Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Šerif MacKenna měl štěstí i smůlu v jediném okamžiku. Je poslední, kdo v rukou umírajícího Apače spatřil mapu legendárního Zlatého údolí. Po pokladu přitom touží bandité vedení cynickým lupičem Coloradem i řada lidí z města. Nikdo netuší, co jim jeho hledání může přinést. Když se zkušený MacKenna díky náhodě stane zajatcem banditů, zdá se, že je nic nemůže zastavit. Spojeni chamtivostí a strachem z pomstychtivých Apačů se vydávají vyzvednout obrovský zlatý poklad… Působivý western natočil režisér J. Lee Thompson, který vsadil na silný příběh, prostředí sluncem vyprahlého Monument Valley v Arizoně a Glen Canyonu v Utahu, stejně jako na herecké výkony obou hlavních hvězd – Omara Sharifa v úloze lupiče Colorada a Gregory Pecka, jenž ztělesnil šerifa MacKennu. Mohl se však opřít o propracovaný scénář producenta a scenáristy Carla Foremana, jenž je rovněž podepsán pod proslulým snímkem V pravé poledne. Svoji působivost dodnes neztratily hudba a písnička José Feliciana, stejně jako strhující a nečekaný závěr filmu. (Česká televize)

(více)

Recenze (155)

Spectre 

všechny recenze uživatele

Skutočne výborný relaxačný film s nadmieru kvalitným obsadením. Pri hodnotení je dôležité uvedomiť si, čo od filmu čakám. Samozrejme, s Leoneho perlami sa to nedá porovnávať, avšak o to ani nejde, nakoľko sa jedná o odlišný subžáner. Kritika sa bude vzťahovať na scenár, ktorý nie je nič extra a má buď chyby, alebo miestami koketuje s rôznymi klišé. Čo však musím vyzdvihnúť sú vynikajúci herci, výborná panoramatická širokoúhla kamera a dobrý, dynamický, strih pri akčných scénach. Triky sú v tomto prípade kategória sama o sebe, ale platí tu to, čo poznáme zo všetkých veľkofilmov: Výborne spracované (dôstojne aj v dnešnej dobe) trikové sekvencie vyvážené úplne blbými a zbytočnými spätnými projekciami hercov "jazdiacich na koni". Napokon spomeniem hudbu... diváci, ktorí sa naladia na úvod filmu budú chrochtať blahom. Cez všetky nedostatky... tento film je kvalitný western, ktorý odporúčam zhliadnuť nielen fanúšikom žánru. ()

farfalla 

všechny recenze uživatele

Western inspirovaný stejnojmennou knihou Hecka Allena (pseud. Will Henry) z roku 1963. Příběh vypráví o tom, jak touha po zlate může zkazit různé typy lidí. Je to trochu jiný western, má takové lehčí, hippie, rockovější ladění. Příběh má vypravěče, také se hodně používá klíčované pozadí. Bílí, Mexičané i indiání žijou spolu, dokonce můžou být i členy jedné bandy. Eli Wallach, Telly Savalas a Edward G. Robinson mají dost malé role na to, jaké filmové hvězdy to byli. A také je možné vidět nahou Hesh-ku a Omara Sharifa. Je zajímavé sledovat, jak lidé s vidinou zlata a snadného zbohatnutí lehce opustí své zaměstnání, rodiny i čestnost. A jak snadno najdou argumenty, aby si obhájili své rozhodnutí. Po celém tom dlouhém a úmorném putování putování plném zvratů se mi líbil ten happyend. ()

Reklama

novoten 

všechny recenze uživatele

Gregory Peck v jedné ze svých definujících rolí pravého chlapa v nejpoctivější formě westernu. Dlouhé minuty se kamera toulá krajinou, jindy se zase děj řítí kupředu, hlavně ale i půl století po svém vzniku zůstává Mackennovo zlato žánrovkou, která i přes překvapivě průkopnický vizuál neboří hranice, a přesto je ve všech ohledech svá a tím pádem i nezapomenutelná. Tím neříkám, že není v samém finále poněkud bezhlavá nebo že se na některých přelomových scénách nepodepsal zub času, ale přesto bych dal cokoli za to, abych jednou za čas mohl v kině potkávat právě takhle upřímné rodokapsy. ()

pytlik... 

všechny recenze uživatele

Pěkný western, až tedy na ty "trikové" pasáže a závěr. Lezení na skálu mi ani tak nevadilo, i když mi není jasné, proč ti kladní hrdinové nepoužili v nestřežené chvíli radši koně (samozřejmě ne k výškrabu na skálu, ale k opuštění zlatého ráje tím samým otvorem, kterým tam přijeli). Co mě ale naštvalo, je ta závěrečná bourací scéna, kdy všechno padá (některé skály i několikrát, patrně pro velký úspěch). Já nevím, co mají tihle autoři za zvyk, počínaje Batličkou přes tenhle western až třeba po Karla Maye, že vždy když nějaká výprava po dlouhém a strastiplném putování najde poklad a bohatství, nikdy si ho neužije, vždy ho jen tak zahlédne, maximálně v případě, kdy je autor milosrdný, si ho i na chvíli polaská a vzápětí je poklad navždy v čudu, pohřben kamením či vodou. Proč to nemůže mít šťastný konec, že se všichni napakujou, zloduši se ve světle třeba i napraví, páč už mají všeho dost a vědí, že už nemusí dělat lumpárny? ()

reich 

všechny recenze uživatele

Jedna, dvě nebo tři hvězdy dát tomuto filmu? Neskutečný a nezasloužený!!! Hvězdný velkofilm, který diváka nebo pravého westernového fanouška nezklame, samotné obsazení je naprosto fenomenální a funguje dokonale... Gregory Peck exceluje a hraje opět pana správňáka... K tomu mu sekunduje jako vždy výtečný Omar Sharif v roli grázla Colorada. Telly Savalas je sice v menší roli, ale stejně dokonalý a posledního grázlíka ztvárňuje Eli Wallach, což mě mrzí, že nedostal větší prostor ve filmu, ale i tak předvádí svůj standart... Ovšem za zvláštní zmínku stojí krásné herečky, první z nich je švédská herečka Camilla Sparv (Inga Bergmann) a Julie Newmar jako indiánka Hesk-Ke. I přes obrovskou délku, film si udržuje napětí a příběh člověka nenudí... Obzvlášť musím ocenit na svou dobu velice slušné triky, střihy, pohled divoké jízdy na koni do kaňonu je neskutečný a působí opravdově, to všechno mě přivádí na 5 hvězd a hodnocení 95% ()

Galerie (47)

Zajímavosti (21)

  • Julie Newmar se v roli indiánky Hesh-ke ve scéně v jezírku na poslední chvíli rozhodla, že se obnaží celá. Podle scénáře měla být jen "nahoře bez". (Terva)
  • Film je spojen s Georgem Lucasem, který během svých studií vytvářel dokument o jeho vzniku. Když byl přítomen na place, přispěl mnoha nápady ke konečnému vyznění některých scén. (Hans.)

Reklama

Reklama