Reklama

Reklama

Epizody(16)

Komediální seriál z prostředí venkovského fotbalového mužstva, který mapuje jednu fotbalovou sezónu fotbalového klubu SK Houslice. (oficiální text distributora)

Recenze (922)

AlfaNumerO 

všechny recenze uživatele

Na českou novodobou tvorbu neskutečně kvalitní počin se spoustou nezapomenutelných postav a scén. Typicky české archetypy a poměry na vesnice vystihuje jako málo co (ač jsem rodilý Pražan, část dětství jsem vyrůstal na malé vesnici a mohu tak víc než dobře posoudit). S každým dílem zraje jako víno. Vetchý pak v roli cholerického trenéra je naprosto vynikající. Jednou bude kult. 91% ()

El Pistolero

všechny recenze uživatele

Nejlepší porevoluční seriál? Spíš nejlepší tuzemský seriál od „Chalupářů“. A pro člověka, který žije na vesnici a zbožňuje fotbal, tak trochu splněný sen. Neskutečně přirozené, civilní a přitom vtipné. Výkony herců Vetchého, Novotného a Soboty jsou na Oscara. Seriál má navíc tu skvělou a velmi vzácnou vlastnost, že je díl od dílu lepší a lepší. ()

Reklama

Adam Bernau 

všechny recenze uživatele

Vzhledem ke kultu, jaký se se kolem Okresního přeboru rozvinul, jsem byl zaskočen tím, že jakkoli nekonečně přesahuje dlouhodobý luzoidní standard, podstatné penzum dílů sestává z typicky seriálově připitomělých, do značné míry izolovaných příhod (v to počítaje několikrát opakované téma kolektivního řešení různých milostných vztahů), v nichž se často uplatňují nemyslitelné situace (např. bludná cesta neznámem vlastního okresu v díle Konvoj) a groteskně nesmyslné počínání postav (např. krádež gamblomatu). Tím je však jen obdivuhodnější, co to vlastně vzniklo. Na první dobrou mi připadá, že hlavní zásluhu na fenoménu Okresní přebor mají dialogy, z nichž zvláště ty s Vetchým jsou prostě nenapsatelné. Nutno též vyzvednout jedinečné exprese mimořádné výpovědní hloubky, jako např. "viděl jsem peklo!" i krutopřísnost hlavních i epizodních postav. (Dominující Vetchého postava kapitána Luňáka, která jako jediná představuje funkční karikaturu jistého typu, by si zasloužila zvláštní pozornost.) V epesní herecké skladbě potěšil už pouhý výskyt některých tváří (Mihulová) a obzvláště "herecká rehabilitace" (slovy quixotovými) Luďka Soboty. Hercké obsazení, stejně jako soundtrak, jsou jen nejzřetelnějšími příklady pečlivosti a uvědomělosti, s jakou si autoři se seriálem vyhráli. Zhlédnout film Poslední zápas Pepíka Hnátka dřív než seriál bylo by velkou diváckou chybou, neboť ten ho jako prequel korunuje a právě ve spojení obou v náležitém pořadí (tedy dle vzniku) se vyprávěcí hodnota celého projektu násobí. ()

Slartibarkfast 

všechny recenze uživatele

Citlivá sonda do života na vesnici se všemi jeho krásami i vadami. Detailně promyšlené postavy, jemný smysl pro humor a nervy drásající sportovní klání. Kdybych tak nesnášel fotbal, dal bych možná ještě víc. Ale jinak to šlo a Vetchý dost zvedá celý seriál z českého průměru sračkoidních vypatlanin, sesmolených na koleni. 70% ()

sud 

všechny recenze uživatele

Spolu s "Koženým sluncem" snad jediná záležitost, dotýkající se pralesní fotbalové ligy. Úroveň dílů má skutečně vzestupnou kvalitu, přičemž epizody Láska a Na váhu! s výtečným Ivanem Trojanem představují vrchol seriálu. Sice se nejedná o žádné veledílo a leccos se dá vytknout, ovšem nesamoúčelná jadrná mluva (až jsem se divil, že to pustili v hlavní vysílací čas), uvěřitelné zápletky a skvělé výkony Luďka Soboty (snad prvně nehraje blba), Ondřeje Vetchého (i když někdy trochu přehrával) a Davida Novotného to bohatě vynahrazují. Po "Hospodě" nejlepší seriál TV Nova a za posledních cca 10 let IMHO nejlepší český seriál vůbec. 70%. ()

Galerie (26)

Zajímavosti (75)

  • Spousta herců obsazených do rolí fotbalistů jsou i ve skutečnosti velkými fotbalovými fanoušky. Stejně tak Václav Kopta, který zde hrál řidiče autobusu, je velkým fanouškem těchto dopravních prostředků. (fabecc1222)
  • Seriál se natáčel od února do září 2009. (ČSFD)
  • Exteriéry i interiéry (hřiště, hospoda, dům hlavního představitele atd.) se natáčely v Lochovicích, vesnici vzdálené cca 40 km od Prahy, a v sousedním Komárově, kde mají postarší sokolovnu. (ČSFD)

Související novinky

Reklama

Reklama