Reklama

Reklama

Zátoka

  • USA The Cove
Trailer

Zátoka, oscarový vítěz z roku 2010 v kategorii nejlepší dokumentární film, sleduje elitní tým aktivistů, filmařů a potápěčů, kteří se vydali na tajnou misi, jejímž cílem bylo proniknout do skryté zátoky v japonském Taiji a odhalit její hrozivé tajemství. Využívali při tom speciální techniky, včetně skrytých mikrofonů a kamer ve falešných kamenech, a díky tomu odhalili, jak děsivě tato malá přímořská vesnice přispívá k obrovským ekologickým zločinům, jenž se dějí celosvětově. Výsledkem je provokativní mix investigativní žurnalistiky, eko-dobrodružství a poutavých filmových obrazů, který dohromady tvoří nezapomenutelný příběh inspirující k akci diváky po celém světě. (HBO Europe)

(více)

Videa (2)

Trailer

Recenze (401)

PauloZ 

všechny recenze uživatele

Před psaním tohohle kmentáře jsem se musel hodně zhluboka nadechnou, jinak by to tu bylo vypípané od vrchu důle. Japonsko a ta jejich rybářská komise by se měla stydět. První věc je, že na tenhle dokument se nelze dívat jako na obyčejný film, nebo hodnotit nějaké kinematogarfické kvality a obdobné kraviny, protože jsou oproti tématice naprosto nepodstatné a naivní. Musíte vnímat to, co je Vám podáno, naservírováno až pod nos a uvědomit si obrovskou snahu Rica O'Barryho ukázat tohle světu a něco s tím udělat ! Druhá věc je, že tohle je něco, co je na jednu stranu geniálním filmařským dílem ( instalace kamer načerno je naprosto adrenalinová a šílená ) a na druhou stranu k pláči a na postřílení všech lidí co dělají takové NEHORÁZNÉ PRASÁRNY! Moc bych si přál aby se to Ricovi O'Barrymu podařilo a aby se k němu připojilo co nejvíc lidí z celého světa, protože ty záběry z nainstalovaných kamer byly fakt brutální, lidská zhovadilost nezná mezí! Po tomhle filmu do zpěvu opravdu není, rozebralo mě to jak dětskou skládačku. ()

frashmaker 

všechny recenze uživatele

Tak tohle je vážně síla! I na mě to bylo trošku silné kafe a to vydržím docela dost. Film mi ukázal i skutečnost, že japonsko není možná zas až tak úplně demokratická země, i když se tváří, že jí je. Na druhou stranu to maso vzhledově vypadalo fakt dobře. Asi bych koštnul, kdyby v tom nebyli kvanta rtuti ()

Reklama

JANARYBA 

všechny recenze uživatele

Plně souhlasím s názorem, že pokud jíme (třeba i v nepatrném množství za rok), ryby, drůběž, nebo cokoli z jakéhokoli živého tvora, tak máme s tímto obecným problémem (tady extrém, vraždění delfínů bereme jako vraždění lidí, i když na to vraždění lidí jsme si již víceméně zvykli...),taky co do činění. Ric O'Barry je skutečný hrdina. ()

maseer2 

všechny recenze uživatele

neskutečně působivý dokument, ovšem bohužel v tom negativním slova smyslu.. skutečnost, že je v Taiji v Japonsku každoročně brutálně a naprosto bezdůvodně zmasakrováno X tisíc delfínů, je prostě a jednoduše smutná.. nejde tu o maso - delfíní maso obsahuje velké množství rtuti a je tudíž jedovaté.. ani o peníze - když bylo rybářům navrhnuto, že pokud delfíny ušetří, bude jim "ušlý zisk" finančně kompenzován, odmítli.. osobně z toho mám ten pocit, že si Japonci svůj komplex ze zákazu lovu velryb (s)prostě vybíjí na delfínech.. snad s tím začnou něco dělat i další lidé, v jejichž možnostech třeba bude právní cestou něco změnit.. tento dokument v čele s Richardem O´Barrym je k tomu snad prvním krokem.. P.S.: zabíjení těchto inteligentních, ušlechtilých a stále ne zcela pochopených tvorů by pro mě každopádně bylo barbarstvím, i kdyby důvody k němu byly jakkoliv "správné"..... ()

larelay 

všechny recenze uživatele

Ano, jednostranne az sa vam chce kricat, ale verte, ze slzy smutku a stratena viera v ludskost prekonaju vsetky vase ostatne pocity ohladom tohto dokumentu. V tomto pripade vsak existuje iba jedna jedina pravda, ziadnu dvojstranost nepotrebujem a nikdy potrebovat nebudem. SKvela hudba a ten zaver... Uf. ()

Galerie (24)

Zajímavosti (5)

  • Společnost Kerner Optical, dříve Industrial Light and Magic model shop, pro natáčení vyrobila speciálně maskované kamery, které měly vzhled kamene. Tyto kamery pak pomohly zachytit utajené dění v zátoce. (PATTXA)
  • Herečka Hayden Panettiere zo seriálu Heroes (stvárnila Claire Bennetovú) protestovala proti zabíjaniu delfínov v Taidži už v roku 2007, keď spoločne s ďalšími piatimi surfermi vplávala do zátoky, kde lov prebieha. Herečka je tiež hovorkyňou kampane usilujúcej sa o zákaz lovu s poukázaním na krutosť a zbytočnosť zabíjania a tiež údajný fakt, že mäso delfínov obsahuje nebezpečne vysokú hladinu ortute a nie je preto vhodné na konzumáciu (Pipo83)
  • Oscar 2009: nejlepší celovečerní dokument. (zdeny99)

Související novinky

OSCAR 2010 - výsledky

OSCAR 2010 - výsledky

08.03.2010

Většina filmových fanoušků bude nejspíš z “prohry” Avatara zklamaná. Není ovšem na škodu, že dala Akademie přednost filmu, který nejenže nebyl ani v nejmenším zamýšlený jako \"oscarový\", ale jeho… (více)

Reklama

Reklama