Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Šerif MacKenna měl štěstí i smůlu v jediném okamžiku. Je poslední, kdo v rukou umírajícího Apače spatřil mapu legendárního Zlatého údolí. Po pokladu přitom touží bandité vedení cynickým lupičem Coloradem i řada lidí z města. Nikdo netuší, co jim jeho hledání může přinést. Když se zkušený MacKenna díky náhodě stane zajatcem banditů, zdá se, že je nic nemůže zastavit. Spojeni chamtivostí a strachem z pomstychtivých Apačů se vydávají vyzvednout obrovský zlatý poklad… Působivý western natočil režisér J. Lee Thompson, který vsadil na silný příběh, prostředí sluncem vyprahlého Monument Valley v Arizoně a Glen Canyonu v Utahu, stejně jako na herecké výkony obou hlavních hvězd – Omara Sharifa v úloze lupiče Colorada a Gregory Pecka, jenž ztělesnil šerifa MacKennu. Mohl se však opřít o propracovaný scénář producenta a scenáristy Carla Foremana, jenž je rovněž podepsán pod proslulým snímkem V pravé poledne. Svoji působivost dodnes neztratily hudba a písnička José Feliciana, stejně jako strhující a nečekaný závěr filmu. (Česká televize)

(více)

Recenze (155)

anais 

všechny recenze uživatele

Vynikající obsazení (včetně vedlejších rolí - Edward G. Robinson, Eli Wallach) nedokáže zachránit film, který dnes v mnoha ohledech působí spíš legračně...ať už to je svůdná hippie indiánka plavoucí nahá v laguně nebo velkolepé destrukční finále s nesmyslným Peckovým výlezem na skálu. Krom toho film dost kolísá v tempu a ve srovnání s Leoneho kousky, nebo třeba s tradičnějším Hawkesovým El doradem, zůstává spíš zajímavostí, kterou trumfne i Poklad na stříbrněm jezeře. ()

Lacike 

všechny recenze uživatele

Čakal som, že to bude napínavejší dobrodružný western. Dobré 2/3 tam postavy, ktorých je fakt habadej, vedú diskusný krúžok o tom, kto z nich je najdrsnejší frajer, ktorý nakoniec získa to legendárne zlato. No a medzitým sa ich rady prerieďujú. Akcie tu veľa nie je a často ju zhadzuje komická zadná projekcia. Takto by som na koňovi dokázal cválať aj ja. Okrem finále je pôsobivá jedine pasáž na rieke. Chudáci kone. No a vo finále, po nekonečnej päsťovačke, film nečakane zmení žáner na katastrofický a hlavných hrdinov tam začnú naháňať padajúce skaly jak v nejakej Emmerichovke. Ale napriek zastaraným trikom ma finále bavilo. Celkovo to je podla mňa precenený priemerný film, ktorý sa často strašne vliekol a ani hviezdne obsadenie nedokázalo tým jednorozmerným postavám dodať poriadnu šťavu. Bolo mi jedno kto z nich sa na konci bude tešiť z kopy zlata. 5/10. ()

Reklama

Han22 

všechny recenze uživatele

Mackennovo zlato je takový ten klasický film, co jsem ho xkrát viděl v programu v televizi, ale nikdy jsem se k němu nedostal, až nyní. A je to paráda už od úvodní stylové písničky. Děj se v podstatě nehne z krásné přírody či prérie, kamera kouzlí na šedesátky nečekané záběry, včetně dost psychedelických, jsou tu krásné holky, ve vedlejších rolích Meredith, Robinson či Wallach a výborný ústřední trojlístek Peck, Sharif a Savalas. Příběh je taková americká dobrodružná variace na Poklad na stříbrném jezeře. Někde v prérii má být apačské údolí plné zlata a šerif McKenna (stárnoucí Peck) má tu smůlu, že má v hlavě mapu a stává se zajatcem banditů vedených charismatickým a pragmatickým Coloradem (výborný Sharif). A začíná putování plné zajímavých zvratů a chamtivosti. Vidina zlata zaslepí ctihodné měšťany co se neváhají spojit s bandity, zlatou horečkou trpí i indiáni a jak myslíte, že bude reagovat cynický velitel vojáků (tradiční Savalas)? Vybíjená postav je parádní, není to ani na chvíli nuda a fantastický finální souboj se zcela nečekaným (luxusním) katastrofický dovětkem rozhodl, že si trošku nadhodnotím na 5*. PS SPOILER: A hrdinové poruší pravidlo podobných filmů a s prázdnou neodejdou, což mi udělalo taky radost. ()

Wally 

všechny recenze uživatele

Na začátku to vypadalo na pohodový western, který se však časem překlopil do žánru ´Indiana Jones´ a trošku to na kvalitě ubralo...škoda.... A závěrečné efekty s pukajícími skálami? To už i Karel Zeman měl lepší efekty. tohle působilo hodně lacině... Oceňuji výkon O. Sharifa, který byl zábavný a vtipný. ()

monolog 

všechny recenze uživatele

Jeden z mých nejoblíbenějších westernů. Jeden herec vedle druhýho je charizmatickej (Gregory Peck, Lee J. Cobb, Omar Sharif, Telly Savalas, Anthony Quayle atd.), zápletka sice opršalá ale zábavně pojatá a děj spádovatý jak severní stěna K2. Navíc skvělá písnička Old Turkey Buzzard od Jose Feliciana a pěkný exteriéry. Nejzábavnější dobrodružný western své doby. S Leoneho filmy je to nesrovnatelný, protože všude šlo o úplně něco jinýho. Tady spíš o to, aby se divák pobavil a užil si jízdu, tam spíš o uměleckej portrét lidských charakterů. ()

Galerie (47)

Zajímavosti (21)

  • Ve scéně, kdy Indián hodí po starci tomahavk a zasáhne ho do zad, je vidět, že herec má pod košilí schovanou desku, do které se tomahavk zasekne. (topesto)
  • Omar Sharif v rozhovore uviedol, že rolu záporáka vo westerne zobral kvôli svojmu synovi, pretože ten nemal rád jeho filmy, ktoré boli v tom čase väčšinou romantické. (Arsenal83)

Reklama

Reklama