Reklama

Reklama

Prokletý klub

  • Velká Británie The Damned United (více)
Trailer

Film Klub prokletých vypráví temně humorný a konflikty nabitý příběh Briana Clougha (Michael Sheen) a jeho nešťastné 44 dní dlouhé trenérské mise u tehdejších anglických fotbalových mistrů: Leeds United. Bez svého věrného asistenta Petera Taylora (Timothy Spall) po boku a s šatnou plnou hráčů, kteří – zdá se – spíše podporují jeho konkurenta Dona Revieho (Colm Meaney), projde Clough během pouhých 44 dní nečekanou zkouškou agresivity a geniality. Taková jsou fakta příběhu. Příběhu Klubu prokletých. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (353)

F.man 

všechny recenze uživatele

Ten Michael Sheen asi vážně umí hrát. Dostal mě v Královně, dostal mě ve Frost/Nixonovi a teď mě dostal i potřetí v The Damned United. Každopádně jakožto fotbalový fanoušek jsem se hodně bavil. Tom Hooper si udržel režii pevně pod rukou (no a na King's Speech se těším zase o něco více) a vykouzlil komplexní snímek, který dle mého bude fungovat i na lidí, pro který je nějaká kopaná španělskou vesnicí. Rozhodně velmi milé překvapení, které jsem od tohodle malého britského snímku rozhodně nečekal. Things are going to be a little different around here... without Don. ()

Isherwood 

všechny recenze uživatele

Ne, tenhle film opravdu není ani tak o fotbalu (originálně pojaté ztvárnění samotných zápasů je výrazné plus!), jako spíše o jednom geniálním talentu, který musel dojít k osobnímu prozření. Michael Sheen je coby Brian Clough absolutně dokonalý. Nekompromisní vyřídilka, nepopiratelné charisma, ale taky sobectví a bezohlednost jsou všechny vlastnosti této anglické trenérské legendy, které zvládá s naprostým přehledem. A je to hlavně on, kdo tomuto konceptuálně ne až tak tradičnímu životopisu přihrává k finálnímu skórování do branky diváckých sympatií. Že je ten závěr faulem minimálně na žlutou kartu nepopírám, ale proč někdy nepřivřít oči. 4 a ½. ()

Reklama

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Kdyby José Mourinho viděl tenhle film, asi by se posral zlostí. Vždyť s jeho egocentrickým jednáním ho předběhl trenér, který už tenkrát, v sedmsesátejch letech, ukazoval, že se s ničím a nikým nesere. To se mu nakonec také stalo osudným. Uvidíme, co se Josému stane osudným. Takhle držkovat nejspíš nedokáže věčně. Brian Clough to taky nedokázal. Proto nám museli autoři ukázat ten přiteplenej závěr, kvůli kterýmu jsem musel jednu hvězdičku ubrat dolů. Jinak je ten film ale absolutně bezchybnatý. Je o fotbale, je o člověkovi, který mi připomíná božského Josého, a já jsem jak v sedmém nebi, když tohle všechno vidím ve filmu, který je ještě kromě toho všeho, dobře natočený. ()

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele

"Brian Clough über kurva alles." Cesta jednoho namyšleného EGA k poznání reality je plná kvalifikovaných keců o fotbalu, ale hry samotné si divák příliš neužije. Když už kamera totiž výjimečně nakoukne na pažit, tak se takřka výhradně věnuje kopání do protihráčů a s nadhledem kašle na rozvlnění sítě. Jako celoživotní nakaženec nevyléčitelnou formou fotbalové horečky, který dokáže mnoho hodin bez přestávky rozebírat výhody i bolavá místa jednotlivých herních systémů, jsem byl se snímkem velice spokojen. Fandy, kteří při rozborech elektronickou tužkou prchají na WC nabírat síly na druhý poločas, tento snímek asi zcela neuspokojí. ()

Ivoshek 

všechny recenze uživatele

Hodně anglické a hodně biografické - dost věcí, které jsou ve filmu, najdete ještě teď na youtube. a sedí to, včetně třeba barvy saka, které má Don Revius ve studiu. Jinak Leeds v 70. letech byl v Premier League vyhlášený dobytek a 44 dní Briana Clougha je památná záležitost..... Kdyby byl film o malej kousek svižnější a bylo tam víc retro fotbalu, dal bych pět. ()

Galerie (47)

Zajímavosti (17)

  • Když manažer Brian Clough ve filmu přemlouvá k přestupu do Derby veterána Davea Mackaye, představí se větou "Hrál jsem proti tobě za Anglii". Nic takového se ale ve skutečnosti stát nemohlo: Mackay byl totiž Skot a Clough během své hráčské kariéry reprezentoval Anglii pouze dvakrát, v zápasech proti Walesu a Švédsku v říjnu 1959. (curfew77)
  • Manželku B. Clougha velice rozčílila už kniha, která je předlohou filmu. Její manžel byl sice velmi kontroverzní "tlučhuba", ale na rozdíl od filmové postavy prakticky nepoužíval sprostá slova. Pro jeho nepravdivost se od filmu se stejně jako od knižní předlohy distancovala celá rodina Briana Clougha. (Looka)
  • Film je natočen velmi věrně podle skutečných událostí, například všechny citované výsledky fotbalových utkání jsou naprosto přesné. (curfew77)

Reklama

Reklama