Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Šerif MacKenna měl štěstí i smůlu v jediném okamžiku. Je poslední, kdo v rukou umírajícího Apače spatřil mapu legendárního Zlatého údolí. Po pokladu přitom touží bandité vedení cynickým lupičem Coloradem i řada lidí z města. Nikdo netuší, co jim jeho hledání může přinést. Když se zkušený MacKenna díky náhodě stane zajatcem banditů, zdá se, že je nic nemůže zastavit. Spojeni chamtivostí a strachem z pomstychtivých Apačů se vydávají vyzvednout obrovský zlatý poklad… Působivý western natočil režisér J. Lee Thompson, který vsadil na silný příběh, prostředí sluncem vyprahlého Monument Valley v Arizoně a Glen Canyonu v Utahu, stejně jako na herecké výkony obou hlavních hvězd – Omara Sharifa v úloze lupiče Colorada a Gregory Pecka, jenž ztělesnil šerifa MacKennu. Mohl se však opřít o propracovaný scénář producenta a scenáristy Carla Foremana, jenž je rovněž podepsán pod proslulým snímkem V pravé poledne. Svoji působivost dodnes neztratily hudba a písnička José Feliciana, stejně jako strhující a nečekaný závěr filmu. (Česká televize)

(více)

Recenze (155)

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Keď už hlavný herec (Peck) povedal, že to je mizerný western, tak to stojí za zamyslenie. Naozaj to žiadna legenda podľa mňa nie je, hoci v Sovietskom zväze dumali inak a film sa tam stal jedným z najsledovanejších v histórii. Dve dievčatá stoja za to a tiež Omar Sharif, ktorý bol dobrým záporákom. Zvyšok je predĺžená poloindiánka s honbou za zlatom, ktoré, ako to býva, aj tak nikto nedostane. ()

El Indio 

všechny recenze uživatele

MacKenna byl vůl, o tom žádná. Celej film se ho snaží zbalit nadržená indiánská krasavice a ten trouba jí od sebe furt odhání a místo toho se zahazuje s tuctovou špinavou blonckou, která si ani nesundá hadry, když se jde koupat. Nechápu. A ten ostatními vychvalovaný konec tu na mě působil jak pěst na oko, tohle patří tak do fantasy, a ne do westernu. Navíc mi připadal trikově velmi mizerně provedený i na tu dobu vzniku. A pak ty ústavičný zadní projekce při jízdě na koni, naprosto zbytečná věc a film to pouze shazuje. A taky mě zamrzelo jak strašně málo prostoru dostali herci jako Eli Wallach, Edward G. Robinson nebo Lee J. Cobb. Ovšem má to skvělou hudbu, kvalitní herce a řek bych, že film se nesnaží hrát si na něco víc než je, tj. pohodová zábava, což je taky plus. Takže slabší čtyři si to zřejmě zaslouží. ()

Thomassi 

všechny recenze uživatele

Tento western patří mezi mé nejoblíbenější. A proč? Protože mě dokázal příjemně zabavit na dvě hodiny. V prvé řadě musím pochválit herce za jejich výkony (hlavně pak G. Peck, O. Sharif a T. Savalas). Honba za apačským zlatem je dobrodružná a napínavá, sem tam nějaký ten zvrat. Uběhlo to jako voda. A výtečná hudba. 80%. ()

D.Moore 

všechny recenze uživatele

Jeden z mých oblíbených westernů. V hlavní roli ovšem není Gregory Peck, ale chamtivost. Tahle vlastnost se v Mackennově zlatě představuje hned v několika podobách. A je jedno, jestli je člověk bandita, voják, novinář, kupec, pastor nebo šerif, podlehnout jí může úplně každý. V tom podle mě tkví síla celého filmu - ačkoliv postavy nejsou bůhvíjak propracované, o lidské povaze nám jejich jednání během 128 minut stihne povědět až dost. A protože nejde jen o tupý příběh plný přestřelek (nejnapínavější - finální - souboj se bez koltů obejde úplně), ale o příjemnou dobrodružnou podívanou plnou zajímavě natočených scén (úvod, rozhoupaný přechod mostu, závěrečná půlhodina), dávám čtyři hvězdy. Jo a ještě něco. Hudba: Quincey Jones = příjemné osvěžení nejen díky úvodní písni. ()

Galerie (47)

Zajímavosti (21)

  • Film je natočen podle stejnojmenné knihy Hacka Alena. (Terva)
  • Film je spojen s Georgem Lucasem, který během svých studií vytvářel dokument o jeho vzniku. Když byl přítomen na place, přispěl mnoha nápady ke konečnému vyznění některých scén. (Hans.)
  • Mackennovo zlato je založeno na stejnojmenném románu Hecka Allena s pseudonymem Will Henry a vypráví příběh o tom, jak návnada zlata korumpuje různorodou skupinu lidí. Román volně vycházel z legendy o Lost Adams Diggings, přičemž v poznámce autor připisoval popis legendy J. Franku Dobiemu, autoru knihy „Apache Gold a Yaqui Silver“. (sator)

Reklama

Reklama