Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Král Přemysl Otakar II. se navzdory slibu nemůže zúčastnit zásnub Beneše z Dubé a Ludmily z Vartemberka, které mají zažehnat vleklé spory mezi dvěma mocnými rody na severu Čech. Vyšle proto svého vyšetřovatele a správce hradu Bezděz Oldřicha z Chlumu jako svého zástupce. Cestou Oldřich se svým panošem a pomocníkem Otou narazí na stopy přepadení a objeví mrtvoly kupce a jeho vozky. Zatímco Oldřich pokračuje v cestě, velitele Diviše a Otu vyšle po stopách lapků, kteří kočár přepadli. Marktvart z Vartemberka a jeho syn Marek hosta přivítají, netají se však nelibostí nad tím, že nepřijel král osobně. Ota s Divišem objeví stopy, které spojují přepadení kupce s hradem Vartemberků. Při večeři obviní loutnista Arnošt purkrabího Jošta z pokusu o znásilnění jeho dívky a ještě téhož večera je Jošt zavražděn. Beneš obviní ze zločinu Arnošta, Oldřich však trvá na důkladném vyšetřování a pustí se s Otou do pátrání. Téže noci však dojde k další vraždě, jejíž obětí se stane hradní pán Markvart z Vartemberka. (TV Nova)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (347)

Arachneuss 

všechny recenze uživatele

Ultra-stylový plakát... a to je asi tak vše. Jménem krále bych si bez problémů dokázal představit jako televizní minisérii, kde ostřílený Roden cestuje mezi tuzemskými hrady 13. století, řeší na první pohled zapeklité vraždy či hádanky, na konci každého dílo odhalí pravdu ve stylu Hercule Poirota a viníka odsoudí k trestu smrti. V takovémto případě bych se nebál Nikolaevovo nejnovější dílo ocenit velmi nadprůměrně. Bohužel se jedná o film, který se ještě navíc úplnou náhodou dostal do kin, kde jsem jej naneštěstí (já se opravdu těšil) neměl možnost shlédnout. Zápletka je až moc přímočará, rozpočet na pořádnou výpravu nulový a díky otřesně krátké stopáži nedostanou herci (vyjma Rodena) dostatek prostoru, tudíž jakákoliv šance o vytvoření si k jejich postavám vztah je mizivá. Jménem Krále pouze potvrzuje pravidlo, že historické žánr je v současné české kinematografii mrtvá záležitost. ()

baribal 

všechny recenze uživatele

byl jsem poměrně mile překvapen, i když vzhled pohádky byl poměrně chudý, jak už to u našich pohádek bohužel bývá, nicméně zajímavá pointa mě neustále držela v napětí... trochu mi vadilo, že jsem od začátku věděl kdo je vrahem a tím závěrečné vyšetřování pozbylo napínavosti... některé dialogy byly opravu velmi zábavné a některé silácké projevy hrdinství vyznívaly na prázdno... ve výsledku jedna z lepších českých pohádek, která mohla být daleko lepší... i tak se mi ale líbila ()

Reklama

Morholt 

všechny recenze uživatele

Jak stopáží, tak celkovým zpracováním je to vyloženě televizní záležitost. Zápletka je v zásadě jednoduchá, kdo je vrah víme od samotné vraždy a stejně tak to, kdo za vrahem stojí. K smíchu jsou úlety jako pokus s pytlem nebo prořeknutí vraha. Herecké výkony, kromě Karla Rodena, stály za starou bačkoru, což by se dalo nejlépe demonstrovat na případu Hrubešová. Ale i přes to všechno se mi tenhle malý český historický film docela líbil a i i když tu nedostatky bily do očí, tak je tohle podle mě cesta, kterou by se tenhle žánr u nás mohl vydat. 55% ()

Aknah 

všechny recenze uživatele

Tolik českých herců v jednom filmu jsem snad ještě neviděla, ale to, bohužel film neudrželo. Nebylo to špatné, jenže díky stopáži filmu a častému stříhání scén se jen těžko hledají nějaké herecké výkony, i přesto, že jsou tu výrazné tváře. Dost mi řešení vraždy připomnělo Jméno Růže, jako zkouška pytle hozeného z okna. Zápletka byla celkem zajímavá, kdo za to mohl, bylo ale předvídatelné. Celý film držel především obličej Karla Rodena. Film měl ale pomalé tempo, tudíž tím ztrácel na kouzlu. ()

ainny 

všechny recenze uživatele

Ach Bože, Jméno růže v malém českém rybníčku nebo alespoň snaha o podobný žánr. Upoutávky nás zaujaly, takže jsme si to pustili. Byla to škoda času... Příběh a zápletka celkem dobrý, ale stopáž příliš krátká na pořádné rozehrání příběhu. Obsazení na první pohled slušné, ale bohužel na mě všichni působili zoufale amatérsky. A to včetně Karla Rodena. Již nikdy více. ()

Galerie (34)

Zajímavosti (9)

  • Autor předlohy Vlastimil Vondruška nebyl spokojen s hradem Točník jakožto s filmovou lokalitou, neboť byl vystavěn později, než je rok, ve kterém se příběh odehrává. Producentům navrhoval jiné hrady, ovšem nebyl vyslyšen, neboť Točník je blízko Prahy, což bylo vyhovující pro filmový štáb. (JT19)
  • Filmovalo se ve Staré Huti u Dobříše, ve skanzenu Řeporyje a na hradě Točník, který můžeme vidět ve 34. minutě i se středověkým výtahem. (M.B)
  • Film byl natočen podle příběhu Osudný turnaj z knihy Vlastimila Vondrušky "Vražda v ambitu". (Mytologie)

Související novinky

Zemřel herec Martin Štěpánek

Zemřel herec Martin Štěpánek

16.09.2010

Narodil se jako nejstarší syn z druhého manželství herce Zdeňka Štěpánka. V mládí k herectví neinklinoval a v nultém ročníku se připravoval na studium medicíny. Odtud ale nakonec přešel na DAMU. Od… (více)

Reklama

Reklama