je dalším hřebíčkem do rakve - vzdáleněji mi žánrově může být snad už jen dechovka a nakonec to ještě sráží samozřejmě ta stopáž, 124 min bylo prostě moc a občas tam vznikaly hluchá místa při kterých jsem se děsně nudil. (6/10) [MFFKV 2009] ()

Madsbender 

všechny recenze uživatele

Nuda. Fish Tank mladej talentovanej režisérky Andrei Arnold predstavuje ďalší príspevok do britského žánrového rodinného striebra. Sociálna dráma natočená na ručnú kameru nie je nepodobná takmer dokumentaristickému štýlu bratov Dardennovcov, no predsa je o niečo „filmovejšia“. Za povšimnutie stojí nádherná a veľmi farbistá výtvarnosť hĺbkových obrazov, mimoriadne silné výkony Katie Jarvis a vždy spoľahlivého Michaela Fassbendera. Naďalej mám však smerom k obsahu niekoľko výhrad. Prvá je subjektívnejšia a pramení z toho, že som a) ešte pred koncom prvej polhodiny poznal konflikt, ku ktorému dej smeruje a za b) niekde v polovici som sa večnej rozhorčenosti a arogancie postáv presýtil, prestal im veriť slovník i chovanie a už do konca ho vnímal ako hrané. Druhá je objektívnejšia a spočíva v tom, že Arnoldová až na pár metafor neprináša nič nové a pre Miino konanie nemá iné, než obligátne vysvetlenie „takí predsa tínedžeri sú“. A dve hodiny mi prišli skutočne priveľa, to isté by šlo vyrozprávať s väčšou intenzitou i na ploche 90 minút, ktorá je pre tento žáner ostatne častým štandardom. O nijak zlý film sa ani napriek tomu nejedná. 70% ()

Reklama

somnar 

všechny recenze uživatele

MFF KV Příběh Miy by nejen dokonale zapadl do mozaiky osudů hrdinů geniálního seriálu Skins, on by z ní svou naléhavostí a působivostí přímo vyčníval. Nelítostný, nekompromisní odraz bezútěšné reality, ze které už dávno vyprchalo všechno pozitivní, zůstala jen vidina bezcílného plácání se v současném Essexu. Nefunguje nic. Matka konstantně paří, malá sestřička chlastá, přátelé jsou najednou vzdáleni desítky světelných let, jedinou jistotu představuje zvláštní škola. A co na to rodinný vetřelec, matčin nový přítel? I když Mia padá z jednoho průseru do druhého, nikdo po nás nechce, abychom ji lacině litovali. Na to je Andrea Arnold moc velká profesionálka a Mia drsňačka. Místo moralizování tu je nečekaně přítomen humor, místo slz pár dobře mířených nadávek. A závěr má neskutečné grády. Nekonvenční, přitom přístupné masovému diváctvu, dramatické, přitom pořád odlehčené. Sečteno a podtrženo, pro mě nejlepší snímek 44. ročníku. 100% ()

seeker23 

všechny recenze uživatele

Největší překvapení letošních Varů; toto britské realisticky popisné sociální drama je natočené s neuvěřitelnou lehkostí a místo emocionálního vydírání je plné humoru a autentické mluvy. Závěrečné loučení dvou objímajících se sester slovy: "I hate you" "I hate you too" je zcela odzbrojující. Cool as Fokk! ()

jhrasko 

všechny recenze uživatele

Andrea Arnold vymenila policajné kamery za oči 15ročnej Mie a nemohla urobiť lepšie. S až voyeristickou precíznosťou nás vtiahla do jednoho nie veselého pubertálneho života. A ona by to bola úplne bežná puberta, nebyť jednej nebezpečne bezprízornej matky, jedných nebezpečne nízko spustených jeanov, jednej (rovnako) nebezpečne zanedbávanej sestry. A nebyť okamihov, tých vzácne málo videných, keď som si v šere Světozoru prial, nech sa deje, čo chcem a nie to, čo by sa malo diať..(ako inak to napísať ???)..a i keď to občas Andrea A.vymyslela inak (no ženskáááá), rozumel som jej a stretli sme sa. Zakaždým. A v tom je Fish Tank pre mňa výnimočný. P.S. Katie Jarvis je objavom a herečkou roka. ()

Galerie (46)

Zajímavosti (4)

  • Jedná se o první film Katie Jarvis, jež hraje Miu. Vedoucí castingu si jí všiml na vlakové stanici při hádce s jejím přítelem a nabídl jí roli. (Teebo)
  • Film byl točen chronologicky a herci měli k dispozici vždy jen část scénáře, podle které se točilo nadcházející týden - žádný z herců neznal vývoj jejich postav v pozdější části filmu. (Teebo)
  • Ceny: MFF Cannes 2009: Cena poroty, BAFTA 2009: výjimečný britský film, Britské nezávislé filmové ceny 2009: nejlepší režie, nejslibnější herecký nováček (Katie Jarvisová), MFF Chicago 2009: Zvláštní cena poroty, nejlepší mužský herecký výkon ve vedlejší roli (Michael Fassbender), MFF Edinburgh 2009: nejlepší britský herecký výkon (Katie Jarvisová). [LFŠ 2010] (Krouťák)

Související novinky

100 nejlepších filmů režírovaných ženami

100 nejlepších filmů režírovaných ženami

28.11.2019

Redakce BBC Culture nedávno požádala 368 filmových expertů z 84 různých zemí, aby jí pomohli vybrat 100 nejlepších snímků všech dob režírovaných exkluzivně ženami. Anketa probíhala tak, že každý… (více)

Andrea Arnold prozkoumává Ameriku

Andrea Arnold prozkoumává Ameriku

11.05.2014

Jméno Andrea Arnold není mezi širším publikum příliš známé, ale ve festivalových kruzích jde možná o nejuznávanější ženskou autorku současnosti. Držitelka Oscara za krátkometrážní film Vosa oslnila… (více)

Reklama

Reklama