Reklama

Reklama

Zátoka

  • USA The Cove
Trailer

Zátoka, oscarový vítěz z roku 2010 v kategorii nejlepší dokumentární film, sleduje elitní tým aktivistů, filmařů a potápěčů, kteří se vydali na tajnou misi, jejímž cílem bylo proniknout do skryté zátoky v japonském Taiji a odhalit její hrozivé tajemství. Využívali při tom speciální techniky, včetně skrytých mikrofonů a kamer ve falešných kamenech, a díky tomu odhalili, jak děsivě tato malá přímořská vesnice přispívá k obrovským ekologickým zločinům, jenž se dějí celosvětově. Výsledkem je provokativní mix investigativní žurnalistiky, eko-dobrodružství a poutavých filmových obrazů, který dohromady tvoří nezapomenutelný příběh inspirující k akci diváky po celém světě. (HBO Europe)

(více)

Videa (2)

Trailer

Recenze (401)

Djoker 

všechny recenze uživatele

Tento dokument bych doporučil všem příznivcům Japonska a jeho ušlechtilé kultury. Sledovat ty vymaštěnce v zátoce bylo něco příšernýho. Nejdříve se snaží zamezit natáčení, za chvíli tam kuchají delfíny a ještě se u toho tlemí. Záběry z konference mě jen utvrdily v tom, že je to banda ignorantů. Také jsem si vzpomněl na návštěvu aquaparku, kde měli cvičené delfíny a ještě před vystoupením jste se za 20 euro mohli s jedním vyfotit. Ano, nechutná záležitost. Jenže pak pustí pěknou hudbu, delfíni začnou skákat, cvičitelé tleskat a dál už to znáte. ()

Ant 

všechny recenze uživatele

Působivá agitka od toho nejzasvěcenějšího z nejzasvěcenějších. Informační části jsou nápaditě prokládany s "akcemi" aktivistů. Co mě opravdu pobavilo, byla komise pro lov velryb. Fraška plná ignorantů. Jen ty srdcervoucí záběry interakcí s delfíny se mi rychle přejedly. Nicméně na mě The Cove udělal hodně velký dojem. ()

Reklama

becki_tu 

všechny recenze uživatele

Pokud něco dokáže upozornit na jakýkoliv národní či mezinárodní problém a dát věci do pohybu, pak je to právě filmový dokument. A vůbec nejhorší je, pokud o nějakém problému ví celá společnost i mezinárodní neziskovky, přičemž pozadí onoho problému zná jen pár vyvolených, často z řad politické reprezentace. V současnosti je navíc čím dál tím těžší získat nefinanční (morální) podporu a hlavně - důkaz. ()

brit84 

všechny recenze uživatele

Někteří otrlejší (možná spíše bezcitnější) z vás, by si možná po shlédnutí mohli říct: "Jiný kraj, jiný mrav". Mně se v hlavě honí jiné myšlenky. Ptám se, proč člověk musí zabíjet a žrát úplně všechno, co na Zemi žije? Ano také jím maso a tím, že to přiznám, nahrávám do karet těm, co řeknou, že zabíjet krávy, prasata, kuřata je také neetické. To co se však děje tady, je ekvivalentem lidské genocidy... Navíc na druhu, u kterého je prokázáno, že patří mezi nejinteligentnější živočichy ne Zemi. Je na tom Japonsko opravdu tak špatně, že nemůže obstarat dostatek masa získaného humánnějším způsobem? Je mi z toho na blití. Opravdu mě nakonec potěšila zpráva, že někteří z těch, kteří tento způsob rybolovu obhajují, jsou kontaminováni rtutí. ()

FFilipCZ 

všechny recenze uživatele

Jsem pohoršen, šokován a otřesen ze záběrů, které jsem shlédl. Potkat někde ty lidi na ulici, tak bych jim zpřelámal hnáty. Je až neskutečné, co se v japonském Taiji (městě, které na první pohled vypadá, jako by velryby a delfíny milovalo) děje. Po shlédnutí tohoto filmu mi bylo ještě dobrých pár hodin pěkně ouzko. PS: rozhodně stojí za to vydržet až do úplného konce. ()

Galerie (24)

Zajímavosti (5)

  • Dokument získal na 25. výročním filmovém festivalu Sundance, konaném v lednu 2009 v USA, Cenu diváků. Porazil tak 878 dalších přihlášených dokůmentů. (PATTXA)
  • Herečka Hayden Panettiere zo seriálu Heroes (stvárnila Claire Bennetovú) protestovala proti zabíjaniu delfínov v Taidži už v roku 2007, keď spoločne s ďalšími piatimi surfermi vplávala do zátoky, kde lov prebieha. Herečka je tiež hovorkyňou kampane usilujúcej sa o zákaz lovu s poukázaním na krutosť a zbytočnosť zabíjania a tiež údajný fakt, že mäso delfínov obsahuje nebezpečne vysokú hladinu ortute a nie je preto vhodné na konzumáciu (Pipo83)
  • Film sa v Japonsku premieta v upravenej verzii - sú rozmazané tváre rybárov a pribudla poznámka, že panujú spory o tom, aké množstvo ortute sa nachádza v mäse delfínov, ktoré sa bežne predáva i podáva v školských jedálňach. (XR)

Související novinky

OSCAR 2010 - výsledky

OSCAR 2010 - výsledky

08.03.2010

Většina filmových fanoušků bude nejspíš z “prohry” Avatara zklamaná. Není ovšem na škodu, že dala Akademie přednost filmu, který nejenže nebyl ani v nejmenším zamýšlený jako \"oscarový\", ale jeho… (více)

Reklama

Reklama