Reklama

Reklama

Modrý tygr

  • Slovensko Modrý tiger (více)
Trailer
Rodinný / Komedie
Česko / Slovensko / Německo, 2012, 87 min

Co se stane, když se ve městě objeví modrý tygr? Dobrodružný, magický a humorný rodinný film vtáhne děti i jejich rodiče do světa fantazie. Středobodem všeho dění je trochu zapomenutá, ale stále kouzelná botanická zahrada, ukrytá uprostřed hlučícího města. Dva kamarádi Johanka a Matyáš žijí bezstarostně mezi tropickými rostlinami společně s mluvícím papouškem a svými svéráznými rodiči v podání Báry Hrzánové a Jana Hartla. Když se ambiciózní starosta Rýp rozhodne zbourat zahradu, aby na jejím místě mohl postavit úplně novou čtvrť, přímo na křižovatce se objeví tajemný modrý tygr. Ten se s dětmi vydá na magickou cestu záchrany jejich jedinečného světa. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (2)

Trailer

Recenze (113)

ajuska 

všechny recenze uživatele

Začnu tím pozitivním - animované pasáže s tygrem a ožívající dětské kreslené představy jsou skvělé, mají nápad i zajímavé provedení. Trochu slabší už je to ale s dějem. Film se rozjíždí pomalu a i přes zdánlivě velký problém, který musí hlavní postavy řešit, se tam vlastně nic moc neděje. Kromě toho mi vadily některé postavy. Chápu, že v dětském snímku musí být jasný záporák, ale zdejší starosta je hrozná karikatura. Naopak se mi líbilo nečekané vykreslení města, v němž se příběh odehrával - na dětský film netradičně ošklivé, ale působivé. Suma sumárum solidní tři hvězdy, není to ostuda, ale ani žádný zázrak české kinematografie. ()

wacheksite 

všechny recenze uživatele

V první řadě musím pochválit hezkou retrofuturo atmosféru nejen města, ale celého Modrého Tygra, která ve filmu pro děti krásně fungovala. Bohužel jsem z filmu měl pocit, že formou a tempem nezasáhl svou cílovou skupinu - děti. Film je pomalý, příběh trochu plytký a navzdory originální vizuální složce dějově se spoustou klišé. Celkem věrohodné dialogy, až na přehnaně amerického starostu. Měl jsem tu smůlu (čest?) vidět film na představení určeném pro děti, a ty po půl hodině ztratily zájem a začali pobíhat po sále. Obávám se, že pro děti trochu nuda, alespoň pro ty menší, ale pro rodiče celkem příjemně strávená hodinka a půl. ()

Reklama

Mylouch 

všechny recenze uživatele

Dialogy i reáliemi současný film s tajemnem, kterému přispívá důkladná výprava. V mluveném slovu by to zasloužilo dost přidat, aby se využil veškerý potenciál natočených záběrů, ale jako dětský standard v linii tvorby 70.let film zaručeně obstojí. Nejen Balkánem inspirovaná hudba Kudláč+Aust. Dětské 3-4* ()

kingik 

všechny recenze uživatele

Český dětský film žije na přístrojích, podle tvůrců má barvu modrého tygra, a až ho vaše představivost z přístrojů odpojí, z milého tygříka zbudou jen chlupy. Od počátku se film vzpírá vizuální fádnosti. Se záživností příběhu o kouzelném a zatoulaném modrém tygříkovi, jehož existenci v podstatě podněcuje a živí dětská fantazie, už je to podstatně horší. Debutující režisér Petr Oukropec k divákům všech věkových kategorií postupně vysílá stále intenzívnější signály, aby spolu se sledováním filmu zapojili i svoji představivost, ale úspěšnost této snahy o jakousi vnitřní komunikaci režiséra s divákem je mizivá, zvláště když film jen a pouze nudí. Produkce vychází vstříc, že nesází na rušivý product placement a v hereckém obsazení se neobjevují profláklé tváře. Pokud jde o role dospělých, lze hovořit o kvalitním, i když divácky méně atraktivním obsazení (Hrzánová, Hartl) a dětských rolí se zhostili nováčci nevyvolávající dojem naučeného odříkání textu. Se syžetem vyprávění s až surrealistickými prvky bude mít nejeden divák nakloněný jasným zásadám filmové řeči potíž. Bude nějakou dobu trvat, než si zvykne na neobvyklé režijní postupy a konfrontaci reálného světa se světem fantazijním nevstřebá na první dobrou a pokud vůbec. Tvůrcům nestačila stěžejní zápletka o modrém tygrovi pohybujícím se volně městem a každá snaha rozpohybovat film nějakou fantaskní scénou jim vycházela poměrně rozpačitě, zvláště když na scénu vypustili žalostnou a nevkusnou trikovou animaci. Film si pak ještě zasadil ránu, respektive si zkomplikoval "jepičí" život, když ve snaze udržet pozornost dospělého diváka, sáhl v ději k nekalým zákulisním praktikám místního starosti a lidí kolem něj, což určitě odvádělo pozornost nejednoho dětského diváka, který určité rozptýlení nalezl pouze ve scénách s malým tygrem, kterého si dětští hrdinové vezmou do své péče. Scén s tygrem je tady ale hodně málo a téměř nepřinášejí do vyprávění žádný vzruch. Jiskra chybí ostatně celému filmu. Žádný zážeh se nekonal. Právě naopak. Je to pěkná chcíplotina. Tygřík si nezařval. Režisér Oukropec s divákem neuměl komunikovat. 40% ()

D.Moore 

všechny recenze uživatele

Je fajn vidět, že jsme ještě (byť s mezinárodní spoluprácí) schopní natočit film, na který se bez větší úhony mohou podívat malí i velcí. Jenže pozor - to, že jsme schopní, neznamená, že se nám to v případě Modrého tygra tak úplně podařilo. Sledovat ho sice lze, především díky senzačně hravé technické stránce a vynikajícím dětským hercům (a to myslím smrtelně vážně), ale nebýt dost zmateného scénáře, který z hravé fantazie postupem času udělá nezáživný zmatek, bylo by to ještě lepší. Když si představím, co by s takovým modrým tygrem proměňujícím celé město v džungli udělali pánové Macourek s Vorlíčkem či Lipským... ()

Galerie (18)

Zajímavosti (5)

  • Modrého tygra ve skutečnosti hráli tygří dvojčata Aron a Tarzan. Jelikož měli stejné zbarvení, mohli se používat paralelně a „na střídačku“. (SimonSomin)
  • Natáčať sa začalo v júni 2011. (ČSFD)
  • Film byl natočen na motivy stejnojmenné knihy Terezy Horváthové. (AngelusCZ)

Reklama

Reklama