Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Pět let od premiéry kultovní dokumentární hyperkomedie ČESKÝ SEN přicházejí její autoři do kin s novým filmem. Po dvou letech natáčení a roce ve střižně představí svůj nový – neméně kontroverzní – film o české, občanské, mediální a politické válce, v níž se svedla bitva o americký radar v Brdech. Autoři film ČESKÝ MÍR ambiciózně nazývají „portrétem české společnosti 20 let od sametové revoluce“. Žánrově ho opět charakterizují jako dokumentární komedii a dodávají, že tentokrát bude navíc napínavá. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (2)

Trailer

Recenze (202)

JimmyII 

všechny recenze uživatele

Remunda s Klusákem mají, kromě talentu filmařského, nadání ukazovat blbost českého národa v celé jeho nedozírné slávě a v plné parádě. Jestli je 70% lidí proti radaru, pak je minimálně i 70% národa tupých jak poleno. Zaprotestovat si jen tak z hecu, že máme proti čemu, to nám jde. Díky, páně Remnudo a Klusáku, ačkoliv koukat na vaše filmy mě vždycky dost vytočí:-) ()

Spinosaurus 

všechny recenze uživatele

Až mrazivě smutný dokument. Respektuju všechny názory na radar, sám jsem jeho odpůrce, i když z jiného důvodu, než jakým argumentovala většina, nicméně co jsem tady viděl bylo neuvěřitelné z obou stran. Na jedné straně tupej Topolánek, kterého se zeptáte na A a on odpoví na B, přes všechny ty komouše a greenpeace jejichž počínání a motivaci jsem dosud nepochopil (asi touha zviditelnit se) až po tiskového mluvčího, který jediný co řekne je "Bez komentáře." Jinak tento dokument pro mě přinesl mnoho nových poznatků jako třeba, že USA poskytla ČR nemalou částku na propagaci radaru, nebo že Martin Bursík nepozná vlaštovku. Z hlediska výpovědní hodnoty má u mě dokument plný počet. ()

Reklama

neoBlast 

všechny recenze uživatele

Od této autorské dvojice jsem čekal přece jenom trochu sofistikovanější zásah než je pseudokauza kolem nějakého radaru v mém okolí. A honit se přes 100 minut s myslivci po lese a vyjednavači po Washingtonu mi přijde jako naprostá ztráta času. Nebo jsem tu chytrou metaforu na téma zbytečnost neprokoukl? 35 % ()

heyda 

všechny recenze uživatele

Myslím, že to chlapci zvládli tak napůl. Sestříhané je to jakštakš dobře, i když ta ruční kamera byla znatelně ruční (rozklepaná, odtažitá). Je to zvláštní, ale u Moorovských filmů ruční kameru takřka neregistruju, jak dobře je to zvládnuté. Dokázal bych si představit víc hudby. Na jistých místech to úplně vybízelo k nějaké písničce nebo pochodovému songu, na místo neustálých otravných výstřelů. Námět je výborný, dostatečně zajímavý, jen se obávám, že příliš vtipné nebo dokumentární to nebylo. Všeho tak nějak po troškách. Ale svůj účel to docela splnilo - zmapovat veškeré dění okolo radaru. Takže za 3 hvězdičky. ()

Hellboy 

všechny recenze uživatele

Otázka radaru v České republice dodnes dokáže vyvolat vlnu emocí, čehož je tento dokument skvělým důkazem. Možná je to dobře. Český mír toho má s Českým snem mnohem víc společného, než jen své tvůrce, Remundu a Klusáka, nebo název. Oba dokumenty vypovídají o honbě za čímsi přízračným - v Českém snu se davy derou do neexistujícího hypermarketu, Český mír vypovídá o lidech, kteří buď fanaticky chtějí nebo nechtějí na území Brd americký radar. Jak dnes víme, tak neexistující. Lidé z obou stran působí jako komické figurky, v případě obhájců radaru bohužel až příliš dávají najevo své emoce, nechávají se strhnout a naprosto nejsou schopni argumentovat. Odpůrci radaru jsou svými aktivitami taktéž směšní, ať už je to lesník z blízké vesnice, nebo členové Greenpeace, kteří si v Brdech založí stát Peaceland. Ale zatímco Český sen měl jakousi obecnou platnost pro celou západní-konzumní společnost, Český mír je podle mě pro cizince dost nepochopitelný. Ústřední myšlenka, v tom trochu zaniká. A tou myšlenkou míním to, že lidi se bijí za něco, čemu vůbec nerozumí. Ti, co radar chtějí, ho totiž chtějí obvykle jen z důvodu svého proamerikanismu, logické argumeny pochopitelně chybí. Naprosto dokonale shnilou třešničku na dortu tvoří Jiří Krytinář, který argumentuje pro radar tím, že při natáčení Letopisů Narnie poznal "americký lid" a ví tedy, že jsou to skvělí lidé. Na druhé straně barikády naopak starosta Jan Neoral (ČSSD), který neváhá vystupovat na akcích komunistů..! ()

Galerie (15)

Zajímavosti (8)

  • Po prezentaci projektu na festivalu v Karlových Varech (roč. 2008) o film projevila zájem selektorka festivalu v Cannes. [zdroj: Arts Marketing] (POMO)
  • Téma písně "Rozvíjej se poupátko" bylo zvoleno jako metafora "pohádky" o radaru. [Zdroj: Festival nad řekou] (hippyman)
  • Natáčení dokumentu začalo již 1. 7. 2007. Premiéra byla původně plánována na podzim 2008, avšak protáhla se až do roku 2010. (ČSFD)

Související novinky

Festival Finále v Plzni zahájí Český mír

Festival Finále v Plzni zahájí Český mír

18.04.2010

Festival českých filmů Finále 2010 se letos uskuteční od 18. do 24. dubna. Zahajovacím filmem bude v předpremiéře uvedený dokument Český mír režisérů Víta Klusáka a Filipa Remundy. Festival v… (více)

Reklama

Reklama