Reklama

Reklama

Ach, ty vraždy!

(seriál)
všechny plakáty
TV spot 6
Česko, (2010–2012), 10 h 59 min (Minutáž: 87–100 min)

Režie:

Zdeněk Zelenka

Scénář:

Zdeněk Zelenka

Hrají:

Jiřina Bohdalová, Václav Jílek, František Němec, Filip Blažek, Jiří Schmitzer, Josef Dvořák, Jan Hrušínský, Viktor Preiss, Petr Kostka, Martin Kraus (více)
(další profese)

VOD (1)

Epizody(7)

Doktorka Kalendová, advokátka v důchodu, často pomáhá svému vnukovi Kamilovi, nepříliš šikovnému policistovi, řešit vraždy. Nebojí se vyšetřovat v přestrojení, v čemž jí pomáhá i to, že je ochotnicí a má spoustu kostýmů. (Česká televize)

Videa (6)

TV spot 6

Recenze (134)

sportovec 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Na rozdíl od jiných zastávám názor, že český pokus o slečnu Marplovou se vydařil a na světlo světa se proklubala zdařilá česká detektivka nadaná slušnou invencí scénáře, dobrou dramaturgií Hustolesové a zasvěceným odborným poradenstvím plukovníka Komorouse. O polistopadovém Česku to vypovídá mnohé stejně jako o košatém herectví Jiřiny Bohdalové. Za vyzvednutí stojí i František Němec jako noblesní šéf kriminální policie. Jednotlivé díly jsou i fabulačně, i dialogicky dobře ztvárněny a celkově s úspěchem balancují mezi příběhovým a epizodickým seriálem. Dílčí kolísání nepřesahují únosnou mez. Jak se říká, i mistr tesař se někdy utne. Tentokrát ale šťastně a vydařeně. ()

Spike86 

všechny recenze uživatele

Neřekl bych, že se jedná o seriál v pravém slova smyslu vzhledem k počtu dílů a k delší stopáži každého z nich. Spíš se jedná o takový televizní cyklus celovečerních detektivek s nadsázkou. Je pravda, že scénář by mohl být trochu lepší, ale každý díl napsal někdo jiný, takže kvalita zřejmě může být proměnlivá. Zatím to působí tak, že zápletky jsou takové obyčejnější a stálo by za to si s nimi více vyhrát. Na druhou stranu herecké výkony jsou dobré hlavně od paní Bohdalové a ve druhém dílu od Viktora Preisse, ten zahrál opravdu moc dobře. Znatelně slabší výkony podává postava vnuka (Václav Jílek), k němu bych tedy výhrady měl. K režii, hudebnímu doprovodu, kameře výhrady nemám, na televizní tvorbu lepší standard. První díl - 60%, druhý díl (působí reálněji než první díl, odpadly nesmyslnosti z prvního dílu jako hloupost některých postav, příliš převleků Bohdalové, příběhové nedostatky, spousta nesmyslných výjezdů kriminálky atd.) - 75%. Třetí díl z pera Haliny Pawlowské pokulhává právě na scénáři od ní. Ale dá se - 55%. Čtvrtý díl nebyl špatný, i když způsob vyšetřování, kdy se policista neustále vrací do domu a okatě se dotazuje na to, co mu právě informátorka-uklízečka vyklopila je dosti uhozený - 65%. Poslední - patý - díl neurazí, ale ani nijak zvlášť nenadchne - 60%. Celkově když to shrnu, tak jediný opravdu dobrý díl byl díl druhý, kdy se sešel dobrý scénář s dobrým hereckým výkonem pana Preisse. Jinak to bylo kolísavé a takové nemastné, neslané. Suma sumárum 63% ()

Reklama

alambert odpad!

všechny recenze uživatele

Nechápu, proč jsem se na to vůbec koukal a nedržel se svého pravidla: "České seriály vysílané na ČT a Primě ignorovat!" Je fakt, že v tomto seriálu hraje spousta kvalitních českých herců - Schmitzer, Dvořák, Hrušínský, Němec a další, ale stačí jeden ignorant a celé je to k ničemu. Ne, nenapadá mě jiný výraz, kterým bych mohl popstat Václava Jílka. V celé první epizodě není jediná jeho replika, kterou by nezahrál směšně nebo aspoň trapně. Další problém vidím ve stupidním námětu a ještě stupidnějším ději. Vždyť o čem celý první díl byl? Že Hrušínský hledá někoho, kdo oddělá jeho nepřítele... Ale proč sakra nepoužije ty dva, kteří pak zabijou třeba toho Dvořáka, a hledá někoho jiného, navíc mezi bezdomovci? To nedává žádný smysl! No a poslední, co bych zmínil, jsou drobné filmařské chyby. Například, za ukázkově dementní chybu, považuji to, že na mobil Josefa Dvořáka přišly těsně za sebou dvě SMS, jedna od Jiřiny Bohdalové, druhá od Jana Hrušínského, a obě byly ze stejného čísla :-D ()

brzozin odpad!

všechny recenze uživatele

Vlezlá Bohdalka, která si tu hraje na českou Marplovou. Jenže to nefunguje. Marplová je elegantní dáma, Bohdalka skřehotající bába, kterou nevím proč pořád obsazují do role nonšalantních dam (absolutně se to k ní nehodí). Navíc jezdí v nechutně předimenzovaným bouráku (asi to má ráda). Nechápu, proč je ten detektiv tak přitroublé poleno, nerozumím tomu, proč jsou ty vraždy tak dětinsky primitivní a vůbec nerozumím tomu, proč tohle někdo točí. Takové české To je vražda napsala. Minimálně jedno mají Bohdalka s Jessicou společné. Absolutně jsou mi nesympatické. ()

Sovak 

všechny recenze uživatele

Bohdalku znám nejlíp jako bavičku ze scén (scénka s Šípem a františkem z Assisi třeba, nebo trhovkyně to je ta s tím mužem z televarieté ) Moc sem nevěděl co od ní čekat v roli advokátky v důchodu !? To tu ještě nebolo. Že zvládá vážné role sem věděl ( viděny i některé jiné filmy s bohdalkou ). Dobrá detektivní série. Kam se hrabou americký seriály s jejich týmama a prostřihama. Nejlepší díl: Archiv Felixe Burgeta. Bohdalka v dvojroli? promiň?! koncert! za dvojroli dávám plnou nálož. ()

Galerie (223)

Zajímavosti (27)

  • Ve čtvrté epizodě se Kamil zmiňuje o muži, kterého našli v sudu s louhem. Tímto se inspirovali Orlické vraždy, podle kterých byl natočen film Sametový vrazy. V tomto filmu hrál Jan Dolanský (stejně jako i v této epizodě seriálu). (vyfuk)
  • Inkriminované choulostivé fotografie pořizovali studenti asi ze 3-4metrové vzdálenosti ze dvora, v mobilu však byly vidět detailní fotografie a chyběly i okenní rámy domu, které tam nutně musely být. (sator)
  • V čase 59:20, když Květa Kalendová (Jiřina Bohdalová) vyhledává na internetu přípravek Muscletin, je možné v řádku s odkazem vidět, že ve skutečnosti není na žádném internetovém vyhledávači, nýbrž na podstránce webu Muscletin, který se ovšem právě snaží najít a který byl vytvořen pro účely pořadu pomocí služby Web Zdarma. (David7)

Reklama

Reklama

Časové pásmo bylo změněno