Reklama

Reklama

Zátoka

  • USA The Cove
Trailer

Zátoka, oscarový vítěz z roku 2010 v kategorii nejlepší dokumentární film, sleduje elitní tým aktivistů, filmařů a potápěčů, kteří se vydali na tajnou misi, jejímž cílem bylo proniknout do skryté zátoky v japonském Taiji a odhalit její hrozivé tajemství. Využívali při tom speciální techniky, včetně skrytých mikrofonů a kamer ve falešných kamenech, a díky tomu odhalili, jak děsivě tato malá přímořská vesnice přispívá k obrovským ekologickým zločinům, jenž se dějí celosvětově. Výsledkem je provokativní mix investigativní žurnalistiky, eko-dobrodružství a poutavých filmových obrazů, který dohromady tvoří nezapomenutelný příběh inspirující k akci diváky po celém světě. (HBO Europe)

(více)

Videa (2)

Trailer

Recenze (401)

Djoker 

všechny recenze uživatele

Tento dokument bych doporučil všem příznivcům Japonska a jeho ušlechtilé kultury. Sledovat ty vymaštěnce v zátoce bylo něco příšernýho. Nejdříve se snaží zamezit natáčení, za chvíli tam kuchají delfíny a ještě se u toho tlemí. Záběry z konference mě jen utvrdily v tom, že je to banda ignorantů. Také jsem si vzpomněl na návštěvu aquaparku, kde měli cvičené delfíny a ještě před vystoupením jste se za 20 euro mohli s jedním vyfotit. Ano, nechutná záležitost. Jenže pak pustí pěknou hudbu, delfíni začnou skákat, cvičitelé tleskat a dál už to znáte. ()

Zeck 

všechny recenze uživatele

Dokument naprosto dokonalý, jak tématem, tak ukázkami, tak argumenty i protiargumenty, akční, lidský, krásný. 80% diváků tento dokument dojme, nebo v nich alespoň zanechá pocit hnusu a opovržení. Problém je v tom, že druhý den stejně všichni půjdou do práce a všem to bude dál u prdele. Krásně tomu odpovídá první epizoda South Parku, kde přistáli mimozemšťané a po dlouhém bádání zjistili, že na zemi je nejinteligentnější tvor, --- kráva. 90% 14.08. 2010 ()

Reklama

iamek 

všechny recenze uživatele

Tenhle skvělý dokument, který posbíral již kolem 50ti cen na různých festivalech se musí vidět. Slova zde nestačí. Připravte si kapesníčky a koukejte jak se japonci chovají k delfínům a jiným živočichům. Lidé co film natáčeli mají můj velký obdiv jak riskovali doslova své životy pro dobro přírody. Jak jsem snímek viděl tak jsem si říkal, že mi už ani není líto dvou atomových bomb které na Japonsko spadlo za druhé světové války. Američani mohli přidat další. ()

DaViD´82 

všechny recenze uživatele

Být v tom Mulder se Scullyovou, tak jde o nejlepší konspirační epizodu Akt X. Takto je to v každém případě "alespoň" veskrze zajímavý dokument, u kterého do očí bíjící jednostranost není vůbec na škodu. PS: Být to třeba o podobně inteligentních, ale neroztomilých krysách, tak to s nikým nehne, ale ve jménu delfínků cokoli, že? Zajímalo by mě kolik z těch opravdu naštvaných a pohnutých diváků se bude namáhat navštívit tu stránku a zasponzorovat. ()

Marek1991 

všechny recenze uživatele

Investigatívny dokument, ktorý si svoje ocenenia právom zaslúži. Po ňom si viac cením aj svoju obľúbenú herečku Hayden Panettiere, taktiež pána, ktorý uznal, že keby v mladosti vedel, čo sa deje, nekupoval by si v nevedomosti často nové Porsche, ale pomohol by tam, kde je to treba, pri ochrane delfínov. Možno po tomto filme zmeníte názor na "šikmáčov" z Japonska, možno už pre vás nebudú iba tými milými dobrosrdečnými ľudkami, ale pochopíte, že aj tam je zlo, faloš, klamstvo na najvyšších miestach, je tam chamtivosť, sú tam zvrátenosti, väčšina ľudí žije v nevedomosti ako ovce, sú presvedčovaní a často presvedčení o zlých veciach a v spätosti so svojou mierne pomýlenou kultúrou, čo sa týka náboženstva a tradičných pokrmov, škodia planéte, iným ľuďom, ale aj samým sebe. Možno si v budúcnosti po tomto rozmyslíte, či budete jesť príšerky z mora, či budete podporovať kúpou podobné jedlá zo supermarketov, či na trhoviskách, kde sa to predáva, či budete delfinária a podobné zábavné parky, kde zvieratá trpia podporovať už len svojou návštevou, všetko je o zodpovednosti a premýšľaní, nebyť ľahostajný, to ničí túto Zem a následne aj hon za ziskom s tým spojený. Zvieratá patria do voľnej prírody, ktorú by sme im nemali ničiť, neznečisťovať ju, lebo sa nám to formou škodlivín z nich vracia, potom sa nedivte neplodnosti, chorobám, alergiám, deformáciám a podobne. Ďalší dokument, ktorý odporúčam, je to film so zdvihnutým prstom, kde ľudia klamali, porušovali zákony, v utajení vypovedali zo strachom o život a z mučenia, len aby svetu priniesli pravdu a ten s tým niečo spravil a nielen nečinne prizeral ako tí zástupcovia na medzinárodných konferenciách. Delfíny, či veľryby sú naši príbuzní z ríše cicavcov, uvedomte si to! ()

Galerie (24)

Zajímavosti (5)

  • Oscar 2009: nejlepší celovečerní dokument. (zdeny99)
  • Herečka Hayden Panettiere zo seriálu Heroes (stvárnila Claire Bennetovú) protestovala proti zabíjaniu delfínov v Taidži už v roku 2007, keď spoločne s ďalšími piatimi surfermi vplávala do zátoky, kde lov prebieha. Herečka je tiež hovorkyňou kampane usilujúcej sa o zákaz lovu s poukázaním na krutosť a zbytočnosť zabíjania a tiež údajný fakt, že mäso delfínov obsahuje nebezpečne vysokú hladinu ortute a nie je preto vhodné na konzumáciu (Pipo83)
  • Film sa v Japonsku premieta v upravenej verzii - sú rozmazané tváre rybárov a pribudla poznámka, že panujú spory o tom, aké množstvo ortute sa nachádza v mäse delfínov, ktoré sa bežne predáva i podáva v školských jedálňach. (XR)

Související novinky

OSCAR 2010 - výsledky

OSCAR 2010 - výsledky

08.03.2010

Většina filmových fanoušků bude nejspíš z “prohry” Avatara zklamaná. Není ovšem na škodu, že dala Akademie přednost filmu, který nejenže nebyl ani v nejmenším zamýšlený jako \"oscarový\", ale jeho… (více)

Reklama

Reklama