Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Inscenace byla natočena podle románu Eda McBaina. Pětiletá Anne Sachsová si v pokoji hrála s panenkou Treperendou, když z vedlejší místnosti zaslechla křik. Někdo ublížil její mamince. Aniž to dívenka tušila, stala se svědkyní vraždy. Detektiv Steve Carella (J. Abrhám) je pachateli na stopě, ale v klíčovém okamžiku spadne do pasti. Vyšetřování přebírají Mayer (M. Kopecký) a jeho vzdorovitý pomocník Bert Kling (S. Skopal). Oba musejí objasnit zmizení Carelly a zjistit, kdo a proč zabil Karin Sachsovou. Její bývalý manžel Denis, otec malé Anne (E. Cupák), přitom úzkostlivě tají problematickou minulost páru. (whenry)

(více)

Recenze (62)

octopuska 

všechny recenze uživatele

Tohle je další TV věcička na kterou se nezapomíná. Dneska si to zase opráším, jako holka jsem si myslela, že je to natočený v Americe, působilo to na mě děsně zápaďácky. A Šulcovou jsem měla nějakou dobu za pěknou mrchu, ta se jí teda moc povedla. Trpěla jsem s Abrhámem. Dudek se toho i v tak nepřijemné době nebál a zariskoval a vyšlo to skvěle. Parádní kriminálka s parádními herci a atmosférou a nemůžu nezmínit svého oblíbence Cupáčka, ten je úžasnej všude. ()

sud 

všechny recenze uživatele

Z dětství jsem si pamatoval "Panenku" jako vynikající kriminálku a dlouhá léta jsem ji urputně sháněl. Až jsem ji konečně sehnal a musím říct, že se na mých dojmech nic nezměnilo. Jaroslavu Dudkovi se totiž podařilo prostřednictvím neuvěřitelně minimálních prostředků vytvořit přesvědčivou atmosféru drsné školy s drsnýma poldama, kafem, cigárama, heroinem, pěstmi a revolvery. Dokonalé obsazení jak hlavních (krom již zmiňovaného Josefa Abrháma vynikající Svatopluk Skopal), tak vedlejších rolí (Petr Haničinec coby drsný velitel, Jana Šulcová jako sadistická feťačka, Eduard Cupák coby arogantní exmanžel zavražděné, Vladimír Brabec jako přihřátý majitel modelingové agentury). Doporučuji všema deseti. 100%. ()

Reklama

F.W.Colqhoun 

všechny recenze uživatele

Panenka je zajímavá jako dokument potíží a omezení, s nimiž se východoevropští filmaři potýkali při realizaci západních námětů. Když se divák nasytí žertovným simulakrem amerických reálií prostřednictvím kulis na Kavčích horách, zbude nutnost uznat, že je detektivka napsaná a zahraná tak dobře, že jí její papundeklová výprava skoro sluší. Jako upomínka na vytříbenější sensitivitu potěší motivy, jež byly v osmdesátém roce šokující, ale které dnes vyloudí na tváři sadismem hýčkaného současného diváka přinejlepším pobavený úsměv (Abrhámova postava na heroinu). ()

topi 

všechny recenze uživatele

Detektivní inscenace podle předlohy Eda McBaina s velmi dobrým hereckým kolektivem. Vykreslení amerických reálií také dopadlo dobře, až jsem se divil, že to tehdejší náš totalitní režim dovolil. Ale v kriminálce hlavní zápletkou figurují drogy, takže je jasné, že tohle museli komunisti ukázat tak, že americká společnost je nanejvýš zkažená :). Ale jinak povedená detektivka. ()

gudaulin 

všechny recenze uživatele

S ohledem na to, že jde o studiovou televizní hru, je výsledek víc než dobrý. Ed McBain je zárukou vysoké kvality, takže scénář, který vyšel z jeho předlohy stojí za to. V porovnání s tehdejším průměrem detektivního žánru představovaném dlouhou řadou stereotypně natáčených televizních filmů o kriminalistech bdících nad lidem v socialistickém Československu je to hotové veledílo. Inscenace má kvalitní obsazení, vedle tradičně dobrého Josefa Abraháma je zajímavě obsazená Jana Šulcová, tkerá si zahrála sadistickou psychopatku. Je to patrně jediná vyloženě záporná role, ve které si ji vybavím. Velmi dobrý je rovněž - a to opět není překvapením - Miloš Kopecký jako jeden z detektivů. Svatopluk Skopal si zahrál labilního chybujícího člena policejního týmu, který způsobí vážný problém svému kolegovi. No a v malé roli se vyskytne i Naďa Konvalinková coby koketující nymfomanka. Hra snese srovnání i s dnešní produkcí z Kavčích hor, ba ji v mnohém předčí. Celkový dojem: 75 %. ()

Galerie (5)

Reklama

Reklama