Reklama

Reklama

Johnny a jeho motorkářský gang přijíždějí do Carbonville na soutěž motorek. Kvůli svému chování jsou však vyhozeni z města. Dostanou se do nedalekého Wrightsville, kde pokračují ve své hrůzovládě. (Cinemax)

Recenze (88)

MontyBrogan 

všechny recenze uživatele

Tak tomuto sa hovorí atmosféra! Pár vecí by som síce spravil inak (keďže som aj z inej doby:), ale napriek tomu, tento film som doslova hltal. Mladý Brando je proste macho a Mary Murphy? Asi som sa zamiloval. Prehnaná korektnosť a moralizovanie už od začiatku, tiež nie sú jednoznačné. Nakoniec je Wild One o dvoch stranách mince, o podieloch viny. O motorkároch a o šálke kávy... Je dobovo štylizovaný, ale pre mňa čarovný. ()

Aelita 

všechny recenze uživatele

Hrdina své doby, první rebel bez příčiny v kožené bundě, kterého kopíroval James Dean, Elvis Presley a bezpočet bikerů. Tento film v podstatě zrodil bikerskou kulturu a vdechl jí ducha - původně westernový, protože tvůrci filmu neměli ponětí, co jsou tehdejší motorkáři zač. Podstatu veškerého rebelství mládí proti společnosti od dob Divocha vystihuje minidialog Marlona Branda s dívkou v baru: na její otázku "What are you rebelling against Johnny?" prohodí jen "Whaddaya got?" - "A co máte?" ___ Nápis na černých bundách B.R.M.C. - Black Rebel Motorcycle Club. ()

Reklama

Padme_Anakin 

všechny recenze uživatele

Zajímavá věcička z mnoha úhlů pohledu, dobová atmosféra velmi pěkná a podmanivá, mladý Marlon Brando jako vůdce motorkářské bandy rebelů skvělý, zejména jeho mužné charisma, půvabná Mary Murphyová je krásnou ozdobou tohoto filmu a její nejednoznačná postava se mi zamlouvala.. Vše má své pro i proti, nicméně tady očividně vyznívá, že násilím se nikam neposuneme a mládí rebelovat bude, tak to prostě je.. Stojí za to vidět, čas není podstatný.. ()

Iggy 

všechny recenze uživatele

Pro mě osobně byl Brandův Johnny Strabler mnohem přesvědčivější a zajímavější než Deanův Rebel bez příčiny. Zatímco Jim Stark byl typický outsider a vyděděnec, který se uchyluje (především z donucení) k osamocené revoltě, která nutně vypadá podivínsky a končí nezdarem, tak Brando představuje rebela vůdce, neochotného se podvolit čemukoli: „Proti čemu se bouříš? Proti čemu chceš!“ Zatímco Jim Stark trpí nepochopením, tak Johnnymu je nějaké pochopení zcela lhostejné. Přestože snímek trpí určitou epizodičností a nejednotou děje a formálně je spíše řemeslný, je zároveň úžasnou generační výpovědí a provokací. Film o mladické revoltě proti autoritám a obecně proti všemu, kterou prožívá každý mladý člověk, a z které nakonec každého, kdo při ní nezahnye, vyléčí neúprosná a tíživá realita… ()

nascendi 

všechny recenze uživatele

Otrasný film o bande motorkárskych primitívov, ktorí sa ani nesnažia vyznávať nejaké ideály slobody, nespútanosti a pohŕdania konvenciami. Im postačuje k spokojnosti túrovanie motoriek, silácke reči, strašenie obyvateľov a zanechávaný bordel. Okrem toho nemôžem tých prezretých tridsiatnikov vnímať ako teenagerov, u ktorých by ich postpubertálne správanie bolo ako-tak pochopiteľné. A hviezdny Marlon Brando ma zaujal iba dobre zvoleným outfitom a výrazom. Akonáhle sa pohol alebo dokonca prehovoril, kúzlo osobnosti zmizlo. Chápem, že v danej dobe a v danej konkurencii mohol aj tento film vzbudiť rozruch. Dnes už vyvolá nanajvýš nechápavý úškľabok. Normálne mám strach z opätovného zhliadnutia Rebela bez príčiny, ktorý je v mojej Top100. ()

Galerie (44)

Zajímavosti (12)

  • Motorka (1966 650cc Triumph 6T Thunderbird) která byla ve filmu nedílnou součástí Marlona Branda, byla jeho osobní. (formelin)
  • V době natáčení Lee Marvin neuměl jezdit na motorce. Rychle se to však naučil a později se stal horlivým závodníkem na svém Triumph 200cc Tiger Cup v pouštních závodech. (Mol)
  • Námětem filmu byla povídka „The Cyclists´ Raid“ od Franka Rooneyho, která sama našla inspiraci v události známé pod jménem „Hollister riot“. Oslavy Dne nezávislosti v kalifornském městečku Hollister byly v roce 1947 spojeny s pořádáním motocyklových závodů. Během nich se někteří účastníci vymknuli kontrole a způsobili v dosud ospalém městě rozruch, který byl posléze zveličen senzachtivým tiskem. (Všežrout)

Reklama

Reklama