Reklama

Reklama

Zakázaná planeta

  • USA Forbidden Planet (více)
Trailer

VOD (1)

Obsahy(1)

V roce 2200 přistávají astronauti ve vzdáleném planetárním sytému, kde mají pátrat po přeživších z předchozí kosmické expedice. Setkají se zde s vědcem ze Země (Walter Pidgeon), který se vyzbrojil poznatky již zaniklé civilizace. Žije tu se svojí krásnou dcerou (Anne Francis) a fenomenálním robotem. Planeta však skrývá i jedno strašné tajemství... (Pohrobek)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (151)

noriaki 

všechny recenze uživatele

Forbidden planet je jeden z těch mála sci-fi filmů, které se mohou pochlubit nestárnoucím vizuálem a stále aktuálním námětem. Výprava je bohužel zarytě studiová a efekty jsou občas roztomile naivní, přesto nebudí úsměv ani po těch téměř šedesáti letech. To samé se dá říci o zobrazené technologii. Kdo zná klasický Star Trek, tak se bude cítit jako doma. Zápletka ostatně působí jako jedna dlouhá epizoda z dobrodružství kapitána Kirka. I přes určitou schématičnost děje není vůbec hloupá a obsahuje překvapivou pointu a morální ponaučení. A pochopitelně i napětí a hutnou atmosféru, podbarvenou zvláštní elektronickou hudbou. Spolu se stejně vynikajícím a neméně nadčasovým The Day the Earth Stood Still šlo o první důkaz, že inteligentní sci-fi není omezena jen na stránky knih a povídek, ale může existovat i na stříbrném plátně. ()

cheyene 

všechny recenze uživatele

Je pochopitelné, že sci-fi snímky stárnou nejrychleji. Technika jde neustále dopředu a tudíž sci-fi z 50. let již dnes působí prehistoricky. Nejvíce diváka zamrzí prostředí planety, které je lacině kulisové, malované. V čem je však obrovská síla Zakázané planety, je příběh. Snímek má opravdu velmi silný a poutavý vědecko-fantastický příběh, bez něhož by možná nikdy nevznikl Vetřelec a Prometheus. Můj úvodní blahosklonný úsměv nad snímkem se postupem času vytratil a já sledoval s patřičným zaujetím a napětím každou scénu a vychutnával si tajemnou atmosféru záhadné planety. Nejsem zastáncem remaků, ale dle mého názoru by si Zakázaná planeta zasloužila nový háv. ()

Reklama

T2 

všechny recenze uživatele

Rozpočet $1,9miliónaTržby USA $3,000,000Tržby Celosvetovo $3,250,000║ 50roky minulého storočia sú veľmi bohaté na budovanie sci-fi žánru, je tu cítiť dosť veľká tvoriteľská základňa od ktorej sa rázne odvíjala budúcnosť tohto žánru a jeho samotné napredovanie, to bolo citeľné hlavne koncom 70.rokov vďaka režisérom ako Steven Spielberg a George Lucas. Tento film prináša dobrodružstvo záchrannej posádky na nevyspytateľnej planéte obývanej len vedcom a jeho dcérou. Toto sci-fi ma citeľné prvky horroru ale rovnako tak aj takého odľahčeného príbehu, kde je snaha o takú vtipnosť scén, hlavne vtedy keď sa na scéne objavuje robot Robby, toho si samozrejme musí každý obľúbiť a nielen pre to že dokáže vyrobiť z malej vzorky alkoholu až 60galonov Whisky. Po trikovej stránke sa jedná o dosť solídne zvládnutí projekt, nemá žiadnu výraznú rušivú stránku, k tomu je príbeh dosť zaujímavý, aj keď dej by potreboval trošku lepšie rozviesť, lebo ponúknutá téma s prvkami tajomna upútala. K tomto filmu by sa dalo ešte povedať, že v určitom hľadisku ide o predchodcu seriálu Star Trek. /75%/ ()

Němi 

všechny recenze uživatele

Styl. Styl. Styl. Po vizuální stránce úchvatné dílo. Vnouček melièsovy Cesty na měsíc úžasně spojuje atmosféru Jules Verna s designem a dobou svého vzniku. S přihlédnutím k roku natočení i se zajímavě zpracovaným, napínavým a inteligentním příbehem snažícím se o slušnou myšlenku, který snímek bezpečně zachraňuje od bezedného pytle s nápisem 'béčko'. A to vše způsobem, že i takový o čtvrt století mladší Flash Gordon vypadá dnes filmařsky "zaostaleji". ___ Vcelku zřejmá inspirace Star Treku, Lucase, a nebýt to nemožné, veřil bych, že i Karla Zemana. ()

kaylin 

všechny recenze uživatele

V dnešní době se řekne, že je to jen něco "Star Trek", jen je potřeba si uvědomit, že tenhle film tu byl ještě před "Star Trekem". Na svou dobu jsou tady neskutečně nádherné efekty a filmu samozřejmě pomáhá i to, že je barevný. Leslie Nielsen byl jako mladý poměrně fešák a jako velitel týmu je parádní. Skvělé sci-fi z doby, kdy by si člověk myslel, že něco tak vizuálně úchvatného ani není možné natočit. ()

Galerie (104)

Zajímavosti (27)

  • Zakázaná planeta bývá označována jako první sci-fi film, který disponoval opravdu velkým rozpočtem. Filmy tohoto žánru nebyly do té doby brány příliš vážně ze strany velkých filmových studií, ale úspěch Zakázané planety ukázal, že velkoryse financovaný sci-fi film může být úspěšný. (Dreadd)
  • Scénáristé od počátku brali svůj projekt za béčkový a studio Allied Artists je odmítlo. Rozhodli se zkusit svoje štěstí u MGM, které nenatočilo sci-fi od roku 1929, jehož tehdejší šéf Dore Schary projekt odsouhlasil, čímž mu de facto udělil áčkový status. (Dreadd)

Související novinky

Teatrální Spider-Man 4?

Teatrální Spider-Man 4?

03.11.2008

Sam Raimi je zpátky. Tobey Maguire je zpátky. Kirsten Dunst je zpátky. James Vanderbilt je z kola ven. Scénáristu Zodiaca, který pracoval na první verzi scénáře, nahradil David Lindsay-Abaire. A to… (více)

Reklama

Reklama