Reklama

Reklama

Zakázaná planeta

  • USA Forbidden Planet (více)
Trailer

VOD (1)

Obsahy(1)

V roce 2200 přistávají astronauti ve vzdáleném planetárním sytému, kde mají pátrat po přeživších z předchozí kosmické expedice. Setkají se zde s vědcem ze Země (Walter Pidgeon), který se vyzbrojil poznatky již zaniklé civilizace. Žije tu se svojí krásnou dcerou (Anne Francis) a fenomenálním robotem. Planeta však skrývá i jedno strašné tajemství... (Pohrobek)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (151)

Master19 

všechny recenze uživatele

Na sci-fi nadstandardně propracovaný scénář. Nejde jen o to, že se někam letí, tam "něco" je, pár lidí to sežere a pár se hrdinně vrátí zpět. Z dnešního pohledu už vyprchala zvědavost na to, jak by to mohlo vypadat v roce 2200, a přesto má tento film co říci. V kontextu filmů, které však mají krom toho i co ukázat, musím dvě hvězdičky ubrat. ()

pursulus odpad!

všechny recenze uživatele

Pitomost, klasika, poselství a forma.¬         Jestliže zavrhneme formu a ponecháme pouze myšlenkový odkaz díla, má "Zakázaná planeta" nezanedbatelnou hodnotu, srovnatelnou s hodnotou kreseb našich dítek, na nichž se maminka s tatínkem drží za ruce a nad nimi svítí sluníčko, vedle pak domeček se zahrádkou (standardně oplotovanou). Zavrhneme-li však formu v umění, zavrhli jsme umění samo stejně, jako zavrhneme-li poselství aktu na úkor formy. Zatímco však forma bez poselství může býti uměním, poselství bez patřičné formy nikoli — je pak pouhým manifestem, výrokem. Takovým manifestem je i snímek "Zakázaná planeta". Takové počiny, počiny špatně oděné ovšem škodí i jejich poselství, neboť forma pomáhá zesíliti účinek pocitový nezanedbatelně.¬                 Tento snímek svým chatrně šitým hávem inklinuje k pitomosti a tento fakt nezachraňuje ani to, že byl snad ve své době klasikou genru vědecké fantastiky. ()

Reklama

T2 

všechny recenze uživatele

Rozpočet $1,9miliónaTržby USA $3,000,000Tržby Celosvetovo $3,250,000║ 50roky minulého storočia sú veľmi bohaté na budovanie sci-fi žánru, je tu cítiť dosť veľká tvoriteľská základňa od ktorej sa rázne odvíjala budúcnosť tohto žánru a jeho samotné napredovanie, to bolo citeľné hlavne koncom 70.rokov vďaka režisérom ako Steven Spielberg a George Lucas. Tento film prináša dobrodružstvo záchrannej posádky na nevyspytateľnej planéte obývanej len vedcom a jeho dcérou. Toto sci-fi ma citeľné prvky horroru ale rovnako tak aj takého odľahčeného príbehu, kde je snaha o takú vtipnosť scén, hlavne vtedy keď sa na scéne objavuje robot Robby, toho si samozrejme musí každý obľúbiť a nielen pre to že dokáže vyrobiť z malej vzorky alkoholu až 60galonov Whisky. Po trikovej stránke sa jedná o dosť solídne zvládnutí projekt, nemá žiadnu výraznú rušivú stránku, k tomu je príbeh dosť zaujímavý, aj keď dej by potreboval trošku lepšie rozviesť, lebo ponúknutá téma s prvkami tajomna upútala. K tomto filmu by sa dalo ešte povedať, že v určitom hľadisku ide o predchodcu seriálu Star Trek. /75%/ ()

PKD 

všechny recenze uživatele

Frank Drebin in space, hahaha! Ne, teď vážně. Děj je v poho a osobně tento film považuji za jakéhosi Avatara své doby s tím, že tento film z několika důvodů hravě strčí Avatara a všechny ty digibordelové trháky do kapsy.  To, že to silně připomíná STTOS, nebude dle mého náhoda. Roddenberry to musel viděti. Též bych vyzdvihl ´´hudbu´´. Ost ovšem doporučuji jen pro velmi zkušené soundtrackisty. :) Nikoli Trockisty.:) ()

Němi 

všechny recenze uživatele

Styl. Styl. Styl. Po vizuální stránce úchvatné dílo. Vnouček melièsovy Cesty na měsíc úžasně spojuje atmosféru Jules Verna s designem a dobou svého vzniku. S přihlédnutím k roku natočení i se zajímavě zpracovaným, napínavým a inteligentním příbehem snažícím se o slušnou myšlenku, který snímek bezpečně zachraňuje od bezedného pytle s nápisem 'béčko'. A to vše způsobem, že i takový o čtvrt století mladší Flash Gordon vypadá dnes filmařsky "zaostaleji". ___ Vcelku zřejmá inspirace Star Treku, Lucase, a nebýt to nemožné, veřil bych, že i Karla Zemana. ()

Galerie (104)

Zajímavosti (27)

  • V traileru mluví Marvin Miller, který půjčil hlas robotovi Robbymu. (-bad-mad-wolf-)
  • Zakázaná planeta bývá označována jako první sci-fi film, který disponoval opravdu velkým rozpočtem. Filmy tohoto žánru nebyly do té doby brány příliš vážně ze strany velkých filmových studií, ale úspěch Zakázané planety ukázal, že velkoryse financovaný sci-fi film může být úspěšný. (Dreadd)
  • Model lodi, stejně jako robot Robby a jeho pozemní transportér, byly později použity např. v seriálu The Twilight Zone (1959). (HellFire)

Související novinky

Teatrální Spider-Man 4?

Teatrální Spider-Man 4?

03.11.2008

Sam Raimi je zpátky. Tobey Maguire je zpátky. Kirsten Dunst je zpátky. James Vanderbilt je z kola ven. Scénáristu Zodiaca, který pracoval na první verzi scénáře, nahradil David Lindsay-Abaire. A to… (více)

Reklama

Reklama