Reklama

Reklama

Lovcova noc

  • Česko Noc lovce (festivalový název) (více)
Trailer

Obsahy(1)

Film noir o zradě, hříchu, nevinnosti, a zejména odvěkém souboji dobra se zlem. Jeden z nejúchvatnějších padouchů filmového historie, ďábelský Harry Powell, se snaží vetřít do rodiny svého bývalého spoluvězně. Jeho děti by totiž měly vědět, kde je ukrytý lup. Když před tímto zákeřným a nemilosrdným reverendem děti prchnou, pronásleduje své malé oběti vytrvale až do velkého finále. Vizionářský film, který je také poctou němé kinematografii od Griffitha po vrcholná díla německého expresionismu, byl ve své době nepochopen a propadl u diváků i kritiky. Dnes je snímek absolutní klasikou, nechybí v prestižních žebříčcích kultovních filmů a sám se stal jedním z nejcitovanějších filmových děl. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (165)

corpsy 

všechny recenze uživatele

Páni duchovní, vidíte sa? 95% tejto vašej selanky je rovnaká. A aká veľká je sila manipulácie úbohých ovečiek silnými cirkevnými persónami. Vizuálne štedrý snímok poukazuje na určité nerovnosti, ktoré sa nachádzajú v zdanlivej spravodlivosti. A ktorá inštitúcia to má napísané medzi riadkami? Vedzte drahí veriaci. ()

RHK 

všechny recenze uživatele

Jeden ze 100 největších filmů všech dob časopisu Entertainment Weekly (doplněk). Jeden z 500 největších filmů všech dob časopisu Empire. Celosvětově divácky úspěšný film. Film dnes působí strašně zastarale, jako by byl natočen ve třicátých a ne v padesátých letech, a nevědět že jde o kult, asi bych se nedodíval. Cortezova černobílá kontrastní kamera je ovšem skvostná, i s těmi sovami a králíčky, jak je asi vnímaly děti na útěku. Když kazatel a nový otčím Mitchum volá "Dětičky", zní to jako "Kůzlátka, otevřete vrátka!". Noční silueta kazatele v klobouku pátrajícího po dětech s penězi a vůbec celá druhá půlka filmu je pak už blízko hororu. Trailer: http://www.youtube.com/watch?v=e5AKK_om1VU ()

Reklama

nascendi 

všechny recenze uživatele

Už keď som film videl po prvý krát, tak ma rozladilo, že som nenašiel nič, čo by odôvodňovalo jeho dobré hodnotenie a kultový charakter medzi noir filmami. Dnes som si ho pozrel opakovane a pozornejšie a naozaj tam nič pozoruhodné nie je. Dokonca obsahuje množstvo scén, veľmi naivne až mizerne zahraných Robertom Mitchumom, ktorý ako záporák úplne zlyhal. Nebýva to síce často, ale existujú prípady, keď sa s filmovou kritikou výrazne rozchádzam. Nakoniec aj pohľad na hodnotenie ukazuje, ako film polarizuje divácku obec. ()

ancientone 

všechny recenze uživatele

Rozhodne jeden z vizuálne najúchvatnejších filmov 50. rokov. Pri sledovaní kombinovania expresionistzického štýlu a estetiky tzv južanskej gotiky s ohromným zmyslom pre kompozíciu záberu sa ponúka hypotéza, aké úžasné by asi bolo sledovanie Laughtonových adaptácií románov Cormaca Mccarthyho, ktoré prišli v nasledujúcich dekádach? ()

Renton 

všechny recenze uživatele

Scénář: James Agee .. Na technické možnosti tehdejší kinematografie je snímek na pokročilé úrovni s malebnou kamerou, ovšem příběh je tak trochu nevýrazný guláš. Jde o již značně vyčpělý thriller o šíleném kazateli, horlivě citujícím Bibli a pronásledujícím dvojici osvojených dětí jak z pohádkového příběhu, kde nechybí hodná babička s kulovnicí. Konfrontaci "hate" - "love" se kloním spíše k Mitchumově levé ruce. 50%. ()

Galerie (137)

Zajímavosti (24)

  • Herečka Shelley Winters neskôr povedala, že to bol jej najpremyslenejší a najzdržanlivejší herecký výkon, aký kedy podala. (westerns)
  • Charles Laughton neoplýval velkou láskou k dětem a ty jím pohrdaly. Několik scén proto režíroval Robert Mitchum. (Kulmon)
  • Scéna, kdy vidíme v dáli kněze na koni byla filmována ve falešné perspektivě. Ve skutečnosti seděl trpaslík na poníkovi. (Kulmon)

Související novinky

Noir Film Festival 2015 startuje již 20. 8.!

Noir Film Festival 2015 startuje již 20. 8.!

11.08.2015

4 dny, 5 míst, 47 projekcí... Unikátní přehlídka filmů noir na hradě Křivoklát se blíží mílovými kroky! Třetí ročník festivalu, věnující se širšímu pojetí noirového fenoménu, startuje ve čtvrtek 20.… (více)

Reklama

Reklama