Reklama

Reklama

Epizody(16)

Komediální seriál z prostředí venkovského fotbalového mužstva, který mapuje jednu fotbalovou sezónu fotbalového klubu SK Houslice. (oficiální text distributora)

Recenze (926)

Socrates 

všechny recenze uživatele

Po více dílech musím zvýšit na čtyři hvězdičky, hlavně díky vynikajícímu Vetchýmu. Ten vyčnívá nade všechny a opravdu mě dokáže snad při každý jeho scénce rozesmát. Zároveň mi přijde, že s počtem dílů stoupá i zábavnost, rozjezd byl slabší. Je jasný, že seriál není zdaleka pro všechny, ale kdo se pohyboval nebo stále pohybuje ve fotbalovým (možná i obecně sportovním) prostředí, obzvláště na takový úrovni jakou prezentuje právě tenhle seriál, si to pravděpodobně užije. ()

Tosim 

všechny recenze uživatele

-CO DĚLÁŠ KROMĚ FOTBALU? -NO SPUSTU VĚCÍ...TŘEBA NOHEJBAL. Okresní přebor léty zraje jako víno, stejně jako Jan Prušinovský, který ať spolupracuje skoro s každým, ponejvíce však s Petrem Kolečkem, téměř vždycky to stojí za pozornost. Tenhle seriál "o fotbalu" spojil komediální křepčení a realitu českého venkova a různé lidské povahy tak neuvěřitelným způsobem, že se z něj o lásce, sobectví, rasismu, politice, feminismu, korupci a celkově naší národní povaze dozvíme občas víc, než z tolik ceněného MOSTu. 90%. ()

Reklama

Matty 

všechny recenze uživatele

Okresní přebor je navzdory papírovým předpokladům opravdu opakovatelně koukatelný. Hlavní přednost seriálu představuje uvěřitelnost postav a prostředí. Škoda těch sem tam křečovitých vtipů, jimž k sobě scenárista strhává pozornost na úkor v rolích pohodlně položených herců. Škoda i těch známých herců (Vetchý, Vilhelmová), kteří z onoho balíkovského vesnického koloritu navzdory důkladnému maskování (Trojan) vyčnívají. Tempo není na komediální seriál úplně doladěné, ale neboť Okresní přebor nechce být sitkomem s přesně načasovanými gagy, delší dialogové scény a porůznu roztroušené vtipy s pomalu doznívajícími pointami tolik nevadí. Vykreslení venkova se pohybuje na hraně parodie, ale nikdy ji nepřekročí, stejně jako se tvůrci nikdy nesníží k tomu, aby se postavám vysmívali. Pouze je ukazují v situacích, kdy je těžké udržet si svou masku. Ve výsledku to vede k diváckému sebeuvědomění, jak jsme vlastně všichni trapní a chybující (jako v Hoří, má panenko nebo Láskách jedné plavovlásky, jimž se podobá scéna lidové zábavy). Nejsem si jenom jistý, jestli pravidelní diváci TV Nova tvoří nejvhodnější cílovku. 80% Zajímavé komentáře: Marigold, Radek99, NinadeL ()

heyda 

všechny recenze uživatele

Už žádné VéKáVéčka, Rodinný pouta nebo Růžovka, teď tu máme konečně ČESKÝ seriál, který si na nic nehraje. Nejlepší díly: Nábor, Schůze, Na váhu, Konvoj a Derby... Doufám, že přijde minimálně ještě jedna série, protože Prušinovský na to má, aby okresní přebor nakonec přetavil i v krajský přebor. Už teď mi v hlavě běží spousta nápadů na další sérii, tak snad se dočkám i realizace. ()

Tommassi3 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Okresní přebor platí především za jeden z nejzajímavějších televizních porevolučních projektů, rozhodně však ne nejlepších, jakkoli patří k mým nejoblíbenějším.. Začneme-li u pozitiv a předností seriálu, pak jde zřejmě o jediný český kus filmařiny, který nešustí papírem a neodehrává se v nějakém jiném vesmíru jako naprostá většina všeho ostatního, díky čemuž ho lze považovat za navýsost chvályhodný počin, protože tuzemští scenáristé by se od Petra Kolečka, který dokonale vnímá a variuje obyčejný český venkov, potažmo maloměsto, mohli učit, jakkoli by tedy právě tato filmová disciplína měla být vlastně samozřejmostí.. Bohužel však není.. I proto byl Okresní přebor tak téměř bezvýhradně přijat českým divákem bez ohledu na to, zda jim jinak fotbal samotný vůbec něco říká, právě pro tu jeho životnost postav a upřímnost a obyčejnost zápletek i samotných jednotlivých situací, samozřejmě podpořenou výtečným hereckým obsazením, když zejména Ondřej Vetchý s Luďkem Sobotou si užívají svoje životní role.. Okresní přebor vlastně i neúmyslně nastavuje dnešní společnosti zrcadlo, jakkoli odmítá zaujmout nějaký postoj vůči ní, díky čemuž snad i vlastně tolik baví, navzdory vyprázdněnosti některých epizod, prostřednictvím Prušinovského banální, leč maximálně svižné a vtipné grotesky.. Sympatický Prušiňák si zkrátka na nic nehraje, neopisuje a téměř nikdy se nepodbízí, což nedokážu nedocenit.. ()

Galerie (26)

Zajímavosti (75)

  • V celém seriálu není nikdy zmíněno, o jaký ročník sezony se jedná. Pouze při Ludvově (Pavel Kikinčuk) prezentaci si můžeme všimnout, že jde o podzimní část roku 2009. Bývalý trenér Josef Hnátek, kterého ve filmu Okresní přebor - Poslední zápas Pepika Hnátka (2012) ztvárnil Miroslav Krobot, však zemřel při prohře Sparty se Slavií 1:4, což bylo 6. 10. 2008. Následující sezona by tedy správně měla být 2008/2009. Na to ale navazuje další chyba, jelikož ve filmu Okresní přebor - Poslední zápas Pepika Hnátka se tvrdí, že zmíněná prohra Sparty 1:4 bylo 270. derby. Prohra 1:4 se však týká 268. derby. 270. derby, odehrané v roce 2009, vyhrála Sparta 1:0. Pepik Hnátek tedy nemohl zemřít při tomto zápase, i když by to zapadalo do doby, kdy se odehrává seriál. (ELBobes)
  • Přestože byla pro celý seriál vytvořena značka piva Brigadýr, v této epizodě se v kabině Čenda Pazdera (Miloslav Štrobl) dožaduje, aby Matějka (Pavel Nečas) dával "do půllitru gambáče půllitru gambáče". (Hannzig)
  • David Novotný (Jarda Kužel) se po skončení natáčení na popud Jana Prušinovského po více než třech letech vrátil k aktivní kopané a začal nastupovat za bývalý režisérův oddíl Zadní Třebaň ve třetí třídě. (Olík)

Související novinky

Reklama

Reklama