Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Šerif MacKenna měl štěstí i smůlu v jediném okamžiku. Je poslední, kdo v rukou umírajícího Apače spatřil mapu legendárního Zlatého údolí. Po pokladu přitom touží bandité vedení cynickým lupičem Coloradem i řada lidí z města. Nikdo netuší, co jim jeho hledání může přinést. Když se zkušený MacKenna díky náhodě stane zajatcem banditů, zdá se, že je nic nemůže zastavit. Spojeni chamtivostí a strachem z pomstychtivých Apačů se vydávají vyzvednout obrovský zlatý poklad… Působivý western natočil režisér J. Lee Thompson, který vsadil na silný příběh, prostředí sluncem vyprahlého Monument Valley v Arizoně a Glen Canyonu v Utahu, stejně jako na herecké výkony obou hlavních hvězd – Omara Sharifa v úloze lupiče Colorada a Gregory Pecka, jenž ztělesnil šerifa MacKennu. Mohl se však opřít o propracovaný scénář producenta a scenáristy Carla Foremana, jenž je rovněž podepsán pod proslulým snímkem V pravé poledne. Svoji působivost dodnes neztratily hudba a písnička José Feliciana, stejně jako strhující a nečekaný závěr filmu. (Česká televize)

(více)

Recenze (154)

farmnf 

všechny recenze uživatele

Jak hodnotit oblíbený dětský naivní film. To není objektivní. Rozhodně se v tomhle filmu nic neřeší, než touha po zlatě. Omar Sharif je zloduch, protože se na to hodí, Peck je klaďas protože se na to hodí, blonďatá holka je klaďaska, protože se to od holky z dobrý rodiny čeká a indiánka je kurva a má navíc jizvu, to se taky hodí. Pěkné si to skouknout po 30 letech. ()

waits 

všechny recenze uživatele

Oddychový western, působící trochu starosvětsky, se silnými tahouny Peckem a Shariffem. Shariff hraje lehce stylizovaně, na padoucha působí občas měkce a nepatřičně sympaticky, ale čas od času ukáže, proč velí tlupě zrovna on. Peck je skvělý, stejně jako Wallach, Thompson používá zajímavé záběry (indinái jedou tryskem v hustém lese, záběry z koně, např.) jediné, co film trochu brzdí, jsou (občas studiové?) exteriéry a nepřekvapivý děj. Na nedělní podvečer lze doporučit. ()

Reklama

mortak 

všechny recenze uživatele

Mackennovo zlato propadlo v Americe, ale Hollywood měl řešení. Prodal tento dobrodružný western za železnou oponu, či do Indie, kde na něj chodili lidé jako na zjevení. Je to neskutečný brak, ve kterém se sice pořád něco děje, ale nic z toho nemá moc vliv na děj (celá čtvrthodinová expozice s novou skupinou je hned nato spláchnuta salvou výstřelů, Apači se objevují mizí dle potřeby scénáristy, tajemství unesené ženy držené po většinu filmu je odbyto v jedné krátké scéně atd atd). Do toho ještě krásná Julie "Catwoman" Newmar, která je přímo nabitá sexem A to právě v SSSR či Indii lidem chybělo. Čistý filmový výplach mozku. Mimochodem o dvacet let později udělal Hollywood to samé s podobným propadákem nevalných kvalit - Když se čas naplnil. ()

JohnnyD 

všechny recenze uživatele

Výborný dobrodružný western so skvelým castingom (Julie Newmar je úplne živelná!), úplne fantastickou kamerou, na ktorej majestátne vyniká americká príroda, a v neposlednom rade originálny príbeh s finále, za ktoré by sa nehanbil ani Indiana Jones. Škoda len, že podobne ako iné dobové westerny, má asi tak o 20 až 30 minút dlhšiu minutáž, než by bolo vhodné (vidieť to najmä v prvej polovici, kde je úplne zbytočné množstvo postáv). A tie scény zo štúdia (často priamo v scéne kombinované s reálnymi lokáciami) sú ako päsť na oko. ()

Galerie (47)

Zajímavosti (21)

  • Gregory Peck nebol s filmom spokojný a povedal: "Bol to strašný western. Jednoducho mizerný." (Arsenal83)
  • Legenda, na jejímž základě je postaven příběh filmu, vychází ze skutečného příběhu. Po ztraceném apačském zlatě se v 19. století skutečně pátralo a postava Adamse (Edward G. Robinson) opravdu existoval. [Zdroj: Cinema] (Terva)
  • Film je spojen s Georgem Lucasem, který během svých studií vytvářel dokument o jeho vzniku. Když byl přítomen na place, přispěl mnoha nápady ke konečnému vyznění některých scén. (Hans.)

Reklama

Reklama