Reklama

Reklama

Lovcova noc

  • Česko Noc lovce (festivalový název) (více)
Trailer

Obsahy(1)

Film noir o zradě, hříchu, nevinnosti, a zejména odvěkém souboji dobra se zlem. Jeden z nejúchvatnějších padouchů filmového historie, ďábelský Harry Powell, se snaží vetřít do rodiny svého bývalého spoluvězně. Jeho děti by totiž měly vědět, kde je ukrytý lup. Když před tímto zákeřným a nemilosrdným reverendem děti prchnou, pronásleduje své malé oběti vytrvale až do velkého finále. Vizionářský film, který je také poctou němé kinematografii od Griffitha po vrcholná díla německého expresionismu, byl ve své době nepochopen a propadl u diváků i kritiky. Dnes je snímek absolutní klasikou, nechybí v prestižních žebříčcích kultovních filmů a sám se stal jedním z nejcitovanějších filmových děl. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (165)

Anderton 

všechny recenze uživatele

Americká kinematografia obsahuje niekoľko vo svojej krajine kultových a všeobecne uznávaných klasík, o ktorých u nás pomaly nikto nechyroval. Nebyť kanálu MGM, ani by som sa o jednom z nich, Lovcovej noci, nikdy nedozvedel. Unikátna zmes filmu noir, drámy, westernu, rozprávky a artového filmu v jednom. Sympaťák Mitchum tu prekvapil svojou nekompromisne zápornou postavou onoho Lovca. Film ponúka množstvo myšlienok a podnetov na zamyslenie, ktoré nebudem rozpisovať, pretože ak ste fanúšikom klasickej kinematografie, takúto lahôdku si určite nenecháte utiecť. ()

Slasher 

všechny recenze uživatele

Noirově temný a vystylovaný boj dobra se zlem, zajímavá žánrová směska s prvky pohádky i hororu. Velmi silná je postava reverenda Harryho Powella, skutečně charismatického prevíta (ďábelský Robert Mitchum!), stíhajícího své další oběti - dvě nevinná děcka s ukrytými penězi. Tento vlk v rouše beránčím mimojiné předvádí, jak lehce se dají lidé zblbnout pomocí pánbíčkaření. Zvláštní, pěkný, zajímavý, ne až tak známý a rozhodně zhlédnutí hodný film. P.S. pro horrorové fandy: V NOTH spatřuji jednu z jasných inspirací pro pozdější žánr slasheru. Zkrášlený (v tomto případě puritánský kazatel, tetování LOVE/HATE) vrah s nožem, v noci jako doma (v hlavě mi utkvěl krátký záběr siluety oproti noční obloze), ono strašidelné stíhání obětí... ()

Reklama

Madsbender 

všechny recenze uživatele

Teda čakal som mnoho, napríklad atraktívny príbeh či skvelého záporáka v podaní Mitchuma, ale akosi sa mi toho nedostalo. Väčšinu hercov pôsobí dojmom "prkennosti" (neviem teraz nájsť slovenský výraz), film pôsobí rozpoltene akoby nevedel, čím chce byť. Niektoré scény mi prišli až smiešne a úroveň práce s deťmi nebola práve ohromujúca. Prevažuje však predsa len pomerne dobrý dojem, a tak mu dám aspoň tie tri hviezdičky. ()

kleopatra 

všechny recenze uživatele

Protože jsem právě film zhlédla a protože je tady zatím jen jeden komentář a to Limy, pokusím se pospojovat svoji reakci na něj i na samotný film. Černobílá mě přitahuje, Robert Mitchum je v roli ďábla v rouše beránčím skvělý, příběh podmanivý, ale pocit, že film funguje ve dvou půlkách jsem neměla, i když model LOVE and HATE se nabízí, zlo a dobro tu vnímám jako součást celku, kontinuálního a kompaktního celku. Přesto, že se dětem prchajícím před zlem podaří doplout do dobra, tak jako thriller, který se přehoupne v pohádku (a budoucnost "jako v pohádce" jim přeju), to nevidím. Jeho kultovnost, i když se přiznám, že jsem film neznala, mu ale rozhodně věřím. ()

Renton 

všechny recenze uživatele

Scénář: James Agee .. Na technické možnosti tehdejší kinematografie je snímek na pokročilé úrovni s malebnou kamerou, ovšem příběh je tak trochu nevýrazný guláš. Jde o již značně vyčpělý thriller o šíleném kazateli, horlivě citujícím Bibli a pronásledujícím dvojici osvojených dětí jak z pohádkového příběhu, kde nechybí hodná babička s kulovnicí. Konfrontaci "hate" - "love" se kloním spíše k Mitchumově levé ruce. 50%. ()

Galerie (137)

Zajímavosti (24)

  • Jedného dňa prišiel Robert Mitchum na natáčanie opitý a producent Paul Gregory mu povedal, že nie je schopný pracovať. Mitchum sa nahneval, prišiel k jemu autu značky Cadillac, otvoril predné dvere a vymočil sa na predné sedadlo. (westerns)
  • Charles Laughton původně nabídl roli kněze Carymu Grantovi, ten ji však odmítl, neboť se obával o svou další kariéru. (Kulmon)

Související novinky

Noir Film Festival 2015 startuje již 20. 8.!

Noir Film Festival 2015 startuje již 20. 8.!

11.08.2015

4 dny, 5 míst, 47 projekcí... Unikátní přehlídka filmů noir na hradě Křivoklát se blíží mílovými kroky! Třetí ročník festivalu, věnující se širšímu pojetí noirového fenoménu, startuje ve čtvrtek 20.… (více)

Reklama

Reklama