Reklama

Reklama

Fullmetal Alchemist: Bratrství

(seriál)
  • Japonsko Hagane no renkindžucuši (více)
Japonsko, (2009–2010), 26 h 40 min (Minutáž: 25 min)

Předloha:

Hiromu Arakawa (komiks)

Scénář:

Hiroši Ónogi

Hudba:

Akira Sendžu

Hrají:

Rie Kugimija, Romi Paku, Iemasa Kajumi, Šin'ičiró Miki, Unšó Išizuka, Daisuke Namikawa, Fumiko Orikasa, Kazuja Nakai, Kendži Nodžima, Kóiči Jamadera (více)
(další profese)

Epizody(64)

Poté, co bratři Edward a Alfonse utrpí fyzická zranění, bojují proti zlu, aby se pokusili získat zpět svá těla. (Netflix)

Recenze (137)

xxmartinxx 

všechny recenze uživatele

Národy se s fašistickou minulostí vyrovnávají různě. Němci strávili padesát let omlouváním se. Japonci začali o fašizmu točit cool seriály se spoustou barev, explozí a soubojů. Baví mě ty okázalé alegorie, baví měl, že něco určené primárně teenagerům může být tak chytré. To je humbuku kolem quality TV - v Japonsku mají komplexní, románové seriály už X let. ()

SamanthaM.M 

všechny recenze uživatele

Zabudnite na tých prvých 14 rekapitulujúcich častí - nový Alchemista je miliónkrát lepší ako starý. Najlepšie anime na svete. Nie je tu nič, čo by sa mi nepáčilo, milujem nové postavy a ich osudy a celé je to o kus divokejšie, epickejšie a hlavne temnejšie. Dosiaľ zo mňa žiadny iný seriál nevyžmýkal viac a toľko rôznorodých emócií. ()

Reklama

ywo666 

všechny recenze uživatele

No dnes som si skukol prvých 10 dielov. A? Slabota. Od seriálu ktorý má 89% čakám viac. Mohlo to byť drsnejšie realistickejšie. Hlavne tie pasáže, ktoré majú byť akože vtipné a menia animáciu ma zabíjajú. A zabíjajú aj moje hodnotenie. Bez nich to mohlo byť za 4* s vyhliadkov na piatu ak seriál trochu pridá. Takto sú to tri. Alebo ma tie infantilnosti strašne serú a berú mi dojem serióznosti a temnosti. Ako mám brať pohreb, kde zomrie otec rodiny keď tesne pred tým dajú debilnú scénu s mliekom alebo sa naťahujú o hrdinovu výšku. 4/5 sú veľmi dobré. 1/5 každej časti je ako z úplne iného sveta a nenávidím autorov za to, že ju tam zakomponovali. Pokračovanie a možno zmena hodnotenia bude keď to dopozerám. POKRAČOVANIE: No tak som to dopozeral. Nakoniec predsa len musím zdvihnúť hodnotenie na 4*. Fullmetal si to určite zaslúži. Japonci niečo vedia niečo nie. Seriál má asi milión chýb ale napriek tomu je silný, dobre sa na to pozerá a hltal som diely jeden za druhým. Mohlo to byť surovejšie a temnejšie a hlavne vyrovnanejšie. Občas to bola infantilná blbosť a občas šiel mráz po chrbte. Vystrihnúť všetko infantilné a priveľmi moralizujúce je to tak na 95-100% takto som ochotný uznať 80%. ()

kubka4 

všechny recenze uživatele

Předtím, než jsem napsal tohle hodnocení, jsem si dal pořádnou facku, že jsem kdysi tohle anime přehlížel a považoval ho za nadhodnocené... Našli byste jen málo anime, které si zaslouží plné hodnocení tolik jako právě FMA. Je to skvěle napsané, napínavé, místy dosti srdceryvné anime s výborným průběhem a ještě lepším koncem. Spousta lidí vidí anime, jako snůšku fantasy, sci-fi či jiných nesmyslů... Přitom už jen FMA sám o sobě dokazuje, že se naprosto mýlí. Ta lidskost, kterou si seriál drží od začátku do konce, z něj přímo vyzařuje a je to pravděpodobně hlavní důvod, proč se mi tak moc zalíbil. - Dokáže si udržet lidskost i při takhle akčním, napínavém a neobvyklém příběhu. Našlo by se mnoho postav, které jsem si oblíbil. Za zmínku stojí například ohnivý alchymista Roy Mustang, poručík Hawkeye, Winry a samozřejmě také Edward/Ed. Hudebně také skvělé, každý opening i ending se mi opravdu líbil. Ono je těžké tomu cokoliv vytknout... možná snad jedině jedna věc. Nejsem zrovna velkým fanouškem takových těch "vtipných vztekacích scén", ale i já si na ně časem zvykl. Celkově možná dokonce nejlepší anime, které jsem viděl. :-) "Protože nelze něco získat, aniž by člověk něco obětoval. Ale když vydrží tu bolest a překoná ji, získá srdce, jakému se žádné jiné nevyrovná. Ocelové srdce." - 100 % ()

JoseBenes 

všechny recenze uživatele

FMA: Brotherhood is for boys, FMA (2003) is for men. Možná i takhle by stačilo obě dvě ságy zhodnotit. Brotherhood až nesmyslně (ve srovnání s verzí z r. 2003) z rychlíku a velmi slabě odvypráví začátek a příběh s Ninou, do toho je přítomno mnoho iritujících prvků, postavy na sebe křičí, šklebí se, dělají trapný humor, postava Lust je na rozdíl od 2003 zabitá (obrazně i doslova), štvala mě ta malá Číňanka (jasně, císařství Xing, ale tak, je jasné, co je předobrazem), Winry je tu sexualizována a musí tu být romance...v jednu chvíli jsem myslel, že to nedokoukám. Na druhou stranu, asi od třicátého dílu mě to chytlo, figurky na šachovnici jsou rozestaveny a můžou se mezi sebou epicky bít až do úplného finále. Ubyde křičení a trapného humoru, souboje jsou patřičně megalomanské a pořád je na co se dívat. Dokonce příběh homonkulů dává v Brotherhood větší smysl. A ještě musím vyzdvihnout openingy jednotlivých epizod, které jsou naprosto perfektní (a úplně jinde než ty ve starší verzi). I přesto verzi z r. 2003 preferuji, byť asi budu v menšině. Ta je, jak to vystihnout, "rozbitá", uprostřed se toho zas tolik neděje, plyne daleko pomaleji, ale její filozoficko-melancholický nádech mě nakonec dostal emocionálně víc než Brotherhood. V konečném filmu (Conqueror of Shamballa) měli zůstat oba ve svém světě a mohl z toho být krásný happy end. ()

Galerie (2 570)

Zajímavosti (7)

  • Van Hohenheim byl pojmenovaný podle lékaře Paracelsa (vlastním jménem Theophrastus Bombastus von Hohenheim), který žil na přelomu 15. a 16. století. Podle něj má v sobě každý jedinec „vnitřního alchymistu“ přeměňujícího potraviny a živiny v organismu na tělesné substance. (Morlok)
  • Homunkulové jsou pojmenováni podle sedmi smrtelných hříchů - pýcha, závist, chtíč, obžerství, chamtivost, lenost a hněv. (Natami)

Reklama

Reklama