Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Rok, který změnil svět. Bitva u Hastings v roce 1066 změnila Anglii navždy. Vedle mnoha známých faktů o králích a dobyvatelích jsou však i všední historie obyčejných lidí, o nichž se nikde nepíše. Nyní přichází BBC s jedinečným snímkem, který ukazuje každodenní život uprostřed převratných válečných událostí. (oficiální text distributora)

Recenze (45)

Shakers 

všechny recenze uživatele

Zaujímavý dokument, hlavne svojím akčným filmovým spracovaním. Nie je to síce nič extra, pretože sa stále jedná o dokument, ale celkom dobre sa to pozerá a žiadny historici sediaci na stoličke neskáču medzi scény, pretože príbeh rozprávajú hlavné postavy a rozprávač. Je to rozdelené na tri časti, obsahovo nabité a s časti aj dosť akčné. Každý diel ma celkom dobrý strih, nikde sa dlho nestojí na jednom mieste a informácie, vysvetlivky, bojové formácie, mapy útokov, všetko je tu pekne zrozumiteľne. 70% - 3* ()

ecceHOMMO 

všechny recenze uživatele

Na jednej strane bolo fajn sledovať historický snímok bez akejkoľvek celebrity ( bez akéhokoľvek pátosu a melodrámy). Ale na druhej strane mi prišli postavy podané až príliš chladne, bez emocíí a ja som si takmer k nikomu nevyvinul žiaden vzťah. A to už nehovorím o samotnom podaní a prevedení príbehu, nechávajúci ma v stave bezduchom, miestami nudiacom. Chtiac nechtiac som len čakal na samotný koniec. ()

Reklama

Fr 

všechny recenze uživatele

O OBYČEJNÝCH LIDECH, O HRDINECH A BITVÁCH, KTERÉ SE SKUTEČNĚ STALI...../// Rok 1066 je (prý) nejtemnějším rokem anglické historie. Na podzim se uskutečnily 3 bitvy, ze kterých díky skóre - 1(domácí) : 2 (Vikingové, Normané) dostala Anglie novou podobu.... Hodně mi to připomíná cyklus dokumentů Nesmrtelní válečníci. Citace ze SÁG O SEVERSKÝCH KRÁLÍCH, úryvky z ANGLOSASKÝCH BÁSNÍ nebo pasáže z ANGLOSASKÉ KRONIKY – BBC není HBO! Na druhou stranu – je tu ryze televizní dokument, ze kterýho se tvůrci snaží vymáčknout maximum. A přestože krev občas zasviní kameru, musí si vystačit z dramatizací vyprávění a heroizací účastníků. Předvedení událostí, tak jak byly zaznamenány ocení milovníci historie, té anglické obzvlášť. Ti skromnější si můžou ,,zaskandovat“ při bitvě u Stamford Bridge. (Třeba ho ten tlustej Viking nakonec ubrání!) /// NĚKOLIK DŮVODŮ, PROČ MÁ SMYSL FILM VIDĚT: 1.) Chci si zase po letech před bitvou odříkat válečnou přísahu. 2.) Zjistím, že Stamford Bridge není jen plac pro fotbal. 3.) Chci se naučit zákeřně zabíjet taky ze ,,spodu“. 4.) I když jsem myslivec, tak nevím, co je ,,kančí čenich“. 5.) Z kroniky mi někdo vyrval rok 1066. /// PŘÍBĚH *** HUMOR ne AKCE * NAPĚTÍ * ()

misterz 

všechny recenze uživatele

Hraný dokument o jednom roku, ktorý zmenil mnohé... nielen britské dejiny. Mám rád výklad dejín týmto spôsobom a oceňujem aj tých pár výňatkov z anglosaskej kroniky. No tie príbehy mohli byť predsa len zaujímavejšie a herecké výkony presvedčivejšie, aj keď typovo casting nebol robený zle. Lepší priemer. 65/100 ()

majo25 

všechny recenze uživatele

Historický bojovný 3-dielny polo-epos, ktorý pojednáva o legendárnej bitke pri anglickom Hastings. Žáner a téma, ktoré mám rád. Ale asi v inom spracovaní, ako ponúkajú Briti, resp. BBC. Hlavne pri bojových scénach sa kvalitatívné rozdiely oproti americkým filmom/seriálom s podobnou tematikou prejavujú najviac. Ďalej sú to nesympatické postavy, niekedy hlúpe dialógy či miestami chaotická kamera. Kvitujem autorom snahu o autentičnosť a o akýsi edukatívny úmysel, možno až snahu o vyvolanie národnej hrdosti a ukázanie pravdy. Ale predtým zmienené argumenty to nevytlačí, resp. iba čiastočne obrúsi. Hodnotenie: 60% ()

Galerie (5)

Zajímavosti (2)

  • Tapisérie z Bayeux, na které jsou zobrazeny výjevy událostí předcházející invazi stejně jako invaze samotná, je přes 68 metrů široká prošívaná tkanina. Nejedná se tedy o pravou tapisérii. Jednou z rozporných informací je zobrazení smrti krále Harolda II. Godwisona. Tradiční výklad, totiž že se jedná o postavu s šípem v oku, bývá zpochybňován. Pod latinským komentářem o smrti krále je totiž zobrazeno více postav. (stefji)
  • Bitva u Hastingsu, ve které se rozhodovalo o budoucnosti Anglie, se odehrála na Senlackém vrchu 14. října 1066. V bitvě padlo asi 3 000 Normanů a jejich spojenců a asi 5 000 Anglosasů, včetně krále Harolda II. Godwinsona. (Petulka88)

Reklama

Reklama