Reklama

Reklama

Prokletý klub

  • Velká Británie The Damned United (více)
Trailer

Film Klub prokletých vypráví temně humorný a konflikty nabitý příběh Briana Clougha (Michael Sheen) a jeho nešťastné 44 dní dlouhé trenérské mise u tehdejších anglických fotbalových mistrů: Leeds United. Bez svého věrného asistenta Petera Taylora (Timothy Spall) po boku a s šatnou plnou hráčů, kteří – zdá se – spíše podporují jeho konkurenta Dona Revieho (Colm Meaney), projde Clough během pouhých 44 dní nečekanou zkouškou agresivity a geniality. Taková jsou fakta příběhu. Příběhu Klubu prokletých. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (353)

Marek1991 

všechny recenze uživatele

Celkom dobrý film o kontroverznom trénerovi, naozaj mi svojím vystupovaním a rozhodnutiami niekedy pripomínal napríklad Josého Mourinha, či Vladimíra Weissa staršieho. Veľmi sa mi páčilo ako ukázali, jak jeho tímy postupovali tabuľkou, nejaké tie jednania, televízne výstupy a podobne. Celkovo však čistý priemer, lebo to na mňa pôsobilo miestami nudne s nedopracovaným scenárom s kopou hluchých miest, ale oceňujem, že tam je zahrnuté obdobie viac ako 5 rokov. Mám rád šport a filmy o ňom, najmä tie skutočné, či dokumenty. Tento ma potešil lebo sa jedná o tými, na ktoré má môj otec spomienky, keď hrali so Slovanom Bratislava alebo keď pôsobili v európskych súťažiach. Ja ani neviem prečo, ale akosi automaticky som od detstva mal v Anglicku okrem Chelsea, West Hamu, Arsenalu, Tottenhamu Hotspur a isté obdobie aj Manchestru United, či Newcastlu, rád kluby ako Nottingham Forest, Derby County, Leeds United a Queens Park Rangers. Viem na to povedať zjednodušene celkom fajn film. ()

hellstruck 

všechny recenze uživatele

Krátce po shlédnutí musím říct, že ten český název se tak úplně nevydařil. Každopádně k filmu - příjemné obsazení, příjemná atmosféra, nádherné anglické prostředí (především Brighton) - co víc si přát? Snad jen silněji pojatý příběh, jaký měl třeba o třídu lepší United. Nicméně nejsilnější zbraní celého filmu je dvojka Sheen a Spall, ti dva si hráli do noty, prostě výjimečně vydařená kombinace. Podruhé bych to ale, jakožto fotbalový ignorant, asi vidět nechtěla :) ()

Reklama

Ivoshek 

všechny recenze uživatele

Hodně anglické a hodně biografické - dost věcí, které jsou ve filmu, najdete ještě teď na youtube. a sedí to, včetně třeba barvy saka, které má Don Revius ve studiu. Jinak Leeds v 70. letech byl v Premier League vyhlášený dobytek a 44 dní Briana Clougha je památná záležitost..... Kdyby byl film o malej kousek svižnější a bylo tam víc retro fotbalu, dal bych pět. ()

heyda 

všechny recenze uživatele

Je to na hraně mezi 3 a 4 hvězdičkami, ale budu opět mírný a přikloním se k vyšší variantě. Prokletý klub má výhodu v tom, že je podle skutečné události a navíc má skvělého hlavního hrdinu Micheala Sheena, který se s ničím a s nikým nesere. Přirovnání k současnému Mourinhovi je rozhodně na místě. Oceňuju snahu Toma Hoopera splašit herce co nejvíc podobné skutečným hráčům působícím tehdy v Leeds United. Nějak výjimečný film to ale taky není. Záběry na samotný fotbal jsou většinou archivní a když se tam snaží ukázat něco jako trénink, tak to je asi jako v Okresním přeboru. :-D Chybí tomu trochu víc profesionality a napětí. Je to dost konverzační, moc se mluví, málo toho vidíme, ale takový už Hooper je. Hodnocení nechám tedy na 70%, ale moc o těch 4 hvězdičkách přesvědčený nejsem. ()

genetique 

všechny recenze uživatele

Pokiaľ nepočítam ringové filmy (Million Dollar Baby, Cinderella Man, The Wrestler), tak sa jedná určite o najlepší športový film od Any Given Sunday. Obzvlášť filmy o futbale sa dnes netočia s takou gradáciou a hlavne kvalitami, aké by si tento šport zaslúžil. Angličania sú na svoj národný šport ale patrične hrdí, a spojením s perfektným príbehom a bravúrnymi hereckými výkonmi vzišla na svet perfektná filmová lahôdka. Paradoxne, aj keď futbal zohráva vo filme veľkú rolu, tento film ho skôr využíva na zaznamenanie príbehu veľkej osobnosti anglického futbalu, jeho ambíciách, lakomosti, dychtivosťou po úspechu, jeho rozpad kariéry, či priateľstva. Réžia je naozaj skvelá. Film mal šťavu, nenudí, perfektne a efektne využíva myšlienku častých časových prešmyčiek, ktoré film absolútne nerozhádzali, práve naopak dali mu ten správny ráz. Atmosféra je veľmi hravá, ale miestami dokáže naozaj pritlačiť a dramatické momenty nesklamú. Rovnako ako záver s úplne dokonalým citátom. 90%. ()

Galerie (47)

Zajímavosti (17)

  • Brian Clough sa v rebríčku 20 najväčších manažérov britského futbalu všetkých čias, podľa britského futbalového magazínu FourFourTwo (8/2009), umiestnil na 6. mieste, jeho rival Don Revie na 11. mieste. (Villan)
  • Předohou pro film byla novela The Damned Utd, kterou napsal David Peace. Kniha mimo jiné obsahuje scénu, ve které Clough spálí na parkovišti u stadionu Elland Road v Leedsu starý stůl Dona Revieho. Nikdo ale nikdy nedokázal, že se něco takového opravdu stalo, proto se zmíněná scéna neobjevila ve filmu. (curfew77)

Reklama

Reklama

Časové pásmo bylo změněno